“Apstrakcija raskršća”: Izložba slika Mile Gvardiole u beogradskoj “Galeriji 73”

0
224

Novi ciklus “Raskršća”, iako se dosta razlikuje od prethodnih, jer je jasnijih jednostavnijih oblika kao i ukupne formalne strukture, i sa ublaženim i svedenijim koloritom, ipak je veran postupku naglašene geometrizacije.

"Apstrakcija raskršća": Izložba slika Mile Gvardiole u beogradskoj "Galeriji 73"
Foto: Promo

Balša Rajčević, vajar, slikar, istoričar i likovni kritičar, ovim je rečima opisao nova dela Mile Gvardiole u katalogu njena 23. samostalne izložbe slika “Apstrakcija raskršća”. Izložba će biti otvorena u Galeriji 73 (Požeška 83a, Banovo brdo) 12. jula i trajaće do 7. avgusta.

U Kući kralja Petra otvorena prva VR umetnička izložba „Fidelium“

"Apstrakcija raskršća": Izložba slika Mile Gvardiole u beogradskoj "Galeriji 73"
Foto: Facebook / Mila Gvardiol

Mila Gvardiol je rođena 1979. u Beogradu. Diplomirala je 2004. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Doktorirala je 2012. na Interdisciplinarnim studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu. Članica je ULUS-a i ULUPUDS-a. Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora na Fakultet za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Na dan oslobođenja Beograda otvoren rekonstruisani Muzej savremene umetnosti
"Apstrakcija raskršća": Izložba slika Mile Gvardiole u beogradskoj "Galeriji 73"
Foto: Promo

– To nisu moguća pesničko-poetička, filozofska, simbolička, kao ni manje-više realistička ili ekspresionistička “Raskršća”. Ona su u viđenjima Mile Gvardiole postupkom geometrijskog apstrahovanja potpuno svedena, oblikovno očišćena od svega suvišnog; ona su gotovo puristički ogoljena, po principu “minimalnim sredstvima postići maksimum izraza” – navodi Balša Rajčević.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila Narodni muzej

Slike su akrili na platnu dimenzija 100cm x 200cm, i triptisi dimenzija 3x(100x70cm).
– Da bi razbila mogući doživljaj monotonije ove izložbe, Mila Gvardiol se poigrava bojama. Takođe, kao kontrasnu protivtežu brojnim zakrivljenim, Mila uvodi i prave linije. To je jedno sasvim promišljeno, prostudirano i kultivisano slikarstvo – zaključuje Rajčević.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde