Andriću u čast: Revija predstava u Narodnom pozorištu

0
203
S._Kragujevic,_Ivo_Andric,_1961 Foto Wikimedia Commons
Ivo Andrić, Foto: Wikimedia Commons

U toku novembra i decembra na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu biće održana revija predstava u čast našeg nobelovca

Revija predstava pod nazivom “Andriću u čast”, povodom 125 godina od rođenja slavnog pisca i nobelovca Ive Andrića, biće održana tokom novembra i decembra na obe scene Narodnog pozorišta. U tom periodu publika će moći da pogleda četiri različita naslova posvećena Andrićevom delu sa repertoara srpskih pozorišta.

Premijera Mocartovog „Don Đovanija“ na Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra

play andrić knjaževačko pozorište foto joakim
“Play Andrić”, Knjaževačko pozorište, Foto: Knjaževačko pozorište

Prva od njih je “Play Andrić ili ljudi o kojima se ne može mnogo kazivati”. Ona je na programu 14. novembra od 19.30h na Velikoj sceni. Predstavu urađenu prema tekstovima Ive Andrića, u adaptaciji i režiji Mie Knežević, izvešće glumci Kraljevačkog pozorišta. Na osnovu pripovedaka i inserata iz romana “Travnička hronika”, rediteljka je, kako se navodi u najavi, veoma vešto uspela da dela slavnog nobelovca prevede na jezik pozorišta. A, da mu pritom ne oduzme ništa od bogatstva jezika, od reči i naracije.

anika-i-njena-vremena-snp andriću u čast
“Anika i njena vremena “, SNP, Foto: SNP

Deset dana kasnije, 24. novembra, takođe na Velikoj sceni, biće odigrana predstava “Anika i njena vremena”, u režiji Ane Đorđević. Nastala je u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i agencije Beo art. Iz mnoštva likova Andrićevih priča, rediteljka je, pored Anike, žene vanredne lepote koja je odlučila da se “objavi” i “otvori kuću muškarcima”, fokus stavila na lokalnog protu i njegovog sina Jakšu. Sin kroz ljubavnu vezu sa “ženom otpadnicom” i sam traži izlaz iz obrasca života u koji ga guraju otac i okruženje.

Dramaturg Dimitrije Kokanov dobitnik Mihizove nagrade

kainov ožiljak šabačko pozorište
“Kainov ožiljak”, Šabačko pozorište, Foto: Šabačko pozorište

Šabačko pozorište gostovaće 30. novembra na Sceni “Raša Plaović”. Izvešče predstavu “Kainov ožiljak”, po romanu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, a u režiji Juga Radivojevića. “Kainov ožiljak” govori o misiji Ive Andrića kao ambasadora Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Nemačkoj. Lik diplomate i književnika tumači Vladimir Milojević, dok su uloge Hitlera i ostalih nacista poverene ženama.
– U priči o Andrićevim godinama u Berlinu, gde je urušena i podeljena država poslala svog velikog umetnika da se cenka sa đavolom i pokuša da urazumi nerazumne, ovaploćuje se teza o nemoći običnog čoveka spram cikličnih nasrtaja zla – navode između ostalog pisci Kecmanović i Stojiljković.

Olgi Odanović uručena nagrada „Žanka Stokić“

na-drini-cuprija-snp andriću u čast
“Na Drini ćuprija”, SNP, Foto: SNP

Reviju “Andriću u čast” 8. decembra na Velikoj sceni zatvoriće Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada sa komadom “Na Drini ćuprija”. Po istoimenom Andrićevom romanu, predstavu je režirao Kokan Mladenović. Prema njegovim rečima, Andrićev roman je pravi povod za još jednu priču o našem vremenu – priču o zlu koje se dešava na jednom istom mestu, više od 400 godina, zlu kojem nema kraja.
– Ova predstava nije tu da inscenira jedan sjajan roman. Ona je tu da nastavi Andrićevu misao i strepnju od novog zla – ističe Mladenović.

Monografija o pozorišnom reditelju Dejanu Mijaču

Ulaznice po povlašćenim cenama mogu da se nabave na biletarnici Narodnog pozorišta Beograd.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde