Andrićeva nagrada Draganu Stojanoviću za knjigu “Ćerka španskog borca”

0
132

Nagrada koja nosi Andrićevo ime jedna je od najuglednijih književnih nagrada u nas i dodeljuje se svake godine za najbolju zbirku priča ili pripovetku objavljenu tokom jedne kalendarske godine. Prvi put, uručena je 1975. godine Dragoslavu Mihailoviću za roman “Petrinjin venac”.

Andrićeva nagrada Draganu Stojanoviću za knjigu "Ćerka španskog borca" FOTO Z. JOVANOVIĆ
Dragan Stojanović, Foto Z. Jovanović

Književnik Dragan Stojanović dobitnik je Andrićeve nagrade za 2018. godinu za zbirku priča “Ćerka španskog borca”. Žiri, u sastavu Aleksandar Jovanović, Marko Nedić i Petar Pijanović, jednoglasno je doneo odluku o laureatu. U užem izboru bila su i dela Borivoja Adaševića “Iz spiskova prećutanih stvari” i Milete Prodanovića “O papagajima i predatorima”. Nagrada će biti uručena 10. oktobra, na rođendan srpskog nobelovca, a sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

Vladimir Kecmanović dobitnik Andrićeve nagrade za 2017. godinu
Andrićeva nagrada Draganu Stojanoviću za knjigu "Ćerka španskog borca"
Foto: DKSG

Zbirku priča “Ćerka španskog borca” čine tri novele – “Patro”, “Erihova smrt” i “Ćerka španskog borca”. One povezuje nastojanje da se po narativnoj dijagonali, koja preseca XX vek, prikaže šta nam se u njemu događalo i šta nije moglo da se ostvari. Knjiga počiva na saznanju da se epoha umetnički može istinski izraziti tek kada se ukrste ili stope u posebnu narativnu celinu životi istorijskih ličnosti iz raznih perioda tog vremena s likovima nastalim radom piščeve imaginacije koju je to vreme usmeravalo, osvedočavalo ili stavljalo pred nedoumice i pitanja o tome šta od prošlosti ne prestaje u sadašnjosti i budućnosti.

– Prateći svoje junake i junakinje kroz burnu srpsku istoriju čitavog XX veka, autor je, na umetnički impresivan način, nastavio Andrićev govor o spletu istorije i tragičnosti ličnih sudbina – obrazložio je žiri. Oni su naveli i da “Stojanović vraća dostojanstvo priči i pripovedanju”.
Dobitnik Andrićeve nagrade kaže da smo preživeli strašne stvari, tako da se “čovek čudi kako je uopšte dogurao dovde”. “A, s druge strane, svet je lep, svet je divan, naročito njegova ženska polovina”, ističe Stojanović. Priznaje da u njegovim knjigama ženski likovi “pretežu”.

Preminuo istaknuti srpski pisac Radomir Smiljanić
Foto: Printskrin YouTube / Dom kulture Studentski grad

Dragan Stojanović (13. april 1945, Beograd) je pisac, teoretičar, prevodilac i profesor emeritus na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Objavio je romane: “Dvojež”; “Zločin i kazna”; “Benzin”; “Okean”; “Urednik od iskustva”; zatim priče: “Svetska književnost (…)”; “Meseci”; kao i pesme: “Olujno veče”, “Sl. Četiri pesme o Sl”; “Godine”; “Nije to sve”; teorija: “Fenomenologija i višeznačnost književnog dela”; “Ironija i značenje”; “O idili i sreći. Heliotropno lutanje kroz slikarstvo Kloda Lorena”; “Rajski um Dostojevskog”; “Paradoksalni klasik Tomas Man”; “Lepa bića Ive Andrića”; “Poverenje u Bogorodicu”; “Energija sakralnog u umetnosti”; “Švejk hoće da pobedi”; prevodi: “Doktor Faustus” Tomasa Mana; “Dijalektika ideja Dostojevskog” Volfganga Miler-Lautera; “Ironija ljubavi” Fridriha Šlegela; “Dijalektika sekularizacije” Jirgena Habermasa i Jozefa Racingera; “Roman fenotipa” Gotfrida Bena.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde