Ana Rucner u čast Nikole Tesle snimila “Sunčana polja”

0
453

Ana Rucner je predstavila publici novi spot “Sunčana polja” posvećen Nikoli Tesli. Pesmu je snimila sa Zagrebačkom fiharmonijom. A, video je producirao i režirao njen bivši suprug Vlado Kalember. U spotu se pojavljuje i njihov sin Darian, koji tumači mladog Teslu.

Poznata violončelistkinja je nedavno održala muzičko-vizuelni spektakl na zagrebačkoj Ljetnoj pozornici Bundek, “Koncert za Teslu – Power of Energy by Ana Rucner”. Bio je to koncert u sklopu ZgKUL – Zagrebačkog kulturnog ljeta. Ana Rucner je tom prilikom premijerno predstavila i video spot o Nikoli Tesli. Uz prekrasnu muziku pesme “Sunčana polja” hrvatskog kompozitora Blagoja Berse, spot je sniman na atraktivnim lokacijama vezanim za Teslin život i rad. Između ostalog i u Smiljanu, rodnom mestu naučnika i genija Nikole Tesle.

ana rucner Sunčana polja teslini dani
Spot je sniman i u Smiljanu, rodnom Teslinom mestu, Foto: Printscreen YouTube /Ana Rucner

Sam video spot usmeren je na zanimljivosti iz Teslinog života i izume. Početak i kraj spota su uokvireni krajolikom u kojem je odrastao. Odškrinuta su vrata njegovih muzeja, a slika i ton stopili su se u savršenu rapsodiju Bersine kompozicije “Sunčana polja”. Vrlo je efektan završetak spota – kadar Svemira. Tesla je uvek bio ispred svog vremena i prvi je naučnik koji je osluškivao svemir, postavio osnove radio astronomije i pokazao da je sve oko nas beskonačno i večno.

ana rucner tesla3
Ana, Darian i Vlado, Foto: Instragram /Ana Rucner
U spotu se pojavljuje sine Ane Rucner

U spotu se pojavljuje i Darian Kalember, sin Ane Rucner i Vlada Kalembera, kome je poverena uloga dečaka Tesle. Dariana, inače njegovi roditelji od milja zovu mladi Tesla. Jer, od svoje pete godine pravi „izume“, obožava elektroniku, u svojoj maloj laboratoriji izrađuje transformatore, zvučnike i semafore, a Nikola Tesla mu je veliki uzor. Anin bivši muž, Vlado Kalember režirao je i producirao spot.

ana rucner tesla3
Bivši supružnici i dalje odlično poslovno sarađuju, Foto: Promo

– Naš motiv za izradu ovog spota bio je da prikažemo svetu fenomen Nikole Tesle, za kojeg je i Albert Ajnštajn navodno rekao da je najpametniji čovek na svetu. Da bi se dogodile neke velike stvari potrebno je odrasti u određenom okruženju. A, ono u kojem je odrastao Tesla zaista je fascinantno. Najveći naučnik svih vremena živeo je bez osnovnih uslova potrebnih svakom velikom umetniku, muzičaru ili naučniku. Upravo ta, vrlo izolovana okolina, gotovo pustoš, jedan je od najvećih fenomena uspeha ovog genija, uz večno neodgovoreno pitanje odakle je crpeo inspiraciju – rekao je Vlado Kalember.

ana rucner tesla3
U spotu su odškrinuta vrata Teslinih muzeja, Foto: Promo

– Odabrali smo muziku Blagoja Berse “Sunčana polja” zbog liričnosti. Violončelo je izvodi nežno, strastveno, a na momente odlazi u lagu violine. Tesla je jako voleo zvuk violine, obožavao je umetnost, pa bismo ga mogli nazvati svojevrsnim umetničkim naučnikom. Violončelo, čiju je deonicu raspisao kompozitor Thomas Buritch, kompletan je instrument, najsličniji ljudskom glasu. Može imitirati i druge instrumente, a i savršeno se uklopio u ovu kompoziciju – izjavila je autorka projekta, Ana Rucner.

E. A. / Izvor: Klix.ba, Dnevnik.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde