Amirin trosatni sevdah ispunio duše u rasprodatom Sava centru

0
83

Svetski priznata pevačica sevdalinki i tradicionala Amira Medunjanin nastupila je u petak, 25. oktobra, u Beogradu.

Amirin koncert u novobeogradskoj dvorani bio je pun emocija

Amirin gotovo trosatni koncert bio je za nezaborav u rasprodatom beogradskom Sava centru. Pevačica raskošnog glasa napunila je po peti put prestižnu dvoranu u koju se vratila posle godinu i sedam meseci, i izazvala talase ovacija.

Amira Medunjanin snimila spot u legendarnom studiju “Bitlsa”

Snažne aplauze dobili su i njeni stari saradnici – pijanista Bojan Zulfikarpašić; gitarista Ante Gelo; i kontrabasista Zvonimir Šestak. Koncert je učinio specifičnim ženski gudački jedannaestočlani orkestar “Vortex Strings”, s kojim je Amira prvi put nastupila.

Amirin trosatni sevdah ispunio duše u rasprodatom Sava centru
Pevačica je prvi put nastupila sa ženskim gudačkim orkestarom “Vortex Strings”

Još jedno putešestvije uz muziku naroda sa ovih prostora počelo je temom “U đul bašti”. Pomalo iznenađena publika oduševljeno je pozdravila Amiru u, za nju, atipičnoj beloj haljini. Uz “Moj dilbere” pevačica je naglasila da je, od dve verzije teksta, odabrala “originalni, onaj koji joj se sviđa”.

Album “Damar” Amire Medunjanin među 40 najboljih na svetu
Amirin trosatni sevdah ispunio duše u rasprodatom Sava centru
Amira sa svojom gošćom, glumicom Vesnom Stanković

Razgališe se posetioci uz “Snijeg pade na behar voće”, a “Eleno kerko” Amira je pevala sa publikom, prišavši joj na korak. Binu je ubrzo prepustila jedinom gostu, glumici Vesni Stanković, uz šarmantno podsećanje kako su se njih dve upoznale u “Žikinoj šarenici”. Za sjajnu interpretaciju vlaškog melosa gošća je nagrađena dugim aplauzom.

Na “zagrebačku sevdalinku”, kako Amira voli da nazove Štulićevu “Ako znaš bilo što”, sjajno se nadovezala Čolićeva “Tvoje oči”, autora Momčila Bajagića i Miše Aleksića, koju je Amira prvi put izvela 2016, na koncertu “Dame pevaju Bajagu”.

Tradicionalni koncert “Veče sevdalinki” 8. novembra u Sava centru
Amirin trosatni sevdah ispunio duše u rasprodatom Sava centru
Publika je pevala zajedno sa pevačicom

Erupcija oduševljenja nastala je s prvim taktovima pesme “Pjevat’ ćemo šta nam srce zna”. A, što je potvrdilo da je divna tema iz pera Damira Imamovića definitivno stala uz bok decenijama starim i dobro znanim sevdalinkama.

Od kada je Amira uvrstila u repertoar tradicional “Što te nema”, mnogima najpre znan po verziji Jadranke Stojaković, ti trenuci predstavljaju emotivni vrhunac koncerta. Tako je bilo i u petak u Sava centru. Seta je dvoranom plovila i uz “Dušo moja” Kemala Montena. Zatim, i uz prvi put izvedenu “Od druga do druga”, jedan od bisera Miladina Šobića.

Kad Josipa Lisac zapeva sevdalinku “Omer beže”
Amirin trosatni sevdah ispunio duše u rasprodatom Sava centru
Amirin koncert izazavao je talase ovacija

Spontane izlete, van predviđenog programa, pevačica je pravila fragmentima “Stanice Podlugovi”; “Šuška se, šuška”; “Podmoskovskih večeri”; “Ima neka tajna veza”… pritom ubedivši Gela da zasvira “Kreni prema meni”, što je bila jedinstvena prilika da se hit “Partibrejkersa” čuje u akustičnoj verziji.

Zatalasala se dvorana u finišu uz “Zapevala sojka ptica” i “Ajde Jano”. A, onda se bis, započet “Žutim dunjama”, pretvorio u spontani džem-sešn, potpuno u duhu Amirine konstatacije da ne voli protokol. Tek posle dva časa i 50 minuta, svetla su se upalila i ushićena publika je krenula kućama.

E. A. / Foto: Nemanja Đorđević

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde