Čuveni američki pantomimičar Bil Bauers na P(h)antomfestu u Vranju

0
88

Američka pantomimičarska zvezda Bil Bauers nastupiće prvi put u Srbiji na šestom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest Festival će se održati u Vranju 22. i 23. septembra, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

američki pantomimičar Bill-Bowers-phantomfest vranje
Bil Bauers nastupiće prvi put u Srbiji

Bauers će 23. septembra od 20h u Domu vojske izvesti predstavu „Više od reči“. Za ovu predstavu je “The New York Times” napisao:
– Fascinantno. Dirljivo. “Više od reči” očaraće vaše oči i uši.

„Urnebesna tragedija“ u Ateljeu 212

„Više od reči“ daje portret malog američkog grada filtriran kroz lična iskustva Bila Bauresa. Ova zabavna i inspirativna predstava sa autobiografskim elementima publiku će naterati i na smeh i u plač, i to često u isto vreme. Kako kažu organizatori, „Više od reči“ odvešće publiku zvucima i tišinom na smešno i potresno putovanje koje će dugo pamtiti.

49. Bemus od 11. do 20. oktobra

Bil Bauers je jedan od najcenjenijih pantomimičara danas u svetu. Njegovi elokventni pokreti otkrivaju najdublje istine o ljudima. Iako je izgradio svoj sopstvani stil, često ga upoređuju sa Čarlijem Čaplinom i Basterom Kitonom. Bio je student čuvenog Marsela Marsoa, nastupao je i svoje znanje prenosio širom Amerike, Evrope i Azije. Igrao je na Brodveju u Diznijevom „Kralju lavova“ (Zazu) i mjuziklu „The Scarlet Pimpernel“ (lik Leggett). A, njegova autobiografska predstava „It Goes Without Saying“ je bila rasprodata i sa velikim uspehom je igrana na of-Brodveju u pozorištu Rattlestick Playwrights Theater. Bil Baures je rođen u gradu Missoula u američkoj državi Montana, a već neko vreme njegova stalna adresa je u Njujorku.

5. Svetski dečji festival animiranog filma „Zlatni puž“ u Vranju

američki pantomimičar Bill-Bowers-phantomfest vranje
Bauers je jedan od najcenjenijih pantomimičara danas u svetu

Bil Bauers održaće dan ranije, u petak 22. septembra od 13h, u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom“.

phantomfest vranjeInače, prvog festivalskog dana, 22. septembra, odmah posle svečanog otvaranja Festivala biće premijerno izvedena predstava pantomime po motivima priče Borisava Bore Stankovića „Prva suza“. Predstava je u režiji Trajčeta Đorđijeva, nastala u produkciji Festivala. Tako će najčuvenijeg pisca iz Vranja prvi put igrati gluve i nagluve osobe. I to u predstavi pantomime, bez reči.

JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo

– Boru i “Prvu suzu” prepričavamo pomoću pantomime. Malo se potpomažemo plejbekom i muzikom. Ali, u svakom slučaju to je jedna mala celovečernja predstava koja odiše mirisom starog Vranja, slikovitošću karaktera, običajima i vranjanskom muzikom. Raditi Stankovića je zaista uzbudljiva avantura, ali raditi ga u Vranju je pre svega odgovornost. Nadam se da smo u našoj avanturi uspeli – kaže Đorđijev.

U predstavi igraju Goran Stojiljković; Leontina Trajković; Miodrag Demirović; Ivica Spasić; Ninoslav Demirović; Maja Demirović; Milan Tončić; Aleksandra Demirović; Isidora Demirović i Mirko Stanković.

VOJA BRAJOVIĆ: Kič, šund i kvazizabava su danas zatrpali svet

Svi programi Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest besplatni su za sve posetioce. Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde