Film u hrvatsko-srpskoj koprodukciji “Aleksi” otvara 65. Pulski festival

0
208

Pulski filmski festival ove godine obeležava jubilej – 65. izdanje. Najstariji filmski festival u Hrvatskoj, a i jedan od najstarijih u Evropi, ovog leta će se održati od 14. do 22. jula.

Pulska arena
Pulska arena, Foto: Pula Film Festival

ALEKSI plakatU pulskoj Areni festival će u subotu, 14. jula, otvoriti premijera filma “Aleksi”. Ovo ostvarenje je hrvatsko-srpska koprodukcija (DIM produkcija iz Hrvatske i FilmKombajn iz Srbije) i debitantski je dugometražni igrani film rediteljke i scenaristkinje Barbare Vekarić. Glavnu ulogu tumači Tihana Lazović, a igraju i Sebastijan Kavaca, Goran Marković, Leon Lučev, Neda Arnerić, Aljoša Vučković, Nataša Janjić…

46. FEST: „Beogradski pobednik“ uručen Nedi Arnerić, „Šarmer“ najbolji film

Glavna junakinja Aleksi (28) vraća se kući sa studija i budući ne uspeva da pronađe posao, tokom leta na Pelješcu pokušava da pronađe samu sebe. Neni roditelji (tumače ih Neda Arnerić i Aljoša Vučković) nisu oduševljeni tim razvojem događaja. Oni priželjkuju da ćerka preuzme vođenje porodičnog vinskog podruma. Ali, ona poučena primerom prijateljice (Nataša Janjić), ima druge planove koji uključuju i tri potpuno različita muškarca (Jason Mann, Goran Marković i Sebastijan Kavaca).

64. Pula: „Zlatna arena“ za najbolju mušku ulogu Nebojši Glogovcu
ALEKSI Tihana Lazović u naslovnoj ulozi
Tihana Lazović u naslovnoj ulozi, Foto: Promo

– Posebna je čast što otvaramo Pulski festival koji je jedan od najznačajnijih u regionu i iskreno predviđam lep bioskopski život ovom prvencu sjajne rediteljke Vekarić i to u celom regionu! – izjavio je Gordan Kičić, ispred FilmKombajna, uoči premijere filma “Aleksi” pod zvezdanim pulskim nebom.

“Aleksi” je jedna topla porodična priča, čija tema nikad ne zastareva. Ima pozitivan predznak i govori kako se jedna mala, tradicionalna zajednica uklapa u moderne tokove. Film je sniman na Pelješcu.

„Teret“ Ognjena Glavonića u kanskoj selekciji „Petnaest dana autora“
ALEKSI Aljoša Vučković kao otac glavne junakinje, Foto Promo
Aljoša Vučković kao otac glavne junakinje, Foto Promo

– Film progovara iz perspektive devojke koja ima sve – veliku kuću, bogate roditelje, vinariju, novac… a svejedno ne zna ko je i šta hoće. Jako mi je drago što je hrvatska kinematografija dobila film koji nije teška socijalna drama. Verujem da će se mnogo mladih koji se bliže tridesetoj poistovjetiti sa Aleksi – rekla je o filmu i o svom liku Tihana Lazović.

– Period posle fakulteta je turbulentno razdoblje u životu mlade osobe. Iluzija o meritokratskom sistemu društva se raspršava, mlado biće počinje da uviđa da je za uspeh i “ostvarivanje” retko dovoljan samo veliki trud. Prethodnih godina mnogo mladih je taj period svog života još teže podnosio zbog posledica ekonomske krize – izjavila je Barbara Vekarić.

SEBASTIJAN KAVACA: Uvek si toliko dobar, koliko ti je dobra poslednja uloga
neda arnerić ALEKSI
Neda Arnerić tumači majku glavne junakinje, Foto: Promo

Direktor fotografije je Filip Tot, scenografkinja Ines Atman, a kostimografkinja Suzana Tkalčec. Muziku potpisuju Jure Ferina, Pavle Miholjević i Tvrtko Hopek Les. “Aleksi” će se posle Pule prikazati i na Motovun Film Festivalu, a u bioskope u Hrvatskoj stiže polovinom oktobra.

NEDA ARNERIĆ: Ljubav i prijatelji su ono što me drži
aleksi sebastijan kavaca
Sebastijan Kavaca, Foto: Promo

Inače, takmičarski deo programa Pulskog festivala uključuje filmove hrvatske produkcije, dugometražne i kratkometražne, koji se najčešće prikazuju premijerno, kao i međunarodni program; program za decu; program za mlade; retrospektivni program; i program Pulska kinoteka. Prateći programi sastoje se od programa za filmske profesionalce; filmskih radionica; raznih izložbi posvećenih filmskoj umetnosti i koncerata. Ocenjivački sud dodjeljuje glavnu festivalsku nagradu – Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film Festivala. Zlatna Arena dodeljuje se i za najbolju režiju; scenario; najboljeg glavnog glumca i glumicu; najbolje sporedne uloge; kameru; montažu; muziku; scenografiju; i kostimografiju. Službena nagrada na Festivalu je i Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Publika svojim glasovima odlučuje o dobitniku nagrade Zlatna vrata Pule.

Leon Lucev and Tihana Lazovic in Aleksi
Leon Lučev i Tihana Lazović, Foto: Promo
IZLOŽBA O MILENI DRAVIĆ
U okviru pratećeg programa 65. Pulskog festivala biće priređen omaž legendarnoj divi srpskog i jugoslovenskog filma Mileni Dravić. Posetioce očekuje izložba fotografija “Milena” (koju su priredili Maja Medić i Stefan Arsenijević), predstavljene monografije o velikoj glumici (autor Tatjana Nježić), dok će deo izložbene postavke biti i dokumentarac “Mali film o velikoj Mileni”, čiji je autor i reditelj Miloš Radović.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde