Nagrada “Isidora Sekulić” za 2018. Aleksandru Gatalici za “Poslednji argonaut”

0
57
Nagrada "Isidora Sekulić" za 2018. Aleksandru Gatalici za roman "Poslednji argonaut"
Foto: Službeni glasnik

Nagrada se dodeljuje u okviru manifestacije “Dani Isidore Sekulić” u čast velike književnice i prvog ženskog akademika. Nagrada se sastoji od plakete, povelje i novčanog iznosa. Dodeljuje je beogradska opština Savski venac. Povod za njeno ustanovljenje jeste činjenica da je Isidora Sekulić živela i stvarala na teritoriji ove opštine.

Aleksandru Gatalici je za roman “Poslednji argonaut”, objavljen minule godine u “Službenom glasniku”, uručena Nagrada “Isidora Sekulić” za 2018. godinu. Prigodna svečanost organizovana je u sredu, 5. juna, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Nagrada “Stevan Pešić” za “Poslednji argonaut” Aleksandra Gatalice

Odluku o ovogodišnjem laureatu književnog priznanja doneo je žiri u sastavu: prof. dr Aleksandar Jerkov (predsednik žirija); prof. dr Ljiljana Marković; i prof. dr Radovan Knežević. Oni su od pristigle 73 knjige odabrali pet naslova za uži izbor. Ovom nagradom, koja je ustanovljena 1967, a prvi put dodeljena 1968, nagrađuje se književno delo iz književnih žanrova kojima se bavila Isidora Sekulić, a koje je napisano na srpskom jeziku i objavljeno u Srbiji tokom prethodne godine.

U užoj konkurenciji za nagradu, osim Gataličinog “Poslednjeg argonauta”, našli su se i “Pomor i strah” Vuleta Žurića (Laguna); “Kružok na zlatni pogon” Slobodana Mandića (Agora); “Tuđine” Igora Marojevića (Laguna); i “Odustajanje” Jelene Lengold (Arhipelag).

Nagrada “Liplje” za “Poslednji argonaut“ Aleksandra Gatalice
Nagrada "Isidora Sekulić" za 2018. Aleksandru Gatalici za roman "Poslednji argonaut"
Gatalici je nagrada uručena u Skupštini grada, Foto: Službeni glasnik

Roman “Poslednji argonaut” pripreman je četiri godine. Prati glavnog junaka koji upada u različita stanja svesti, u kojima mu opskurni lekari pomažu da povrati svoje sećanje. To čitaoce vodi fundamentalnom pitanju koje se postavlja u knjizi: zaboraviti sve ili se sećati svega – šta je veće prokletstvo? Aleksandru Gatalici je Nagrada “Isidora Sekulić” još jedno u nizu priznanja za ovu knjigu. Naime, piscu su već dodeljene nagrada za savremenu književnost “Liplje” na 23. međunarodnom sajmu knjiga u Banjaluci; i Nagrada “Stevan Pešić” Gradske biblioteke Novog Sada i Saveta mesne zajednice Kovilj.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde