Ansambl Crvene armije “Aleksandrov” na platou Hrama Svetog Save

0
195

Uoči koncerta u srpskoj prestonici, ansambl Crvene armije “Aleksandrov” uputio je video poruku beogradskoj publici.

Prvi put pod otvorenim nebom i uz jedinstvenu scenografiju, na platou ispred Hrama Svetog Save, nastupiće ansambl Crvene armije “Aleksandrov” u punom sastavu koji broji 111 članova. Takav nastup na otvorenom, koji će publici predstaviti hor, orkestar i balet, kod nas nikada nije održan. Spektakl koji će ruski ansambl prirediti Beograđanima i gostima grada održaće se u subotu, 23. jun, sa početkom u 20,30h. Ulaz na koncert se neće naplaćivati. Inače, ovaj koncert prvobitno je bio najavljen za dan kasnije, saopštio je organizator CEBEF.

Hor „Glinka“ pozdravljen ovacijama na otvaranju 49. Bemusa

Nagrađen ordenom Krasnog znamenja Akademski ansambl pesama i igara ruske armije A.V. Aleksandrov je najveći vojni ansambl Rusije. Poznat je i omiljen u celom svetu. Devet decenija svog postojanja ansambl će proslaviti 12. oktobra 2018. godine. “Aleksandrov” nije samo vodeći vojno-muzički ansambl Oružanih snaga Ruske Federacije, već i jedinstven kreativni fenomen u Rusiji i svetu. Tokom svoje istorije osvojio je srca miliona svojih sunarodnika i dobio veliko svetsko priznanje. U mnogim delovima sveta poštovaoci čuvenog ansambla iščekuju nove susrete sa “Aleksandrovim”.

Merry Gospel Choir – prvi srpski gospel hor
aleksandrov foto cebef
Foto: CEBEF

Ansambl je 1937. dobio diplomu Međunarodne izložbe u Parizu Gran pri, 1964. nagradu “Zlatni diskovi” za rekordne tiraže gramofonskih ploča francuske firme “Šar du Mond”, 1974. holandski “N.O.S.”, 1961. “Zlatni diskbol” od Francuske akademije za najbolju ploču godine…

27. BELEF: Uvertira uz hor „Kolibri“, na zatvaranju Roman Simović i Gudači Svetog Đorđa

ansambl aleksandrov“Aleksandrov” je čudesan spoj različitih žanrova i stilova u umetnosti. Hor ansambla “Aleksandrov” je priznat za jedan od najboljih muških horova sveta. On u sebi objedinjuje sklad i čistoću zvuka akademske kapele sa izrazitom emocionalnošću i neposrednošću, koji su svojstveni narodnom izvođenju, pokazuje visoko vokalno majstorstvo. Plesna grupa sa svojim energičnim numerama na sceni, sa ponosom održava visok nivo koreografske umetnosti koju je stekao ansambl. Uspesi hora, njegovih solista i plesne grupe mnogo zavise od prilagodljivog i skladnog zvuka orkestra, koji je jedinstven po svom sastavu.

Dečji hor „Kolibri“ proslavio 55. rođendan

U celom svetu Akademski ansambl pesama i igara ruske armije A.V. Aleksandrov poistovećuju sa poznatim imenima, kao što su Boljšoj teatar, Ermitaž, Tretjakovska galerija… I on je s pravom to zaslužio svojom jedinstvenošću i sjajnim umetničkim majstorstvom u čijoj su osnovi decenijama negovane tradicije.

ansambl aleksandrovU svom obimnom repertoaru imaju više od dve hiljade dela: narodne i vojne pesme i igre; pesme domaćih autora; duhovna muzika; klasična dela ruskih i stranih kompozitora… Ovo su zaista beskrajne izvođačke mogućnosti – dijapazon glasova- od lirskog tenora do barhatnog basa. Vokalima su bliski najrazličitiji stilovi izvođenja i visoki estradni, i narodni i operski. Među solistima ansambla su diplomci ruskih državnih konzervatorijuma i muzičkih akademija. Dela se izvode na mnogim jezicima, uključujući kineski, turski, indijski i mnogi drugi, tako da u svakoj zemlji gde ansambl nastupa, solisti i hor izvode pesme na rodnom jeziku gledalaca.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde