“Ajnštajnovi snovi” 15. oktobra premijerno u JDP u prisustvu autora

0
209

Premijera predstave “Ajnštajnovi snovi” Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog biće održana u nedelju 15. oktobra u 20h na sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

JDP Ajnštajnovi snovi Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog. Foto Nenad Petrović
“Ajnštajnovi snovi” Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog, Foto: Nenad Petrović / Facebook JDP

U predstavi “Ajnštajnovi snovi” igraju Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Branka Petrić, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Milena Živanović, Milica Gojković, Marko Grabež, Vučić Perović, Joakim Tasić i Filip Đurić.

Premijerom muzičkog spektakla „Zojkin stan“ otvorena nova sezona BDP

JDP Ajnštajnovi snovi Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog. Foto Nenad Petrović
Branko Cvejić i Anita Mančić, Foto: Nenad Petrović / Facebook JDP

Alen Lajtmen je američki pisac, fizičar i osnivač Fondacije Harpsvel, neprofitne organizacije s misijom da „pruži pomoć novoj generaciji žena lidera u jugoistočnoj Aziji“. Rođen je 1948. godine. Školovao se na Prinstonu i Kalifornijskom institutu za tehnologiju, na kome je odbranio doktorat iz oblasti teorijske fizike. Ima pet počasnih doktorata. Lajtmen je radio na fakultetima Harvard i na Masačusetskom institutu za tehnologiju. Bio je prvi profesor koji je u isto vreme predavao na katedrama za društvene i prirodne nauke. Njegova naučna istraživanja u oblasti astrofizike tiču se crnih rupa, teorije relativiteta, procesa radijacije i kretanja zvezdanog sistema.

Ajnštajnovi snovi Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog. Foto Nenad Petrović
Nataša Tapušković, Foto: Nenad Petrović / Facebook JDP

Napisao je šest romana, nekoliko zbirki eseja, memoare, narativnu poemu u formi knjige i nekoliko naučnih knjiga. Roman “Ajnštajnovi snovi” postao je međunarodni bestseler. Preveden je na više od četrdeset jezika i postao je tekstualni predložak za desetine nezavisnih pozorišnih i muzičkih obrada širom sveta.

Dramaturg Dimitrije Kokanov dobitnik Mihizove nagrade

JDP Ajnštajnovi snovi Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog. Foto Nenad Petrović
Foto: Nenad Petrović / Facebook JDP

Alen Lajtmen će prisustvovati premijeri predstave “Ajnštajnovi snovi” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. A u ponedeljak 16. oktobra u 12h održaće predavanje “Fizičar kao romanopisac” na Sceni “Ljuba Tadić”. Ulaz na predavanje je slobodan, uz kartu koja se može preuzeti na biletarnici JDP-a.

Rakovica dobija najlepši bioskop u Beogradu – Cine Grand

JDP Ajnštajnovi snovi Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog. Foto Nenad Petrović
Marija Vicković, Foto: Nenad Petrović / Facebook JDP

– To nije drama. Nema priču koja je jednostavna. Ali imate raznih drugih stvari koje šire prostore mozga i šire prostore imaginacije publike i glumaca i svih; koje su zahtevnije no obično. Da li u Beogradu ima još publike za takve predstave, kao što su svojevremeno bile “Ptice”, pa i neke moje predstave ovde, to je veliko pitanje. Ali, znate kako, ja sam zaista hteo to da radim (niko me nije gurao), i vrlo sam srećan da je upravo Jugoslovensko dramsko pozorište prihvatilo. JDP je hrabro ušlo u to. Mislim da je hrabrost vrlo važna za jedno repertoarsko pozorište: ako ono nije spremno da izađe iz regularnog repertoara, onda na neki način stagnira. Iskorak u nepoznato je uvek uzbudljiv za sve – za glumce, za mene, i za pozorište. I, naravno, uvek je rizičan. Ali tako je to – rekao je Slobodan Unkovski o “Ajnštajnovim snovima”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde