Aj Cha festival: Kralj živi i dalje

0
162

Proteklog vikenda održan je Aj Cha festival. Tokom trodnevne manifestacije organizovane u znak sećanja na Dina Dvornika, u Splitu su nastupili brojni izvođači, a u programu je uživalo više od 5.000 posetilaca.

“Kralj živi i dalje”, rečenica je koja se ovih dana često mogla čuti u Splitu za vreme održavanja Aj Cha festivala.

aj cha festival 2017, neno belan i gibonni
Na kraju nedeljnog koncerta Gibonni, Neno Belan i drugi učesnici festivala zajedno su pevali Dinove hitove

– Znali smo da je on šampion, a i njegov način rada je bio revolucionaran. Dolazio je u studio sa ritmom, svirao bi. I ako bismo mi počeli na to da plešemo, onda bi Dino znao da je dobro. Iako često ni sam nije znao šta je to tačno, ni koja će to pesma na kraju ispasti – rekao je Gibonni pred izlazak na veliku pozornicu Aj Cha festivala, koji je završio velikim koncertom “Splitske dice” na Starom placu.

Aj Cha festival: I Gibonni peva na rođendanu Dina Dvornika

aj cha festival 2017 fb
Uspešno organizovan prvi Aj Cha festival u Splitu

Na prvom izdanju festivala u čast Dinu Dvorniku nastupili su brojni bendovi i muzičari, na različitim splitskim pozornicama. U petak i subotu na sceni su bili “Songkillersi”, “James Brown tribute band”, grupa “Jinx”, “Bocca Sofistifunk” i drugi. U nedelju, 20. avgusta, na rođendan kralja fanka, za odličnu atmosferu zaslužni su bili “Tribute band Dino Dvornik” sa Nikolom Marjanovićem i Mariom Huljevom, Marjan Ban koji je nastupio sa “Diktatorima”. Bio je tu i Neno Belan u pratnji “Fiumensa”, briljantni saksofonist Mladen Baučić Baucho, kao i Gibonni.

aj cha festival 2017, neno belan i gibonni
Gibonni i Neno bili su dugogodišnji Dinovi prijatelji

– Uz njega sam naučio da je život lep. Naučio sam da živim, smejem se – rekao je Dinov prijatelj i popularni muzičar Neno Belan.
Ovo bi mogli da potvrde i svi oni koji su Dina poznavali “samo” kroz njegovu muziku. Upravo su ga sjajan ritam, zarazna energija i genijalna muzika, koja zvuči sveže i savremeno i 20 godina kasnije, učinili nezamenjivim na muzičkoj sceni. A, devet godina posle njegove smrti odličnim Aj Cha festivalom Splićani su ga se prisetili, a Dvornikova muzika je i ovog puta rasplesala celi grad.

Porodična serija „Istine i laži“ od jeseni na Prvoj televiziji

dino dvornik aj cha festival 2017, ella i danijela dvornik, foto fb
Dinova ćerka Ella i supruga Danijela nadaju se da će festival postati tradicionalan

– Nadam se da se vidimo i dogodine! Ovog leta smo se fokusirali na Split. No želja nam je i da Aj Cha festival postane tradicionalni splitski festival, a s vremenom i internacionalan. Volela bih da sledećih godina budemo u mogućnosti da dovedemo i neke inostrane zvezde. One koje su bliske Dinovoj muzici i energiji! – izjavila je Danijela Dvornik, Dinova supruga, a koja je u saradnji sa firmom Apostrof komunikacije zaslužna što je Split proteklog vikenda plesao u ritmu fanka.

Nizali su hitovi na festivalu, a pevali su ih izvođači horski praćeni publikom. Orili su se „Zašto praviš slona od mene“, „Misliš da sam blesav“, „Rep“, „Gibajmo se“, „Žigolo“… U završnici festivala, na bini su se Neni Belanu i Gibonniju pridružili i članovi “Tribute bend Dino Dvornik”. Zajedno su izveli „Ella e“, priključili su im se i Baucho i Mario Petreković. Nastavili su da izvode Dinove hitove, a koje su bez prestanka pevala “Splitska dica” – ona na pozornici i ona na travnjaku.

dino dvornik aj cha festival 2017, splitska riva
Prvog dana festivala brojni posetioci na splitskoj rivi

E. A. / Izvor: Novi list / Tportal / Foto: Facebook – Aj Cha festival

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde