Aj Cha festival: I Gibonni peva na rođendanu Dina Dvornika

0
203

Ostalo je još samo nekoliko dana do početka Aj Cha festivala, koji se održava u znak sećanja na Dina Dvornika i njegovu bezvremensku muziku. Tri dana ispunjena groove, funk i soul ritmovima na nekoliko splitskih lokacija počinju u petak, 18. avgusta na splitskoj plaži Bačvice, after beach partijem, a završavaju na Dinov rođendan, u nedelju 20. avgusta.aj cha festival split dino dvornik

Splićane i posetioce festivala očekuju tri dana ludila, u kojima nema spavanja do jutra. Već od popodnevnih sati na plaži Bačvice nastupaju Dj-evi kao što su Bocca Sofistifunk, Jazzozo i Kristijan Shoomadisco. Oni će rasplesati publiku pre nego se zabava preseli u Ljetno kino, na koncerte “Songkillersa” i “Jinxa”. Istovremeno, publika na splitskoj rivi će plesati uz “James Brown Tribute band” i “DemeNtronomes”. Posle svih koncerata sledi i afterparty do ranog jutra u klubu Zenta ex Shakespeare.

Aj Cha festival u Splitu u znak sećanja na Dina Dvornika

Sve to je uvertira za veliki rođendanski koncert koji se sprema u nedelju. Tada će na Starom Hajdukovom od 20,30h nastupiti broni Dinovi prijatelji i kolege.. Posle više od 20 godina tim povodom okupiće se “Splitska dica”, zaslužna za splitsku muzičku scenu osamdesetih godina. Na pozornici će biti i i Neno Belan sa “Fiumensima”, Marijan Ban i “Diktatori”, “Official tribute band Dino Dvornik” sa Nikolom Marjanovićem. A, kao poseban gost iznenađenja – Gibonni. Svi oni su zajedno nastupali u zlatno doba splitske muzike kada je i Dino počinjao svoju karijeru.

– Doći će cili Split da slavi rođendan svog kralja funka – pričaju poklonici muzike Dina Dvornika.

Dino i Gibo, Foto: Slobodna Dalmacija
Dino i Gibo, Foto: Slobodna Dalmacija

Kad Japanci zapevaju „Mesečinu“, „Đurđevdan“, „Lane moje“

Festival se održava baš u Splitu, budući da je to Dinov rodni grad, odakle je sve i krenulo, i koji je imao veliki uticaj na njegovu karijeru i muziku. Želja je bila da se napravi festival koji će se održavati svake godine i koji će s godinama rasti i dovoditi sve više zvučnih domaćih i stranih imena.

gibonniGibonni i Dino Dvornik zajedno su napisali 17 pesama, većina su ogromni hitovi.
– Na četiri albuma našlo se naših 17 zajedničkih pesama. Dino i ja smo rođeni na 100 metara vazdušne liniji. Jednom krenem na trafiku, on me pozove kod njega i dok je njegova majka Dijana skuvala kafu, nas dvojica smo napravili “Zašto praviš slona od mene”. Onda sam mu rekao:” Ja sam u heavy-metalu, a ti su u plesnoj muzici, ne potpisuj me”. Jer, pre su ljudi sve to sektaški shvatali. Bio sam u sukobu interesa, njemu sam hteo da pomognem kao prijatelj, a nisam želeo da moje društvo pomisli da sam izdajica, jer pomažem nešto čega se mi grozimo – ispričao je svojevremeno Gibonni.

STEFAN MILENKOVIĆ: Bez strasti za umetnošću nemoguće je uspeti

– Rekao sam Dinu da će me se ekipa s kojom sam se družio odreći potpišem li takav plesni pesmuljak. Predložio sam mu nek smisli neki pseudonim. Ali mu se nije dalo, i potpisao je stvarnog čoveka. Umesto mog imena stavio ime našeg prijatelja Gorana Kralja i on je dobijao tantijeme od najvećeg hita u bivšoj državi. Jako se ponosim što sam Dinu bio desna ruka u toj jednoj fazi života. Bilo je to stvarno dobro. Ali tajna je bila u njemu, on je bio generator, mi smo bili šegrti, samo ispomoć – rekao je Gibonni. Zaključio je i da sa Dinovim funk poduhvatima na ovim prostorima, mogu samo meriti Oliver Mandić i Rambo Amadeus.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde