Duh Kube u Beogradu: “Afro Cuban All Stars” 2. novembra u Sava centru

0
75

Duh Kube osetiće se ove jeseni u srpskoj prestonici. Publika će uživati uz strastvenu i zanosnu kubansku muziku u novobeogradskoj dvorani. Njihaće se u ritmu rumbe, salse, čačača…

Duh Kube u Beogradu: "Afro Cuban All Stars" 2. novembra u Sava centru
Foto: Facebook / Afro Cuban All Stars

Svetski priznati izvođači kubanske muzike “Afro Cuban All Stars”, mnogoljudni orkestar koji predvodi Juan de Marcos Gonzalez, održaće prvi put koncert u Beogradu i Srbiji 2. novembra (20,30h) u Sava centru.

– Sa “Afro Cuban All Stars” nastojimo da predstavimo bogatstvo kubanske muzike. Naši koncerti su putovanje kroz kubansku muziku, njenu istoriju i sve njene žanrove. Za mene, svi žanrovi su validni, ne pravim razliku među njima. Sve je to jedna, kubanska muzika! – objašnjava Juan de Marcos Gonzalez.

KUBA: Čarobne plaže, taksi kolektivo, ples i pesma veselog naroda

Izuzetno bogato muzičko nasleđe Kube “Afro Cuban All Stars” uspešno predstavljaju svakim svojim novim koncertom ili izdanjem. Prvi album “A Toda Cuba le Gusta” snimljen je i objavljen 1997. godine. Izdanje je bilo deo studijske sesije zajedno sa čuvenim albumima “Buena Vista Social Club” i “Introducing …Ruben Gonzalez”. Upravo je de Marcos bio arhitekta projekta “Buena Vista Social Club”. Kao muzički direktor on je okupio vrsne stare muzičare kakvi su Ibrahim Ferrer; Pio Leiva; Manuel Licea Puntillita; Omara Portuondo; Ruben Gonzalez… dogovorivši se sa producentom Nikom (Nick) Goldom da za njegovu diskografsku kuću “World Circuit” snime nekoliko albuma u Havani, kojima će odati počast zlatnom dobu kubanske popularne muzike tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka.

Eros Ramacoti 24. septembra 2019. godine u Štark areni

Dvonedeljno snimanje sa veteranima kubanskog zvuka iznedrilo je, najpre “A Toda Cuba le Gusta”, a uz pomoć američkog producenta i multiinstrumentaliste Ry Coodera i “Buena Vista Social Club” i “Introducing …Ruben Gonzalez”. Tri sjajna albuma su zauvek izmenila pogled ostatka sveta na kubansku tradicionalnu muziku.

Duh Kube u Beogradu: "Afro Cuban All Stars" 2. novembra u Sava centru
Foto: Facebook / Afro Cuban All Stars

Nakon uspeha “A Toda Cuba le Gusta”, de Marcos je odlučio da nastavi projekat “Afro Cuban All Stars”, kao vođa orkestra, i na zapaženim sledećim albumima “Distinto, Diferente” (1999); “Step Forward” (2005); kao i na živim “Absolutely Live” (2009); i “Absolutely Live II” (2017). Kao što je želeo u početku da svetu pokaže talente starih majstora, de Marcos je danas zainteresovan da promoviše briljantne mlade muzičare Kube. Stoga “Afro Cuban All Stars” čini višegeneracijska postava, koja podjednako uspešno koristi uticaje iz klasičnih žanrova kakvi su son i danzon, kao i savremene plesne ritmove kakav je timba.

Magija grupe “Dead Can Dance” u punom Sava centru

– Pokušavamo da stvorimo most između savremene i tradicionalne kubanske muzike, da pomešam obe stvari kako bi ljudi shvatili da kubanska muzika nije stala u vremenu, već je nastavila da se razvija… – objašnjava Juan de Marcos suštinu današnjeg “Afro Cuban All Stars”. Muzičar kog je uticajni portal “Songlines” prozvao “kubanskim Kvinsijem Džonsom” dodaje: – Važno je održati kontinuitet, kao što je važno nastaviti borbu za identitet kubanske muzike.

Ulaznice za koncert “Afro Cuban All Stars” 2. novembra u Beogradu koštaju 1.800; 2.000; 2.300; i 2.700 dinara. Mogu se kupiti na blagajni Sava centra, kao i preko prodajnih mesta i mreže www.tickets.rs.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde