Atelje 212: Predstava “Urnebesna tragedija” izvedena 50. put

0
155

Predstava Dušana Kovačevića u režiji Marka Manojlovića imala je jubilarno izvođenje.

Atelje 212: Izvedena 50. put predstava "Urnebesna tragedija"

U petak, 29. marta, na sceni “Mira Trailović” Ateljea 212 “Urnebesna trageija je izvedena 50. put. U ovoj redstavi igraju Branimir Brstina, Nebojša Cile Ilić, Anica Dobra, Amar Ćorović, Katarina Žutić, Sonja Kolačarić, Branislav Bane Trifunović, Branislav Zeremski i Rade Nikolić. Glumci, pošto su se poklonili publici, proslavili su u bifeu pozorišta jubilej uz tortu.

UFUS: Dušanu Kovačeviću i Zdravku Šotri nagrada za životno delo

“Urnebesna tragedija” je pozorišni komad koji je svoju praizvedbu doživeo početkom devedesetih godina, a ubrzo potom i svoju filmsku verziju. Kao i većina drama Duška Kovačevića, dešava se u našoj, vrlo prepoznatljivoj, ali naopačke izvrnutoj stvarnosti. U njoj se poigravanje komičnim paradoksima između privida i stvarnosti zaista prelazi u urnebesno.

Atelje 212: Izvedena 50. put predstava "Urnebesna tragedija"
Foto: Atelje 212

Otac, odnosno deda, narodni heroj onog rata, ipak problematične prošlosti, posle godina provedenih u ludnici dolazi pravo sa sopstvene svadbe i novom mladom, takođe pacijentkinjom ustanove za mentalno obolele, u posetu svojim naslednicima. Kum novopečenim mladencima je upravo i njihov doktor koji pokazuje više razumevanja za nenormalne nego za ove normalne. Naslednici, iako zvanično bez dijagnoze, već su, pritisnuti problemima i svojim nerešenim porodičnim odnosima, istrošenih živaca i prilično napeti, nespremni za susret sa bolesnicima. Odjednom, ova naizgled uobičajena porodična priča u koju su uključeni otac, maćeha, njihov doktor, sinovi, snaje, i najmlađi potomak, dvanaestogodišnji Neven, kroz komične, duhovite, apsurdne pa i tragične situacije, otvara pitanja porekla, generacijskog nasleđa, krivice i identiteta.

“Urnebesna tragedija” u Ateljeu 212
Atelje 212: Izvedena 50. put predstava "Urnebesna tragedija"
Foto: Atelje 212

– Ovo je komad u kome niko nikog ne razume, pa ni sebe samog, u kome se ne zna ko je luđi, ovi dijagnostifikovano ludi i kao takvi hospitalizovani, ili ovi slobodni; komad koji se bavi i nama i stvarnošću u kojoj se ne zna gde počinju zidovi ustanove za mentalno obolele i da li su ludi unutra ili, zapravo, napolju. Ceo taj urnebesni haos gledamo očima dečaka Nevena koji pokušava da odgovori na pitanje “Ko sam ja?” – navodi se o ovoj predstavi.
“Urnebesnu tragediju” režirao je Marko Manojlović, reditelj izoštrene percepcije za prepoznavanje komičnog u svim segmentima savremenog, njegovog lica i naličja.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde