Atelje 212: Premijera “Petrijinog venca” 24. novembra

0
140

Atelje 212: Premijera "Petrijinog venca" 24. novembraEkipa predstave “Petrijin venac” spremna je da izađe pred publiku Ateljea 212 i pokaže ono na čemu su vredno radili prethodnih meseci.

Drama “Protuve piju čaj” Dragoslava Mihailovića postavljena je 18. novembra 1978. na Velikoj sceni Ateljea 212. Četiri decenije kasnije, na istoj sceni, 24. novembra, biće premijera “Petrijinog venca” istog pisca. Reditelj predsatve Boban Skerlić ne krije uzbuđenje zbog postavljanja ovog komada na scenu. Kaže da je on tu samo “izvođač radova”.
– Pozorište je stvar glumaca. Mi svi ostali treba da im omogućimo da na najbolji način prenesu ono što je pisac napisao, a mi tom samo dajemo neki doprinos – izjavio je reditelj.

Atelje 212: Počele probe predstave “Petrijin venac”, premijera 24. novembra
Atelje 212: Premijera "Petrijinog venca" 24. novembra
Mlada Petrija – Marta Bjelica, Foto: Atelje 212

U predstavi igraju Marta Bjelica; Jovana Gavrilović; Milica Mihailović; Ivan Marković; Tihomir Stanić; Igor Đorđević; Jelena Rakočević; Isidora Minić; Branislav Zeremski; Vladislav Mihailović.
Scenograf predstave je Goran Stojčetović; kostimografkinja Tatjana Radišić; kompozitor Mate Matišić; dramaturškinja Jelena Mijović; lektor Radovan Knežević. Prva i druga repriza zakazane su za 27. i 28. novembar. Inače, sudbina Petrije iz malog rudarskog sela u Pomoravlju, u ovoj dramatizaciji posmatrana je iz ugla tri Petrije: mlade, gradske i udovice.

Restaurisan “Petrijin venac” premijerno prikazan u Čačku
Atelje 212: Premijera "Petrijinog venca" 24. novembra
Gradska Petrija – Jovana Gavrilović, Foto: Atelje 212

Jedna od glumica koja u predstavi tumači lik Petrije je Milica Mihailović. Smatra da je ekipa predstave napravila nešto veoma plemenito i lepo.
– Tuga neće biti osećanje koje preovladava. Osećanje koje preovladava će biti ohrabrenje! rekla je Mihailovićeva.
– Ja se nadam da će publika sa predstave izaći probuđena, malo pametnija i spremna da se bori, da se ne da! – dodao je Skerlić.
– Dugo će ova predstva da živi – zaključila je optimistično Milica Mihajlović.

Atelje 212: Premijera "Petrijinog venca" 24. novembra
Udovica Petrija – Milica Mihailović, Foto: Atelje 212
NIKO NEMA DOVOLJNO PETRIJE U SEBI
“Ljudi su se i nekada i sada delili na dobre i zle, bele i crne, golubove i jastrebove, proklete i blagoslovene, a ja bih radije podelio ljude na one koji su imali Petriju i one koji je nisu imali. Ali Mihailović je pisao svoj roman i za jedne i za druge. Jer niko nema dovoljno Petrije u sebi, i onom ko je imao pored sebe i za dugo Petriju, treba podsećanja, jer je zaboravlja i jer se zaboravlja, a i onom ko je nije imao ne može Petrija da ne probudi veliku čežnju za njom.”
(Vladeta Jerotić, Petrijin oreol)

E. A. / Izvor: Atelje 212, Prva TV

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde