95 godina Radio Beograda: Zlatni mikrofon Ljubivoju Ršumoviću Ršumu

0
52

Radio Beograd je najstariji elektronski medij na Balkanu. Ove godine obeležava devet i po decenija postojanja.

95 godina Radio Beograda: Zlatni mikrofon za Ršuma

Dan Radio Beograda je ove godine obeležen u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), zdanju odakle je 24. marta 1929. najstariji elektronski medij na Balkanu započeo svakodnevno emitovanje programa. Jubilej vredan pažnje. Uručena su priznanja, književniku Ljubivoju Ršumoviću Ršumu poseban “Zlatni mikrofon”, nagrađeni su i studenti…

Prvog oktobra 1924. godine, iz studija u zgradi u Knez Mihailovoj ulici, prvi put je emitovan program radio-stanice “Beograd-Rakovica”. Ovaj dan označen je kao početak radio-difuzije u Srbiji. Tada je počelo ispisivanje živopisne istorije Radio Beograda, koji je tokom decenija izrastao u nacionalnu, kulturnu i medijsku ustanovu najvišeg ranga.

95 godina Radio Beograda: U godini jubileja četiri nova radijska kanala
95 godina Radio Beograda: Zlatni mikrofon za Ršuma
Ljubivoju Ršumoviću Ršumu uručeno je Posebno priznanje “Zlatni mikrofon”

U programu na svečanosti u SANU je učestvovao Hor RTS-a; Hor “Kolibri”; Vokalni kvartet “Sveti Roman”; i Dečja dramska grupa Radio Beograda; a govorili su predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić; direktor Radio Beograda Milan Nedić; kao i glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 Radoman Kanjevac. Voditelji programa u SANU bili su Aleksandra Paladin i Ranko Stojilović, a voditelj u studiju Radio Beograda bila je Meliha Pravdić.

Preminuo legendarni voditelj Radio i TV Beograda Svetislav Sveta Vuković

Na svečanosti su uručene godišnje nagrade “Zlatni mikrofon” zaslužnim pojedincima za višegodišnji rad, stvaralaštvo, doprinos kvalitetu i slušanosti programa. Posebno priznanje “Zlatni mikrofon” je uručeno književniku Ljubivoju Ršumoviću Ršumu. Ostali dobitnici su Zorana Bokan sa Prvog programa; Dragana Kovačević sa Drugog programa; Ivana Vesić iz Radio Beograda 202; i Zoran Marić, vrhunski majstor zvuka. Takođe, uručene su i studentske nagrade “Neda Depolo”, koje Radio Beograd 2 već 14 godina dodeljuje za kreativni doprinos radio-izrazu. Marija Šumarac je dobila prvu nagradu – 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti; drugu Milana Milošević; a treću Anđela Tončev.

Gran Pri na festivalu u Bukureštu emisiji Radio Beograda 2

Iste večeri, na Drugom programu RTS u 21 čas, emitovana je specijalna emisija “95 godina Radio Beograda – Iz veka u vek”. Tokom prethodnih decenija Radio Beograd je izrastao u respektabilnu medijsku kuću. Svoju ulogu ispunjava u okviru Javne medijske ustanove Radio Televizija Srbije. Radio Beograd je poznat kao medij koji neguje, pre svega, jezičku i govornu kulturu. Tokom proteklih devet i po decenija realizovano je više od dva miliona sati programa kroz emisije, radio-drame, koncerte. U njih je uložena energija i kreativnost novinara, snimatelja, muzičara, glumaca.

E. A. / Izvor: Radio Beograd 2

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde