9. FEDIS: Zlatna antena za najbolju seriju “Besi”, a za najgledaniju “Korenima”

0
159

9. Festival drama i serija FEDIS održan je od 30. septembra do 2. oktobra u Beogradu. 

9. FEDIS: Zlatna antena za najbolju seriju "Besi", a za najgledaniju "Korenima"
Foto: FEDIS

Međunarodni festival završen je proglašenjem pobednika i uručivanjem nagrade Zlatna antena u 14 kategorija. Priznanje Zlatna antena za najbolju TV seriju u 2018/19 dodeljena je ostvarenju “Besa”, čiju režiju potpisuje Dušan Lazarević, a scenario poznati britanski pisac Toni Džordan. Na ovom regionanom formatu, učestvovao je veliki internacionalni produkcijski i glumački tim. Reč je o regionalnoj koprodukciji u kojoj igraju srpski, hrvatski i albanski glumci. Glavnu ulogu u ovoj seriji tumači Radivoje Raša Bukvić, a igraju i Miloš Timotijević; Lana Barić; Radoslav Milenković; Boris Milivojević; Hana Selimović; Sebastijan Kavaca; Arben Bajraktaraj; Milan Marić; Radoslav Marković; Milica Gojković; Mensur Safćiju; Slaven Došlo… Serija “Besa” je priča o običnom čoveku koji preko noći pada u ruke najvećem mafijaškom bosu u jugoistočnoj Evropi. Otvara se pitanje na šta je sve spreman da uradi da bi zaštito svoju porodicu…

FEDIS: Festivalska nagrada nosiće ime po legendarnoj glumici Mileni Dravić

Nagrada Zlatna antena za najgledaniju seriju pripala je “Korenima”. Dramska TV serija je rađena po nagrađivanom istoimenom romanu Dobrice Ćosića. Režirao je Ivan Živković po scenariju koji je napisao Đorđe Milosavljević. Serija je imala samo reči hvale i od kritike i od publike. Uloge tumače Žarko Laušević, Sloboda Mićalović, Igor Đorđević, Nenad Jezdić, Dara Džokić… Upravo Lauševiću je na 9. FEDIS-u za lik Aćima Katića u “Korenima” pripala nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu.

Nenad Milenković, direktor festivala FEDIS, uručuje nagradu Tei Koroliji, producentu serije “Besa”, Foto: FEDIS

Zlatna antena za najbolju glavnu žensku ulogu otišla je u ruke Jovane Stojiljković za lik Anđele u seriji “Jutro će promeniti sve”. Najboljom muškom epizodnom rolom proglašena je gluma Igora Đorđevića u seriji “Državni službenik”, a najboljom ženskom epizodom Vesna Trivalić u “Žigosanima u reketu”. Glumačko otkriće godine je Ivan Vujić, koji je glumio u filmu i seriji “Kralj Petar Prvi”.

8. FEDIS: “Senke nad Balkanom” najbolja i najgledanija serija u 2017/18

Na 9. FEDIS festivalu nagrađeni su kao najbolji u svojim kategorijama reditelj Miloš Miša Radivojević (“Žmurke”); scenarista Đorđe Milosavljević (“Koreni”); direktor fotografije Igor Šunter (“Besa”); kostimograf Boris Čakširan (“Koreni”, “Kralj Petar Prvi”); i kompozitor Nemanja Mosurović (“Besa”).
Najpopularnija TV serija iz regiona prikazana u Srbiji je “Pogrešan čovek”, a nagrada Zlatna antena za sveukupan doprinos TV produkciji dodeljena je Zdravku Šotri.
Festival FEDIS je jedini festival TV serija u jugoistočnoj Evropi i održava se u Domu omladine Beograda.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde