9. Bosifest od 10. do 12. oktobra, rok za prijavu filmova do 20. aprila

0
78

Deveti Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest, održaće se od 10. do 12. oktobra u Sava centru.

9. BosifestSvi zainteresovani imaju još pet dana da prijave svoje radove, tačnije konkurs će biti otvoren do 20. aprila. A, rezultati selekcije za 9. Bosifest biće objavljeni 20. maja. Festival je takmičarskog karaktera, dok celokupan program sadrži takmičarski i revijalni deo. Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa.

„Ustani i hodaj“ Matjua Firmina najbolji film 8. Bosifesta
Bosifest_dan prvi_44_foto Nemanja Djordjevic_
Sa prošlogodišnjeg festivala, Foto: Nemanja Đorđević

Kao što je poznato, žanr su dokumentarni filmovi na temu osoba sa invaliditetom, a maksimalno trajanje filma je 120 minuta. Film mora da bude na engleskom jeziku ili sa srpskim/engleskim titlom. Takođe, film mora da bude produciran u prethodnih sedam godina, i ad se na konkurs dostavi u DVD formatu. Više informacija možete saznati na sajtu Festivala – www.bosifest.rs

Organizator Festivala je Hendi centar Koloseum. Žiri Festivala dodeliće nagrade: Gran Prix za najbolji film; Nagradu za najbolju režiju; i Nagradu za najbolji scenario.

65. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran Pri i strukovnih nagrada

9. BosifestInače, Gran pri 8. Bosifesta osvojio je francuski dokumentarni film “Ustani i hodaj” Matjua Firmina; nagradu za najbolju režiju dobio je “Daniel” Anastazije Dobrovske (Poljska); a za najbolji scenario “Poslušaj tišinu” Mariam Čačije (Gruzija). Specijalna priznanja pripala su filmovima “U drugom svetu” Ane Bedinske (Poljska); “Dva sveta” Macleja Adameka (Poljska); i “Moj brat heroj” Jonatana Nirua i Enoša Kaselua (Izrael). Anica Dobra, prošlogodišnja članica žirija, naglasila je da bi želela da svi dobiju nagrade. Ona je tada rekla:
– Hvala vam na inspiraciji, na snazi. Neverovatno je da jedan ovakav festival postoji u našem gradu. To je jedan od dobrih razloga zašto treba ostati ovde.

Saša Đorđević podržao projekat i film o Nataši Kovačević
Bosifest 2017_02 Anica Dobra i Darko Ivic_foto Nemanja Djordjevic_
Anica Dobra, član žirija, i Darko Ivić, direktor festivala, na Bosifestu 2017, Foto: Nemanja Đorđević

Bosifest je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u Jugoistočnoj Evropi. Do sada je u okviru Bosifesta prikazano preko 300 filmskih ostvarenja, koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde