Očuvajmo jezik, sačuvajmo zemlju: 85. Vukov sabor od 10. do 16. septembra

0
223

Najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji imaće ove godine preko 1000 učesnika.

85. Vukov sabor85. Vukov sabor trajeće od 10. do 16. septembra, a ovogodišnji moto je – “Očuvajmo jezik, sačuvajmo zemlju”. Programi koji će se odvijati tokom svih sedam saborskih dana, u Loznici, Beogradu, Tršiću i Banji Koviljači, osmišljeni su tako da publika doživi Vuka i njegovo delo kao nešto živo, kao sastavni deo našeg identiteta.

Srpsko kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

85. Vukov saborPre svečanog otvaranja 10. septembra, ispred Vukovog doma kulture u Loznici (18h) biće otvorena izložba fotografija Dragane Selaković pod nazivom “Arlemm umetnički karavan”. Posle toga će u Galeriji “Mina Karadžić” (19,30h) posetiocima biti predstavljena postavka slika “25 godina Međunarodne likovne kolonije Gamzigrad”. Program manifestacije svečano će biti otvoren u 20h u Vukovom domu kulture, kada će govoriti poseban savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Dragan Hamović i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović. Onda će monodramu “Vuk Stefanović Karadžić” izvesti Ivan Bekjarev, a koncert će održati hor “Sv. Serafima Sarovskog” iz Zrenjanina.

IVAN BEKJAREV: Pisanje pisama kao pedagoška jedinica

Centra za kulturu “Vuk Karadžić” iz Loznice zadužen je za organizaciju Vukovog sabora, zajedno sa Gradom Loznicom i Vukovom zadužbinom iz Beograda, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

85. Vukov saborZavršna svečanost odigraće se u Tršiću, u nedelju uoči Male Gospojine, 16. septembra, na pozornici zvanoj Saborište. To će prenositi RTS. Posle izvođenja tradicionalne “Himne Vuku” Stevana St. Mokranjca u podne, biće podizanja saborske zastave. Uslediće pozdravne reči gradonačelnika Loznice, Vidoja Petrovića, pa saborska besada koju će izgovoriti prof. dr Veljko Brborić, redovni profesor sa Filološkog fakulteta u Beogradu, i predsednik Saveta za srpski jezik Vukove zadužbine. Brborić se zalaže da se na svim katedrama Univerziteta u Srbiji uvede predmet – Srpski jezik. A, svoju besedu će upravo posvetiti srpskom jeziku i pismu.

Festival SEEFF u Berlinu: Gorici Popović nagrada za najbolju glumicu

Premijerom pozorišne predstave “200 godina Rječnika” Sabor će biti krunisan. Reditelj je Darko Kamarit, a scenarista mlada Lozničanka, dramaturg Staša Petrović. Muzički izvođači su braća Teofilović, a igraju: Igor Đorđević; Milan Caci Mihailović; Aleksandar Srećković Kubura; Danilo Lončarević; Lepomir Ivković; Tihomir Arsić; Gorica Popović; Vladan Mihailović i Nenad Ćirić.
Posle toga, u 15h, koncert će izvesti grupa “Garavi sokak”.

Ceo program 85. Vukovog sabora pogledajte OVDE.

J. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde