8. Vizualizator: Festival od 18. novembra do 5. decembra

0
11

I ove godine organizovaće se festival fotografije, čiji je cilj pun i nesmetan razvoj fotografije, vizuelne medijske pismenosti i podizanje nivoa vizuelne kulture.

8. Vizualizator: Festival od 18. novembra do 5. decembra

8. Vizualizator, festival fotografije, održaće se od 18. novembra do 5. decembra u Beogradu. Festival će biti na sledećim lokacijama: UK “Stari grad”; Centar za kulturu “Vlada Divljan”; Prajd info centar; Centar za obrazovanje i kulturu “Božidarac 1947”; Kuća Đure Jakšića; Ostavinska galerija; Galerija “Progres”.

Učesnici festivala su: Holanđanka Tara Fallaux; Foto savez Srbije; srpski fotograf Dragoljub Zamurović; Austrijanac Rudolf Strobl; Danac Mads Greve (prof. foto-novinarstva na Danskoj školi za medije i novinarstvo); italijanski fotograf Stefano de Luiđi, član prestižne svetske agencije VII; Norvežanka Linda Bournane Engelberth; Holanđanin Koen Suidgeest; i Fotofestival PELT.

Goran Tomašević – prvi srpski fotoreporter dobitnik Pulicera

Cilj projekta je promocija fotografske umetnosti, dokumentarne fotografije i medijske pismenosti. Cilj se postiže kroz inovativni pristup savremenoj umetnosti: interaktivne radionice za kustose, učenike, studente, fotografe, tribine na aktuelne teme i izložbe fotografija priznatih domaćih i svetskih autora.

Program festivala možete pogledati OVDE.

Vizualizator je povod da se ljubitelji fotografije okupe na jednom mestu, gde se razmenjuju ideje, mišljenja i stvaraju uspomene. Festival je podsticaj da se napravi bar još “jedna” fotografija više.
Vizualizator je svoja vrata prvi put svečano otvorio 2013. godine. Zaljubljenici u fotografiju su pokrenuli projekat sa željom da on postane tradicionalno uporište mnogih stranih i domaćih umetnika, izvor novih saznanja i iskustava.

Godišnje nagrade UNS-a: Goranki Matić priznanje za životno delo

Vizualizator se vremenom menjao, rastao i sazrevao, razbijajući vizuelne i društvene stereotipe, a sve sa ciljem da se interaktivnim delovanjem podstakne na razumevanje fotografije.
Vizualizator svake godine ugostiti fotografe iz različitih zemalja. Pored izložbi njihovih radova oni će takođe održati i radionice i govoriti na tribinama o različitim temama. Program se svake godine menja ali suština ostaje ista, podsticaj i upotreba fotografije u savremenom društvu.

Sve teme festivala upućuju na sličan cilj, a to je “Društvo u objektivu”, odnosno uticaj fotografije na društvo i društvene promene.
Pored toga, Vizualizator želi biti podsticaj kako mladima tako i starima da zakorače u svet fotografije i nauče više o digitalizaciji fotografije i njenom razvoju.

MAGNIFICO: Da se ne bavim muzikom možda bih bio dobar fotograf

Navešćemo i par specifičnih ciljeva festivala koji ga izdvajaju od ostalih:
– fotografija kao vodeća savremena umetnost;
– podsticaj razumevanja i upotreba fotografije;
– edukacija mladih u domenima fotografije i njene uloge u medicinskoj pismenosti;
– ovladavanje neophodnim funkcionalnim znanjem iz oblasiti fotografije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde