8. Trebinje film festival: “Zlatni platan” Voji Brajoviću i Ani Sofrenović

0
43

U Trebinju se od 8. do 12. avgusta održava 8. Trebinje film festival. U tom periodu publika će moći da na više lokacija u gradu pogleda dvadesetak kratkih, dokumentarnih i celovečernjih ostvarenja.

8. Trebinje film festival: "Zlatni platan" Voji Brajoviću i Ani Sofrenović
Voja Brajović i Ana Sofrenović u Trebinju, Foto: Trebinje Film Festival

Dodelom nagrada “Zlatni platan” Vojislavu Voji Brajoviću i Ani Sofrenović svečano je otvoren 8. Trebinje film festival. Smotru mediteranskog i evropskog filma na letnjoj sceni Doma mladih otvorila je glumica Nataša Ninković, rođena u ovom hercegovačkom gradu.
Laureati nagrada “Zlatni platan” za izuzetan doprinos mediteranskom i evropskom filmu istakli su da im je zadovoljstvo što su u prilici da prisustvuju jednom ovakvom festivalu u vreme kada su mnoge smotre u regionu i svetu otkazane zbog pandemije koronavirusa.

7. Festival mediteranskog i evropskog filma: Zlatni platan za Anicu Dobru i Irfana Mensura
Voja Brajović u Trebinju Foto trebinjelive.info
Voja Brajović, Foto: Trebinje Film Festival

Brajović je rekao da je često prolazio kroz Trebinje i da mu je najviše žao što se u ovaj grad nije preselio.
– Svaka nagrada svakom umetniku prija, to je njegova najbolja plata, da bi znao da nije uzalud radio. Posebno me raduje što sam u Trebinju u ovoj svetskoj pošasti kada se sprečavaju sve slobode – naveo je Brajović.
On je istakao da mu je drago što trebinjski festival filma pokazuje da svi možemo i moramo da budemo zajedno, da bi se izborili sa svim problemima koji tište ljude.
– A ove nagrade treba samo da nas podstiču da budemo odgovorni prema onome što radimo! – rekao je glumac, koji je na sceni kazivao stihove Jovana Dučića i Ljubomira Simovića.

“Zlatni platani” Svetlani Bojković, Meti Jovanovskom i posthumno Nebojši Glogovcu
Ana Sofrenović Foto trebinjelive.info
Ana Sofrenović, Foto: Trebinje Film Festival

Ana Sofrenović je rekla da je za nju Trebinje uvek bilo put ka moru.
– Prvi put sam ovde i ostaću dobar deo festivala filma. Presrećna sam što sam ovde i nagrada je veoma čudesna – navela je ovogodišnja laureatkinja.
Ona je istakla da joj je posebno drago što je trebinjski festival filma jedan od retkih festivala koji je uspeo da se održi u ovoj situaciji, u vremenu kakvo je danas.
– Mnogo je straha, sve je nepredvidivo, ali mi je drago što su sva mesta popunjena i što ljudi žele da nas vide – nas i ove divne filmove koji se prikazati! – kazala je glumica.

Vojislav Voja Brajović dobitnik Nagrade za životno delo “Pavle Vuisić”
Nataša Ninković Foto trebinjelive.info
Nataša Ninković, Foto: Trebinje Film Festival

Festival je otvorila Nataša Ninković, a na otvaranju je nastupila i pevačica Tanja Jovićević.
– Možda film ne može da promeni sliku društva, ali može da svima napuni srce i dušu, da otvori oko, uho, ubrza puls, izazove empatiju prema drugom čoveku, da čoveka učini boljim! – rekla je Nataša Ninković na otvaranju.
Glumica rođena u ovog hercegovačkom gradu pozvala je publiku da “sačuvaju kulturu, film, dobrotu”, jer je to “i način da sačuvamo naš prelepi grad Trebinje”.

Ljiljana Blagojević i Igor Galo dobitnici nagrade Zlatni platan
116708428_1911816378954536_7357712605923053193_o

Na Festivalu će između ostalog biti prikazani i filmovi “Šavovi” Miroslava Terzića; “Dopunska nastava” Ivana Gorana Viteza; “Grudi” Marije Perović; “Sin” Ines Tanović; “Mater” Jurea Pavlovića; “Koja je ovo država” Vinka Brešana; “Uprkos magli” Gorana Paskaljevića; “Bol i slava” Pedra Almodovara… dokumentarci “Tako nam je ovde” Vladimira Đorđevića i “Prijateljska vatra” Stefana Krasića; kao i britanski igrani film “Polar” u režiji Dominika Džeksona. Za kraj je najavljena projekcija filma Gorana Paskaljevića “Bure baruta” iz 1998. godine u kome su uloge ostvarili laureati priznanja “Zlatni platan”. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Alme-adria kulturna mreža, Kulturni centar Trebinje i Dom mladih.
Pokrovitelji festivala koji se odžava pod motom “Nova energija” su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Uprava za dijasporu Srbije i grad Trebinje.

trebinje film fest
Foto: Trebinje Film Festival

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde