8. P(h)antomfest: Premijerno izvođenje predstave “Plejade”

0
74

Osmo izdanje Međunarodnog festivala pantomine P(h)antomfest održaće se 9. decembra u Vranju.

8. P(h)antomfest: Premijerno izvođenje predstave "Plejade"

Festival organizije Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje. Traje jedan dan i na njemu će biti odigrane tri predstave. Između ostalog, publika će videti premijerno predstavu pantomime “Plejade” u izvođenju gluvih i nagluvih glumaca. Nastala je u produkciji Festivala, u režiji Trajčeta Gjorgieva.

Uspešno završen 7. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

– Marsel Marso je jedna od najuticajnijih ličnosti u razvoju pantomime u svetu. Stvorio je više od 300 kratkih etida, 50 minijatura do četrdeset minuta, i 18 mimodrama. Samo posle prvog njegovog gostovanja u Americi, stvoreno je više od 400 grupa i pozorišta koja su se bavila pantomimom. On je savremeni Pjero, amblem pozorišta bez reči. U ovoj predstavi odabrano je pet etida iz Marsoovog opusa. One faktički predstavljaju i njegovu osnovnu pozorišnu filozofiju – izjavio je Gjorgiev.

– Na sceni će biti izvedeni alegorije, filozofske i apstraktne pantomime. Princip je isti u svih pet etida – golo telo, u prostoru gole scene. Jedno siromašno pozorište za bogate glumce. Glumce koji mogu da naprave nevidljivo vidljivim. Naši glumci iz udruženja gluvih su upravo takvi. Oni shvataju, igraju, kreiraju, oni se nose sa svim datim okolnostima kao pravi profesionalci, kao da im je pozorište druga kuća a pantomima hrana i voda. Oni žive na sceni! – navodi reditelj.

Koncert “Muzički vremeplov” za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
8. P(h)antomfest: Premijerno izvođenje predstave "Plejade"
Trajče Gjorgiev, Foto: Printskrin YouTube

– Pantomima je poezija ćutljivog jezika. Za njeno zapisivanje je potrebno znoja i volje koliko za jedno veliko svetsko takmičenje. Istovremeno, glumac na sceni mora da bude perfektan, sa koncentracijom i emocijom stvorenim u najkraće vremenu ili kao što Antonen Arto kaže: “Glumac je atletičar srca!” – kazao je reditelj predstave Trajče Gjorgiev.

U okviru predstave “Plejade” biće izvedene etide: “Mali restoran”; “Ulični svirač”; “Sud”; “Kavez”; i “Čovečanstvo”.
U predstavi igraju: Jovica Stamenković; Dunja Stevanović; Đorđe Stanković; Ivica Spasić; Siniša Ramić; Milan Tončić; Snežana Stanković; i Mirko Stanković.

Ivica Klemenc dobio nagradu Svetske organizacije pantomimičara

– Ove godine P(h)antomfest se vraća u obnovljeno Pozorište “Bora Stanković”. Poslednje odigrane predstave u starom pozorištu su predstave sa prvog izdanja P(h)antomfesta održanog 2012. godine, dan pre velikog požara koji je uništio pozorište. Ovo je veoma emotivan trenutak za nas. Krug se na neki način zatvara: i ove godine, kao i 2012. godine – kaže direktor P(h)antomfesta Nebojša Novković.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde