8. P(h)antomfes: Predstava “Skoplje ’63” o velikom zemljotresu

0
130

Osmo izdanje Međunarodnog festivala pantomine P(h)antomfest održaće se 9. decembra u Vranju.

8. P(h)antomfes: Predstava "Skoplje '63" o velikom zemljotresu

Festival organizije Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje. Traje jedan dan i na njemu će biti odigrane tri predstave. Između ostalog, publika će od 20h u Pozorištu “Bora Stanković” videti predstavu “Skoplje ’63” o velikom zemljotresu. Biće to srpska premijera ove pantomimske igre koja se odigrava prema konceptu i u režiji Trajčeta Gjorgieva.

8. P(h)antomfest: Premijerno izvođenje predstave “Plejade”

– “Skoplje ’63” je pantomimska predstava – prigodni čin, kojim doprinosimo sećanju na žrtve skopske katastrofe iz 1963 godine. U 30 minuta pantomimska igre rekonstruisano je vreme života pre katastrofe i posle nje – navodi Gjorgiev.
Korišćenjem videa, odgovarajuće muzičke podloge i, naravno, pantomime kao sredstva izražavanja glumca, to je spomen jednom vremenu.

“Skoplje ’63” izvešće mladi i talentovani Meto Janakievski, koji će publici dočarati svedoka događaja skopskog zemljotresa. Glumac na sceni pleni harizmatičnošću lika i svojim pokretima. Njegova kreacija emituje toplinu i dirljivost, ali i srdačnost i otvorenost u ovoj nostalgičnoj pantomimskoj predstavi.

Uspešno završen 7. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

Podsetimo, pre predstave “Skoplje ’63”, od 19.10h an Festivalu će biti odigrana premijerno predstava “Plejade” u izvođenju gluvih i nagluvih glumaca, nastala u produkciji Festivala.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte. Festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde