8. FEDIS 9. i 10. oktobra u Domu omladine, Miri Banjac “Zlatna antena”

0
162

Festival domaćih igranih serija FEDIS, prvi je i jedini festival TV serija u jugoistočnoj Evropi.

8. FEDIS 9. i 10. oktobra u Domu omladine, Miri Banjac "Zlatna antena"8. FEDIS održaće se 9. i 10. oktobra u Domu omladine Beograda, a Miri Banjac biće uručena “Zlatna antena” za sveukupan doprinos domaćoj TV produkciji, odnosno to je nagrada koja se dodeljuje za životno delo.

„Ubice moga oca“ najbolja serija na festivalu FEDIS 2017

U konkurenciji za najbolju seriju u sezoni 2017/18. su: “Ubice mog oca 2” (TOP TV – Direct media); “Mamini sinovi” (Prva TV – Fresh production i Blekbuk); “Senke nad Balkanom” (RTS – RTS i Cobra film); “Psi laju, vetar nosi” (RTS i Contrast studios); “Sumnjiva lica” (2 sezona; RTS i Film de lux); “Nemanjići – rađanje kraljevine” (RTS i Miško Stevanović); “Istine i laži” (Prva srpska televizija, Smart media production); “Komšije 3” (RTS i Vision team); “Šifra Despot” (Pink i Contrast studios); i “Državni posao” (RTV); kao i mini serije “Kozje uši” (RTS i Luks film); “Tin – trideset godina putovanja” (RTS – HRT); te TV serije iz regiona – “Meso” (Republika Srpska, RTRS i Bosonoga); “Čista ljubav” (Hrvatska, Media Pro Entertainment); i “Konak kod Hilmije” (BiH, Nira production).

“Ubice mog oca 3”: Od 12. novembra nove epizode na TOP kanalu
Mira Banjac, Foto: FEF Palić
Mira Banjac, Foto: FEF Palić

U utorak, 9. oktobra, biće svečano otvaranje 8. Festivala domaćih igranih serija FEDIS. Manifestaciju će otvoriti prošlogodišnji dobitnik “Zlatne antene” za režiju Predrag Gaga Antonijević. Drugog festivalskog dana će u Domu omladine Beograda biti premijerno prikazana za studente FDU, Akademije umetnosti, Fakulteta savremene umetnosti i druge zainteresovane građane jedna epizoda TV serije koja će biti emitovana 2018/19 na nekoj od srpskih televizija. Takođe, biće održan i panel na temu “Uticaj budžeta na kvalitet TV ostvarenja”. Panel je posvećen TV serijama koje su proizvedene u Srbiji, a učestvovaće urednici serijskog programa RTS-a, Prve TV, HBO, TOP TV, ugledni novinari i TV kritičari, producenati, glumci….

MIRA BANJAC: Bata Stojković bio je patrijarh srpske glume

U sredu uveče, 10. oktobra, biće svečano proglašenje pobednika 8. FEDIS-a i dodela nagrada “Zlatna antena” u 12 kategorija: najbolja TV serija; najgledanija TV serija; najbolji glumac; najbolja glumica; najbolji glumački par; najbolja režija; najbolji scenario; najbolja fotografija; najbolji kostim; najbolja montaža; najbolja muzika; i najbolja epizodna uloge u TV-serijama.

8. FEDIS 9. i 10. oktobra u Domu omladine, Miri Banjac "Zlatna antena"Članovi ovogodišnjeg žirija koji će odlučivati o laureatima su Nenad Milenković (direktor Festivala); Ivan Tasovac (direktor Beogradske filharmonije); Ljiljana Blagojević (glumica); Meri Bilić (urednica dnevnog lista “Politika”).

Prva TV: Od 17. septembra tri domaće serije – „Pogrešan čovek“, „Istine i laži 2″ i “Urgentni centar 2”

Festival domaćih igranih serija FEDIS pokrenuo je oktobra 2011. godine novinar Nenad Milenković, i on se od tada održavao svake godine na nekoliko lokacija u Beogradu. Od 2017. godine FEDIS je deo programa Doma omladina Beograda. FEDIS ima i međunarodni karakter, jer, osim domaćih TV ostvarenja, učestvuju i serije iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, koje su prikazivane u Srbiji.

J. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde