7. Festival mediteranskog i evropskog filma: Zlatni platan za Anicu Dobru i Irfana Mensura

0
108

Sedmi festival mediteranskog i evropskog filma održava se u Trebinju od 27. jula do 2. avgusta.

7. Festival mediteranskog i evropskog filma: Zlatni platan za Anicu Dobru i Irfana Mensura
Ovogodišnji dobitnici nagrade Zlatni platan Anica Dobra i Irfan Mensur, Foto: Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje

Dodelom nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj sceni glumcima Anici Dobroj i Irfanu Mensuru, počeo je 7. Festival mediteranskog i evropskog filma. Kao nikada do sada, festival je otvoren na veoma zanimljiv način – numerom “Apsolutno tvoj”. Nju je izveo Mirza Alijagić, frontmen nekada popularne jugoslovenske grupe “Mirzino jato”, što je izazvalo oduševljenje publike i gromoglasni aplauz. A, Mirza je obećao da će nakon 40 godina održati koncert u Trebinju. Nagrade ovogodišnjim dobitnicima Zlatnog platana uručili su umetnički direktor i selektor festivala Peđa Milojević i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević.

Zlatni platani Svetlani Bojković, Meti Jovanovskom i posthumno Nebojši Glogovcu
7. Festival mediteranskog i evropskog filma: Zlatni platan za Anicu Dobru i Irfana Mensura
Dodelom nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj sceni počeo je Festival u Trebinju, Foto: Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje

Anica Dobra je istakla da je prvi put u Trebinju, ali da joj je prijem trebinjske publike stvorio utisak kao da je u najjužnijem gradu Republike Srpske bila već nekoliko puta. Glumica je zbog dolaska u Trebunje otkazala svoje prisustvo na premijeri jednog filma u Minhenu. Kako je rekla, uzela je sebi za pravo da otkaže učešće na toj premijeri, jer smatra da je mnogo bitnije da bude negde gde se slavi njen prethodni rad i gde joj se ukazuje velika čast.
– Ovo je velika nagrada za mene. Hvala svima vama što me podržavate i podižete me u oblake! – rekla je Anica. Ona je istakla da je svaki film koji je snimila za nju predstavljao njen lični uspeh, ali da Zlatni platan posmatra kao uspeh kulturne sredine iz koje je proizašla i postala onakva kakvu je publika zamišlja.
– Ova nagrada priča mnogo više jezika nego što ih pričam ja i smatram je kao dobrom platformom za pokazivanje naših potencijala van granica ove sredine! – kazala je Dobra, ispraćena burnim aplauzom trebinjske publike.

Snima se: “Ubice mog oca 4”, nova dinamika i neka nova lica
7. Festival mediteranskog i evropskog filma: Zlatni platan za Anicu Dobru i Irfana Mensura
Anica Dobra, Foto: Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje

Poručila je da je nagrada Zlatni platan učinila najboljom, što joj je posebna čast. Zahvalila se članovima KUD-a “Alat Svislajon” iz Trebinja koji su joj to popodne poklonili venčić od cveća, koji je sve vreme držala na glavi.
– Imala sam potrebu da ponesem nešto što je lokalno. Vredne ženske ruke su napravile ovaj venčić. On je za mene velika čast, jer se sa njim osećam divno! – istakla je ovogodišnja laureatkinja.

ĐORĐE MILOSAVLJEVIĆ: “Koreni“ su pobedili rijalitije
7. Festival mediteranskog i evropskog filma: Zlatni platan za Anicu Dobru i Irfana Mensura
Irfan Mensur, Foto: Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje

Glumac Irfan Mensur rekao je da Zlatni platan ne doživljava kao nagradu, već kao priznanje za trajanje. Jer, na sceni već skoro 50 godina sa svim uspesima i neuspesima.
– Veoma sam uzbuđen! O platanima veoma malo znam, ali kad sam radio kuću, moj kum, koji je iz Trebinja, rekao mi je da zasadim platan. Taj platan je danas u mojoj bašti i veoma je visok – rekao je Mensur.
Istakao da Trebinje nema “zlatni platan”, ali da ga zato svake godine izmisli u vidu nagrade koju dobijaju najbolji glumci evro-mediteranskog regiona.
– Postoji istočni i zapadni platan, a sa njihovim ukrštenjem čak deset vrsta. Molim vas da počnete da pričate da postoji severni i južni platan. Severni je Anica Dobra, a južni Irfan Mensur – doda je glumac.

Ovacije i aplauzi: “Korešpodenti” oduševili publiku na premijeri
program Festivala

Umetnički direktor festivala Peđa Milojević rekao je da ovaj festival promoviše veliki filmski studio zvani “Trebinje”, ali i odaje počast dobitnicima Zlatnog platana.
– Dobitnici ove nagrade nisu samo veliki umetnici, već veliki i divni ljudi! – kazao je Milojević.
– Glavni cilj ovog festivala je da promoviše regionalnu i svetsku kinematografiju, otvarajući prostor za autore i filmove koji neguju autentičan umetnički senzibilitet – rekao je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević. Inače, Grad Trebinje je sedmi put pokrovitelj fimskog festivala.

Posle svečane dodele Zlatnog platana usledile su projekcije filmova “Kolijevka” Trebinjke Sare Kolak i “Pijavice” Dragana Marinkovića, koji se sa scenaristom Dušanom Spasojevićem predstavio trebinjskoj publici. Festival organizuju Tangram centar iz Beograda; Alpe-Adria kulturna mreža; Mediteran centar Trebinje; Kulturni centar Trebinje; Dom mladih Trebinje; i hotel “Leotar”; uz podršku Grada Trebinja; Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske; i Uprave za dijasporu Republike Srbije. Prijatelji festivala su “Foto Momo” i hotel “Platani”.

11. LIFFE: Bjela otvorio festival, Šijanu uručena nagrada “Živojin Žika Pavlović”

U okviru Festivala publika će moći da vidi i filmove “Osmi povjerenik” u režiji Ivana Salaja; “Aleksi” Barbare Vekarić”; “Teslin narod” Željka Mirkovića; “Poslednji putnik” u režiji Janka Đurića; “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” Predraga Ličine; “Momčilo” Milana Popovića… U galeriji Kulturnog centra u Trebinju biće izložba fotografija i plakata pod nazivom “Kako je Mladen postao Malden”, posvećena Bilećaninu i oskarovcu Mladenu Sekuloviću odnosno Karlu Maldenu.

E. A. / Izvor: TrebinjeLive

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde