7. BUDI: Bogat, zabavan i uzbudljiv program – izložbe, promocije, radionice…

0
100

7. BUDI: Bogat, zabavan i uzbudljiv programPančevo je ovih dana – centar dečjeg sveta!

7. BUDI, Bijenale Umetničkog Dečjeg Izraza, nudi šaren, bogat, zabavan i uzbudljiv program. Posetioci manifestacije uživaju svakog dana na više lokacija u Pančevu. Svečano otvaranje bilo je 11. maja, a do 11. juna, kada se zatvara, još je mnogo toga na programu. Tako je 17. maja Slavimir Stojanović promovisao slikovnicu “Singi Lumba i drvo čarobnih olovaka” u vrtiću “Kekec”. Ova knjiga je, inače, proglašena za najlepšu dečju knjigu 62. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu. Mališanima u vrtiću danas je Slavimir premijerno ispričao ideju za nastavak ove uzbudljive dečje priče.

slavimir stojanovic slikovnica vrtic pančevo 7.BUDI
Slavimir Stojanović sa decom iz vrtića “Kekec”
Gordana Maletić 7. BUDI uzbudljiv program
Gordana Maletić
7. Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI

Osim Stojanovića, danas je na BUDI-ju bilo druženje i sa spisateljicom Gordanom Maletić. Ona je đacima u OŠ “Đuro Jakšić” pričala o “Legendi o neosvojivom gradu”. I ovu knjigu objavila je “Laguna”, a dobila je nagradu “Momčilo Tešić” za najbolje ostvarenje u oblasti beletristike za decu, kao i još mnoga druga priznanja. U ponedeljak, 28. maja gost manifestacije će biti Dušan Krtolica, koji će pričati i crtati praistorijske životinje u Gradskoj biblioteci.

Delić atmosfere sa promocije knjige “Singi Lumba i drvo čarobnih olovaka” Slavimira Stojanovića u vrtiću “Kekec”:

Inače, svečano otvaranje manifestacije je održano u petak, 11. maja, na tri lokacije u Pančevu.
– Ovo je već četrnaesta godina kako radimo ovaj festival i neprekidno rastemo, a s druge strane stalno ostajemo mladi i deca čemu se jako radujemo! – rekla je Snežana Ćuruvija, umetnička direktorka festivala.

7. BUDI: Pančevo od 11. maja do 11. juna centar dečjeg sveta

7. budi lepo se igraj uzbudljiv programU skladu sa temom “Lepo se igraj” deca, ali i svi odrasli mogli su dobiju jasan uvid u to šta ih očekuje u narednih mesec dana. Festival je inspirisan najčuvenijom igračkom koja potiče iz Danske – LEGO kockama. One su u vidu izložbe “Kockasti univerzum – LEGO u Srbiji” Ane Dajić, koja je nastala u saradnji sa Etnografskim muzejom i Klubom ljubitelja LEGO kocaka “Skockani”, predstavljene u Galeriji savremene umetnosti. Ispred Etnografskog muzeja obratio se Miloš Matić koji je objasnio kako je nastao ovaj projekat.

7. budi lepo se igraj uzbudljiv program– Ana Dajić je napisala jedan fantastičan master rad o fenomenu LEGO kockica koji je veoma važan i interesantan i Etnografski muzej je to prepoznao. Iako se ovde ne radi o kulturnom nasleđu što je delatnost muzeja, radi se o nečem drugom čemu ćemo se mi kao ustanova okrenuti u narednom periodu, a to je antropološka interpretacija kulture – rekao je Matić.

Laka nudi „Lizalo“: Prvo skoči, reci hop, pa ćeš dobit lolipop

7. budi lepo se igraj uzbudljiv programLEGO kocke, nastale 1932. godine, jedne su od omiljenih igračaka svakog deteta na svetu.
– Kroz promišljanje vlasnika šta kocke treba da predstavljaju davnih tridesetih godina, donet je zaključak da igračke treba da budu reciklažne, da imaju sveukupnu moć kreativnosti i da mogu da služe svim generacijama kasnije za igranje. Tada je još uspostavljen kriterijum da ako ste vi kao mali imali LEGO kocke da se njima i kasnije mogu igrati i buduće generacije. Ta moć leži upravo u reciklažnom karakteru ove LEGO kockica – rekla je autorka izložbe.

Lego ima novi set kockica „Žene u NASA“
7. budi lepo se igraj uzbudljiv program
Ambasador Danske sa učenicima IV/3 OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”

Pred otvaranje 7. BUDI festivala ambasador Danske u Srbiji Anders Christian Hougård (Anders Kristian Haugor) posetio je OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Pančevo. Prisustvovao je času posvećenom njegovoj zemlji. Tu su učenici učitelja Predraga Starčeviča ispričali mnogo toga o Danskoj, o njenoj istoriji, tradiciji, običajima, vikinzima, ljubavi prema vožnji bicikla… odslušana je i danska himna, a đaci su recitovali danske pesme na svoj način i prepričavali bajke Hansa Kristijana Andersena. Najviše pažnje i zanimanja, ipak, izazvale su – LEGO kocke, igračka svih vremena. Učenici IV/3 su potom u Galeriji savremene umetnosti izveli performans „Carevo novo odelo”, prema motivima istoimene bajke Hansa Kristijana Andersena.

Gala koncertom zatvoren Međunarodni dečji festival Radost Evrope
/ BUDI
Ambasador Danske Anders Kristian Haugor u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”

Posle uvodnog dela, manifestacija je zvanično otvorena u prostoru SKY12 (Dr Svetislava Kasapinovića 12). Tu su se prisutnima obratili gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov, i ambasador Danske u Srbiji Anders Kristian Haugor.

otvaranje 7. budi
Sa svečanog otvaranja

– Grad Pančevo je grad kulture i grad mladih, a s uživanjem i pokrovitelj ovakve manifestacije. Na ovakvim manifestacijama deca se druže, ali ovo nije samo njihovo Bijenale već i nas starijih koji se sa njima igramo i na taj način najbolje edukujemo – istako je Pavlov. On se takođe zahvalio ambasadi Danske na podršci u realizaciji festivala. Kao i na tome što je ova zemlja kreator igračke kojom se i danas raduju sve generacije.

Deca iz afričkog sirotišta pevaju hit Dina Dvornika
otvaranje 7. budi
Sa svečanog otvaranja

Ambasador Danske u Srbiji Anders Kristian Haugor je rekao:
– Velika je čast i zadovoljstvo biti gost-domaćin ove manifestacije. Danska ima dugu i snažnu tradiciju razvijanja kulture za decu. Postoji velika mreže istraživača, eksperata, nastavnika i umetnika koji se fokusiraju na značaj kulture razvoja dece. Jer, današnja deca su budući lideri, doktori i inženjeri. Srećan sam da vidim da Pančevo danas postaje jedno veliko i ozbiljno igralište – rekao je ambasador Danske.

Mirela, Laka i članovi benda na otvaranju manifestacije 7. BUDI
Mirela, Laka i članovi benda na otvaranju manifestacije

Posle presecanja crvene trake, BUDI je svečano otvoren, a za zabavno-muzički deo programa pobrinuo se bend “Laka” iz BiH. Uz Laku, njegovu sestru Mirelu i članove benda su uživali svi prisutni posetioci, pevali i đuskali.

Ljubivoje Ršumović otvorio pozorišni dečji festival „ZajeČAR“
7. budi uzbudljiv program
Radionica “Ludus” Manje Lekić i Ksenije Marković

Tokom mesec dana BUDI će predstaviti preko pedeset programa za decu (izložbe, koncerte, predstave, radionice, performanse, promocije knjiga, filmove, tribine, predavanja…) Posetioci su do sada mogli da pogledaju pozorišnu predstavu “Snežna kraljica”; Miloš Tomić se igrao u Narodnoj bašti sa mlađanim posetiocima; a Minja Kovač je otvorila svoju prvu samostalnu izložbu, u BUDI paviljonu, u Narodnoj bašti.

LEGO radionica u saradnji sa Dexy.co u Galeriji savremene umetnosti Pančevo
LEGO radionica u saradnji sa Dexy.co u Galeriji savremene umetnosti Pančevo

U Foaje Kulturnog centra Pančeva posetiocima je predstavljena izložba “Matematika i umetnost”; i radionica “Crtam, vajam, vezem, pišem matematiku”. Održana je i radionica “Ludus” Manje Lekić i Ksenije Marković, gde su deca bila inspirisana u oslikavanju izložbenog prostora…
– Krede čekaju i vas, radno vreme izložbe je radnim danima od 11-19h – poručili su organizatori BUDI-ja.

A, još mnogo toga sledi narednih dana…

J. D. ; Foto: Facebook / Bijenale Umetničkog Dečjeg Izraza

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde