7. BIF: Digitalne simulacije, street art, izložbe i radionice

0
40

Sedmi Beogradski irski festival (BIF) održava se od 9. do 17. 
marta pod sloganom “Springtime in Belgrade!”.

BIF 2019 sedmi beogradski irski festival
7. BIF: Digitalne simulacije, street art, izložbe i radionice

Manifestacija i ove godine pored izuzetnog filmskog, književnog i muzičkog programa donosi u Beograd i neverovatno atraktivne vizualne sadržaje.
Live stream digitalne simulacije svetski poznatog vizuelnog umetnika Džona Džerarda, izvanredne fotografije Najdžela Svona ili džinovski mural, koji će u centru Beograda naslikati poznati street art umetnik Džejms Erli, samo su neki od uzbudljivih vizualnih programa koji posetioce očekuju na sedmom BIF-u.

Sedmi Beogradski irski festival od 9. do 17. marta
7. BIF: Digitalne simulacije, street art, izložbe i radionice
Džon Džerard, Foto: Promo / BIF

Jedan od najaktuelnijih svetskih vizuelnih umetnika koji se bavi savremenim tehnologijama, Džon Džerard biće specijalni gost festivala. Njegove live stream digitalne simulacije biće prikazane na nekoliko prestižnih lokacija u centru grada. Džerardov pristup konstruisanju umetničkog dela je vrlo specifičan. Osim što se bavi problematičnim temama savremenog društva, koristi i najsavremenije kompjuterske tehnologije. On kombinuje na desetine hiljada digitalnih fotografija 
kojima rekonstruiše određene scene ili mesta kao digitalnu simulaciju. Upotrebljava tehnologiju koja se koristi u video igricama da bi se postigao efekat realnosti. A njegove konstrukcije su suštinski artificielne.
Od 12. do 17. marta posetioci će od 12 do 20h na dve lokacije moći da prisustvuju live stream projekcijama.

Zeleni Dablin – Crna bara
Rad Džona Džerarda, Foto: Promo

Prvi put ove godine BIF će ugostiti poznatog street art umetnika iz Dablina Džejms Erlija. U centru grada u ulici Maršala Birjuzova, uz podršku Skupštine grada, Bekamenta i Hagepola, Erli će uraditi mural. Njegova veličina je 180m kvadratnih. Vizuelno će obeležiti kako sam festival tako i Beograd.

Od 1997. godine, Erli je deo irske graffiti scene. Njegov stil je kombinacija principa i tehnika naučenih kroz graffiti kulturu i street art s jedne strane, i tradicije i tehnika naučenih kroz iskustva njegovih predaka koji su radili vitraže, s druge strane. Autor je najvećeg murala u Irskoj koji predstavlja celokupna fasada Blooms hotela u Dablinu. Beogradska publika imaće priliku da upozna ovog irskog umetnika na razgovoru koji će se održati u subotu, 16. marta, u Kulturnom centru Baraka (Makedonska 42).

DABLIN: Grad kulture i piva

U okviru ovog programskog segmenta, posetioci festivala i ljubitelji street arta imaće priliku i da upoznaju Beograd iz ovog ugla u Street art turi. Ona će biti organizovana u petak, 15. mart u 14.30h. Mesto polaska je ispred murala u Maršala Birjuzova, a svi zainteresovani mogu da se prijave na mejl: info@irishfest.rs

Još jedan izuzetan događaj biće izložba na otvorenom u samom centru grada pod nazivom “Keltska i srpska srednjevekovna crkvena umetnost – Paralele i uticaji”. Izložba se bavi, na popuralnom nivou, paralelama u keltskoj i srpskoj srednjevekovnoj crkvenoj umetnosti. Želja je da prikaže sličnost između ove dve udaljene zajednice, ali i supra-nacionalna priroda hrišćanstva.

Grupa “Orthodox Celts” se vratila sa prvog putovanja po Irskoj

Ovogodišnji festival predstaviće i dirljivu izložbu fotografija Najdžela Svona “Budimpeštanske kuće sa žutom zvezdom”. Ove fotografije prikazuju vrata takozvanih rasutih geta, stambenih zgrada koje su bile obeležene žutom zvezdom, u koje su smeštane jevrejske porodice zbog efikasnijeg deportovanja u logore smrti. Najdželove fotografije daju jednu od mogućnosti suočavanja sa užasima urbanih sredina. One nas podsećaju na živote i smrti onih stanovnika koje su ova vrata skrivala. Otvaranje izložbe zakazano je za 9. mart u 17.30h u Galeriji Jevrejskog kulturnog centra (Kralja Petra 71a). Vođenje kroz izložbu sa autorom zakazano je za 10. mart u 12h. U okviru ovog programa biće organizovana i Tura jevrejskog kulturnog nasleđa. Održaće se 10. marta u 13.15h, a svi zainteresovani treba da se prijave putem mejla: info@irishfest.rs

Murali meksičkog umetnika u Novom Sadu, Sisku i Skoplju
Izložba fotografija Najdžela Svona “Budimpeštanske kuće sa žutom zvezdom”, Foto: Promo

Festival organizuje i grafičku radionicu u okviru koje će biti korišćena tehnika monotipije uz instrukcije svetski priznate srpske umetnice Biljane Vuković, redovnog profesora u penziji FLU. Učesnici će dobiti retku priliku da naprave jedinstvenu grafiku koju mogu poneti sa sobom. Koristeće poseban pristup tehnici, koji je kreirala i razvila Biljana tokom svoje umetničke karjere. Radionica se održava 14. i 15. marta, a za dodatne informacije i prijave potrebno je kontaktirati: info@irishfest.rs

Beogradski irski festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera: Ambasada Republike Irske u Atini; Irish Film International; Culture Ireland; delegacija Evropske Unije; EU Info centar; Grad Beograd; CRH; BPI; Agri Business Partner; Comtrade; Jameson; Guinness (Carlsberg, Serbia); Turistička organizacija Beograda; Jugoslovenska Kinoteka; Irish Honorary Consulate (Srbija); i drugih kulturnih institucija i partnera.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde