67. Pula Film Festival: Nagrada publike za film “Otac”

0
84

Festival je prvi put u svojoj višedecenijskoj istoriji zbog aktuelne pandemije virusa korona ovog leta umesto uobičajenog julskog termina svoje 67. izdanje doživeo krajem avgusta, odnosno početkom septembra. Tokom održavanja manifestacije bile su poštovane sve propisane epidemiološke mere.

67. Pula Film Festival: Nagrada publike za film "Otac"
Zlatna Arena, Foto PFF

Ovogodišnji 67. Pulski filmski festival održan je od 29. avgusta do 4. septembra. Na njemu je prikazano u takmičarskom programu 16 dugometražnih igranih filmova, od čega šest umetnički većinskih hrvatskih i deset manjinskih koprodukcija. “Zlatna vrata Pule”, nagrada publike, pripala je filmu “Otac” Srdana Golubovića. Gledaoci su mu dali prosečnu ocenu – 5,0!

Drama “Otac” je već imala veliki uspeh na festivalima u Berlinu, Beogradu i Sofiji. Podsetimo, film je snimljen prema istinitim događajima, opisuje tragediju i ličnu borbu jednog čoveka kome su zbog siromaštva oduzeli decu. Ponižen i emotivno uništen on započinje svoje putovanje, hodajući od sela na jugu Srbije do prestonice. Očajan, ali dostojanstven, pokazuje koliko mu je stalo do svoej dece. Kroz svoje burno putešestvije, od gubitnika, odbačenog i poniženog čoveka – on postaje heroj.

66. Pula Film Festival: “Dnevnik Diane Budisavljević” dobio Zlatna vrata i Veliku Zlatnu Arenu
67. Pula Film Festival: Nagrada publike za film "Otac"
Nagrada publike u Puli za film “Otac”

Oca u filmu tumači Goran Bogdan, dok su uloge dece poverene Ajli Šantić i Muharemu Hamziću, koji su prvi put na filmu, nakon što su prošli kasting u kome je učestvovalo više od 250 dece. Ostale uloge tumače Boris Isaković; Nada Šargin; Milica Janevski; Vahid Džanković; Jovo Maksić; Nikola Rakočević; Milan Marić; Ljubomir Bandović. Scenario je reditelja Golubovića i Ognjena Sviličića. Film se radio u koprodukciji šest zemalja: Srbije; Francuske; Nemačke; Slovenije; Hrvatske; i BiH.

– Imao sam težak zadatak, ali bilo mi je ugodno igrati ovaj lik i raditi s Golubovićem. Ulogu sam dobio nakon što je Nebojša Glogovac, koji ga je već počeo igrati, naglo preminuo – rekao je Bogdan na konferenciji za novinare u Puli. On je dodao da mu je zbog ove nesrećne okolnosti bilo nezgodno da uđe u film, no pristao je zbog vrsnog reditelja, za kojeg kaže da je posvećen i divan čovek, te da je bilo milina raditi s njim.

SRDAN GOLUBOVIĆ: Film “Otac” – mitsko putovanje u borbi protiv nepravde

– Teška je to uloga, naime, još traje borba tog oca za svoju decu. Trebalo je stoga naći balans između rada i emocija, te ostati hladne glave – izjavio je Goran Bogdan.

Njemu je pripala u kategoriji “Hrvatski program -manjinska hrvatska koprodukcija” Zlatna Arena za najbolje glumačko ostvarenje. “Suptilno i emotivno, briljantno odigrana uloga oca koji se bori za svoju decu”, obrazložio je žiri svoju odluku. A članovi ovogodišnjeg žirija 67. PFF bili su Lina Kežić; Dana Budisavljević; Ksenija Marinković; Vesna Mort; i Danko Vučinović.

Zlatna Arena za najbolji film manjinske hrvatske koprodukcije dodeljena je ostvarenju “Agina kuća” kosovske rediteljke Lendite Zeqiraj; dok je za režiju priznanje dobio slovenački književnik, reditelj, scenarista i glumac Metod Pevec za film “Ja sam Frenk”.

Film “Otac” Srdana Golubovića osvojio dve nagrade na Berlinalu

U Puli se brojnim nagradama okitio film “Tereza37” u režiji Danila Šerbedžije (kategorija “Hrvatski program – hrvatski film”), produkcijske kuće “Focus Media”. Zlatnu Arenu za masku dobila je Snježana Gorup; za montažu Dubravka Turić; za najbolju sporednu žensku ulogu Ivana Roščić; za scenario Lana Barić (“Scenaristički prvenac glumice Lane Barić doneo je svež, duhovit pristup teškoj temi. Uz ličnu dramu glavne junakinje inteligentno progovara i o aktuelnim društvenim temama.”); kao i za režiju i najbolji film.

RADE ŠERBEDŽIJA: “Pre kiše” me je upisao na filmsku mapu svetskog filma

– Rediteljskim umećem Danilo Šerbedžija je ostvario nenametljivo i zrelo režiran film u kojem se oseća empatičnost i svest o važnosti bavljenja dosad zanemarivanim temama – obrazložio je žiri svoju odluku. A Danilu Šerbedžiji “Zagrebačka banka” dodelila je i nagradu u iznosu od 30.000 kuna.

– Velika ženska priča sa sjajnim glumačkim ostvarenjima, “Tereza37” je i priča o savremenom Splitu. Iskače iz kanona teške socijalne drame, izmiče ženu iz pozicije žrtve i gleda je kao kompleksno ljudsko biće. U godini u kojoj su dominirale velike ženske teme i uloge, “Tereza37” ukupno je ostavila najcelovitiji utisak u svim segmentima filmskog stvaralaštva – ocenio je žiri. Inače, publika je ovaj film ocenila ocenom 4,76.

28. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Radetu Šerbedžiji

Nagrada Breza za najboljeg debitanta pripala je scenaristi i reditelju Juri Pavloviću za film “Mater”. Ovo ostvarenje nagrađeno je i za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić); kameru (Jana Plećaš); dok je Dariji Lorenci Flatz pripala Zlatan Arena za najbolju glavnu žensku ulogu.
– Ostvarila je izuzetno zahtevnu ulogu u kojoj svaki treptaj, svaki udisaj mora biti na mestu. Kao pod povećalom. Maestralno odigrana uloga! – obrazložio je žiri nagradu za Dariju.

ZAVRŠEN 48. FEST: Malkovičev performans i dodela nagrada za kraj

Članovima ekipe filma “Mare” (rediteljke Andree Štake) pripala je Zlatna Arena za kostimografiju (Sara Giancane i Valentina Vujović); kao i za scenografiju (Jana Plećaš). Arena za vizualne efekte otišla je u ruke Vedrana Štefana za film “Ideš? Idem!” (reditelja Ljube Zdjelarevića); nagrada za specijalne efekte u filmu ove godine nije dodeljena.

Zlatna Arena za muziku pripala je Igoru Paru za film “Ribanje i ribarsko prigovaranje” (reditelja Milana Trenca). I dva glumca koja su ostavila snažan utisak u ovom ostvarenju dobila su vredna priznanja. Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku pripala je Leonu Lučevu, a Radetu Šerbedžiji za najbolju glavnu mušku ulogu.

Serija “Tajkun” prvo na 48. FEST-u, od marta na SuperStar TV i RTS-u

– Lik Paskoja, ribara iz XVI veka, Leon Lučev učinio je životnim, današnjim, nama bliskim – obrazložio je žiri. Za Šerbedžiju, koji je tumačio lik Petra Hektorovića, rekli su sledeće: – Otmenošću i toplinom, glumačkom mudrošću i šarmom je dočarao život i delo velikog renesansnog književnika.

U okviru programa “Kratka Pula” na 67. PFF su prikazane i prve dve epizode srpske TV serije “Tajkun”, sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi. Interesovanje je bilo veliko, a ekipa može da bude više nego zadovoljna, jer su pobrali pozitivne kritike.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde