67. Martovski festival od 25. do 29. marta u Domu omladine Beograda

0
34

Do 20. februara traje konkurs za prijavu filmova za takmičarsku selekciju na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

67. Martovski festival od 25. do 29. marta u Domu omladine Beograda

67. Martovski festival biće održan od 25. do 29. marta u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu trajaće i ove godine pet dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta; eksperimentalni film i video art; animirani film; i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi. Novi umetnički direktorki Martovskog festivala je Dejan Dabić, dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, scenarista, reditelj i publicista.

66. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran pri i strukovnih nagrada

O filmovima koji će ući u takmičarski program ovogodišnjeg festivala odlučivaće selekciona komisija. Ona je u sastavu: Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent; Vladimir Šojat, filmski i TV montažer, filmski autor i video umetnik; Nikola Majdak mlađi, snimatelj, animator, reditelj i predavač; Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala; i Dragan Nikolić, reditelj, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

67. Martovski festival od 25. do 29. marta u Domu omladine Beograda
Foto: Beoinfo

I ove godine selektovana ostvarenja će se takmičiti za Grand Prix festivala u pojedinačnim katagorijama za kojе su prijavljeni. Na Martovskom festivalu dodeljuju se i strukovne nagrade – za najbolju režiju; kameru; montažu; i dizajn zvuka/muziku.

13. Kustendorf: “Zlatno jaje” za rumunski film “Božićni poklon”

Pored takmičarskog, 67. Martovski festival imaće i bogat revijalni filmski program. Podeljen je u celine “Svetska panorama” i “Regionalna panorama”.
Istaknuti srpski autor animiranih filmova Borislav Šajtinac, koji živi i radi u Francuskoj, kao član žirija biće gost 67. Martovskog festivala. Njegov kratki animirani film “Kad oružje govori” (Quand les armes parlent, Francuska, 2019) imaće svetsku premijeru u Beogradu, u okviru programske celine “Svetska panorama”.

Iz regiona nam u goste stiže poznati hrvatski reditelj i scenarista Branko Schmidt. Njegov film “Prvi do srca – Ivo Gregurević” (Hrvatska, 2019) imaće srpsku premijeru na 67. Martovskom festivalu. Nedugo nakon smrti Ive Gregurevića HRT je donela odluku da producira biografski dokumentarac o životu i delu velikana hrvatskog glumišta, a rad na filmu trajao je oko devet meseci. Scmidt i deo ekipe filma predstaviće se publici u Beogradu.

Objavljen zvaničan tizer za dokumentarni film “Kreka”
67. Martovski festival od 25. do 29. marta u Domu omladine Beograda
“Prvi do srca – Ivo Gregurević” Branka Schmidta imaće na 76. Martovskom festivalu srpsku premijeru

Martovski festival obnavlja nekadašnju saradnju sa Festivalom u Klermon Feranu, jednim od najznačajnijih festivala kratkometražnog filma na svetu. Publika će biti u prilici da vidi ekskluzivan izbor ostvarenja sa ovogodišnjeg i prethodnih izdanja ovog festivala, uz gostovanje Marie Pujo-Gay iz organizacionog odbora. Ona će predstaviti filmove i biti mentorka u programu radionica našeg festivala.

Jedna od brojnih radionica na 67. Martovskom festivalu biće posvećena kratkometražnom filmu. U okviru nje će mentori razmatrati projekte prijavljenih učesnika i davati im korisne savete i smernice. Poseban fokus biće na mentorskom radu sa studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Beogradu, kao i sa studentima filmskih akademija iz Novog Sada i Banja Luke.

13. Beldocs otvara “Govori da bih te video”, omaž Radio Beogradu

U okviru tribinskog programa, kao i obično govoriće se o važnim i aktuelnim temama, a za sada najavljujemo razgovor posvećen festivalima dokumentarnog i kratkometražnog filma iz Srbije i regiona.

67. Martovski festival od 25. do 29. marta u Domu omladine Beograda
U revijalnom delu programa “Svetska panorama” biće prikazan kratki animirani film Borislava Šajtinca “Kad oružje govori”

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Bosifest 2020 u oktobru, konkurs za prijem radova do 24. aprila

Cena ulaznica ista je kao i prošle godine – 200 dinara. Studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.
Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.
Pokrovitelji festivala su Grad Beograd; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije; Filmski centar Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde