66. Martovski festival od 27. do 31. marta u Domu omladine

0
53

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma uskoro će imati 66. izdanje.

66. Martovski festival
Sa konferencije za novinare, Foto: Beoinfo

66. Martovski festival biće održan od 27. do 31. marta u Domu omladine. Na konferenciji za novinare pomoćnik gradonačelnika i predsednik odbora Festivala Andreja Mladenović podsetio je da je to jedan od najdugovečnijih festivala u našoj zemlji i Evropi. A, što predstavlja odgovornost za sve koji učestvuju u njegovoj realizaciji.

65. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran Pri i strukovnih nagrada

– Nadam se da ćemo i ove godine ispuniti očekivanja, biće mnogo programa i mislim da je to veoma važno za domaće autore. Poseban akcenat stavićemo upravo na podršku i podsticaj mladim domaćim autorima, što je, za razliku od festivala koji su privatnog karaktera, naša obaveza. Grad svakako podržava sve festivale, ali je naša obaveza da održimo tradiciju i opravdamo ulogu koju imamo. Prijavljen je veliki broj filmova, trend rasta broja prijava je stalan. To nas uverava da je Martovski festival kvalitetan i da autori na njemu žele da se pojave. Zbog toga će Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma nastaviti da bude mesto za okupljanje i razvoj filma u našoj zemlji – istakao je Mladenović.

U Bilbau nagrada UNICEF-a za animirani film “Neputovanja”
66. Martovski festival
Umetnička direktorka Martovskog festivala Sonja Đekić, Foto: Beoinfo

Vršilac dužnosti sekretara za kulturu Ivan Karl ukazao je na značaj “kratkog metra”. On je naglasio da je na konkurs stiglo oko 4.000 filmova.
– Svi smo na istom zadatku i očekuje nas dobar festival. Dom omladine taj posao radi veoma kvalitetno, a Grad Beograd i Sekretarijat za kulturu su za potrebe ove organizacije izdvojili osam miliona dinara, što je za dva miliona dinara više nego prošle godine. Pred odborom i umetničkim direktorom je zadatak revitalizacije festivala i njegovo pozicioniranje na veoma otvorenom i konkurentnom tržištu festivala koji promovišu dokumentarne i kratkometražne filmove. Verujem da će se pozitivni trendovi koji su karakteristika ove manifestacije proteklih godina nastaviti i u budućnosti! – rekao je Karl.

65. Pulski filmski festival: Gran pri za film “Mali”, Zlatna vrata Pule za “Comic…

Nenad Dragović, v.d. direktora Doma omladine Beograda, podsetio je da su organizacioni poslovi Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma već treću godinu zaredom povereni ovoj instituciji. Istakao je da će Dom omladine i ove godine učiniti sve u svojoj moći da Martovski festival opravda poverenje i privuče brojnu publiku.

Umetnička direktorka Martovskog festivala rediteljka Sonja Đekić rekla je da je ova manifestacija oduvek bila mesto gde su studenti mogli da prikažu najuspešnije filmove i dobiju potreban podsticaj za dalji rad.
– Posmatrajući ovaj festival, mislim da posebnu pažnju treba obratiti na “kratki metar”. Ali, potrudila sam se da nađem mesto za sve festivalske kategorije. Tu je naravno i dokumentarni film, u kome su naši autori višestruko nagrađivani na evropskim festivalima. Kao i na samim počecima Martovskog festivala, njegova bit nije takmičenje, već okupljanje, prikazivanje kako nagrađenih tako i onih ostvarenja koje publika nije imala prilike često da vidi – istakla je Đekićeva.

Na IDFA, najvećem i najznačajnijem svetskom festivalu dokumentarnog filma, “Wongar” ima međunarodnu premijeru i još tri prikazivanja

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće pet dana. Publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta; eksperimentalni film i video-art; animirani film; i kratki igrani film (kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija). Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala i drugi prateći programi.

Ivan Karl je saopštio da je na konkurs stiglo 4.000 filmova, Foto: Beoinfo

Gost 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović. On će publici premijerno predstaviti svoje novo delo – polučasovni dokumentarni film “Duh vremena”. Publika će moći da vidi i ostvarenja Alesija Bocera; Viktora Kosakovskog; Kristin Briede; Audriusa Stonisa; Eme de Svaf; Marka Džejmsa Rolsa; i drugih.
Cena ulaznica biće ista kao i prošle godine, 200 dinara. A, studenti će uz indeks moći da posećuju besplatno projekcije.

47. FEST: Dokumentarci o životima kultnih ličnosti koje su obeležile istoriju svetskog filma

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. Pokrovitelji festivala su Grad Beograd; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije; i Filmski centar Srbije. Prijatelj festivala je kompanija “Lukoil Srbija”; a manifestaciju su podržali Italijanski institut za kulturu; “Alma Quattro”; Turistička organizacija Beograda; i Turistička organizacija Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde