66. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran pri i strukovnih nagrada

0
84

Na svečanom zatvaranju 66. Martovskog festivala, u nedelju, 31. marta, u Velikoj sali Doma omladine Beograda dodeljene su nagrade najboljima.

66. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran pri i strukovnih nagrada
Foto: Stanislav Milojković

Gran pri je dodeljen najboljim filmovima koji su prikazani u takmičarskim selekcijama, i to u kategorijama: dugometražni i kratkometražni dokumentarni film; domaći i međunarodni kratkometražni igrani film; animirani film; i eksperimentalni film/video art. Novčani iznos nagrade za svaku od kategorija je po 2.000 evra i isplaćuje se u dinarskoj protivvrednosti. Dodeljene su i četiri strukovne nagrade: za najbolju režiju; za najbolju kameru; za najbolju montažu; i za najbolji zvuk. Novčani iznos svake strukovne nagrade je po 500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

66. Martovski festival: Nagrada za životno delo Bojani Andrić

Martovski festival ove godine zatvorila je srpska premijera srednjemetražnog animiranog omnibus filma “Taj veličanstven kolač!“, u režiji Eme de Svaf (Emma De Swaef) i Marka Džejms Rolsa (Marc James Roels). Film je rađen stop-animacijom, sa lutkama od vune, što predstavlja svojevrsnu retkost.

STRUKOVNE NAGRADE 66. MARTOVSKOG FESTIVALA:

Članovi žirija za strukovne nagrade ove godine su bili Snežana Ivanović, montažerka i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu; Milan Đurđević, kompozitor filmske muzike; i Aleksandar Ilić, direktor fotografije.

NAJBOLJI ZVUK – Vladimir Kerkez i Aleksandar Ranđelović – dizajn zvuka i komponovana muzika za animirani film “Bio dvaput jedan kralj” reditelja Vojina Vasovića.
– U izuzetno jakoj konkurenciji, smatramo da su autori Vladimir Kerkez i Aleksandar Ranđelović za film “Bio dvaput jedan kralj” imali najkompleksniji zadatak i najuspešniju realizaciju, istovremeno na planu dizajna zvuka i muzike. Dinamična pratnja radnje, karakterno podcrtavanje i doživljaj prostora, izvedeni su kao jedna organska celina sa pečatom svetskog standarda muzike i zvuka animiranog filma – navedeno je u obrazloženju žirija.

66. Martovski festival od 27. do 31. marta u Domu omladine
66. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran pri i strukovnih nagrada
Ngrada za najbolju montažu filma Tamari Kostić, Foto: Martovski festival

NAJBOLJA MONTAŽA –Tamara Kostić za film “Kad sam kod kuće”.
– Suptilnim osećajem za tajming i filmski ritam, Tamara Kostić precizno harmonizuje brojne aspekte ovog izuzetnog dela sastavljenog od naznaka i aluzija koje svoj puni smisao dosežu u mislima gledalaca – obrazložio je žiri.

NAJBOLJA KAMERA –Igor Lazić za filmove “Jedini” i “Gužva”. Obrazloženje žirija: “Autor u dve različite filmske forme, nalazi način da precizno, jednostavno, a pre svega vizuelno interesantno, učestvuje u pričanju priče, i time daje puni umetnički doprinos filmovima koje je snimao”.

IMAGO: Svečano dodeljene nagrade za snimateljski rad
66. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran pri i strukovnih nagrada
Igor Lazić, najbolja kamera, Foto: Martovski festival

NAJBOLJA REŽIJA – Senka Domanović za film “Okupirani bioskop”.
– Iako debituje u žanru dugometražnog dokumentarnog filma, autorka se znalački i upečatljivo bavi veoma složenom i aktuelnom temom, uspešno balansirajući između velikog broja protagonista koji nam, iako ograničeni u svojim nastojanjima večnim usudom podela, otkrivaju brojne frustracije turbulentnog vremena kom pripadamo. Ovo delo će ostati kao vredno svedočanstvo koje nas uverava da mnogo toga ipak zavisi od nas samih – obrazložio je žiri.

Strukovni žiri dodelio je i posebno priznanje – diplomu za Nezavisni filmski centar Filmart. Kako je navedeno “nagrađuje se za izuzetnu selekciju filmova, koji su svojim umetničkim kvalitetom dali veliki doprinos 66. Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma”.

Film “Obrazovanje za 4.0 revoluciju”: 10 projekcija u 10 gradova Srbije
66. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran pri i strukovnih nagrada
Senka Domanović, najbolja režija, Foto: Martovski festival

Kao i prethodne dve godine, prijatelj Martovskog festivala, kompanija “Living Pictures”, vodeći studio za postprodukciju slike u Srbiji i regionu, dodelio je specijalnu nagradu za usluge postprodukcije u vrednosti od 2.000 evra. Prema odluci strukovnog žirija ovu nagradu je osvojila Aleksandrija Ajduković za režiju filma “Ibarska Highway”.
– Debitantsko ostvarenje u žanru eksperimentalnog filma, na jedan zanimljiv i žovijalan način prikazuje slike života sa jednog od najprometnijih putnih pravaca u zemlji. Osećaj za detalj, prostor i likove, sagledavanje naizgled normalnih situacija iz autentičnog autorskog ugla, uz izvrsnu montažu i izbor muzike, upečatljivo svedoči o duhu vremena u kom živimo – obrazložili su članovi žirija.

Aleksandrija Ajduković, Foto: Martovski festival

GRAN PRI NAGRADE 66. MARTOVSKOG FESTIVALA:

KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM

Selektori ovog dela programa bili su direktor fotografije Nemanja Jovanov, u nacionalnoj selekciji, a dramaturg Kristina Đuković i reditelj Darko Lungulov u međunarodnoj selekciji. Žiri je radio u sastavu: Ivan Velisavljević, dramaturg i filmski kritičar; Hristina Popović, glumica; i Stefan Ivančić, reditelj.

Gran Pri za najbolji strani kratkometražni igrani film žiri je dodelio hrvatskom filmu “Nitko nije savršen” u režiji Barbare Vekarić.
– Preciznom režijom i uigranim glumačkim ansamblom, Barbara Vekarić uverljivo prikazuje okrutan vršnjački pritisak da se što pre seksualno odraste, koji glavnu junakinju vodi do traume – navedeno je u obrazloženju žirija.

GORAN RADOVANOVIĆ: Teško je napraviti emotivan film kada je reč o Dušanu Makavejevu

Gran Pri za najbolji domaći kratkometražni igrani film žiri je dodelio filmu “Mi smo videli leto” u režiji Nikole Stojanovića.
– “Mi smo videli leto” istražuje uvek aktuelnu, univezalnu temu psihološke težine rastanka s prijateljima i odlaska iz zemlje. Reditelj stilom američkog nezavisnog film izmešta zaplet tinejdžerskog ljubavnog trougla iz lokalnog miljea i vodi ga u pravcu snolike atmosfere, dočaravajući ugodnu melanholiju leta dobro tempiranim montažnim ritmom, vizuelno dopadljivom kamerom i izvrsno odabranom muzikom. Kada se tome dodaju energična gluma i mladalačka strast ekipe, vidljiva u svakoj sceni, “Mi smo videli leto” postaje celovit i efektan film, koji zaslužuje nagradu za najbolji kratki igrani film Martovskog festivala – saopštio je žiri.

Gran Pri za najbolji domaći kratkometražni igrani film žiri je dodelio filmu "Mi smo videli leto" u režiji Nikole Stojanovića.
“Mi smo videli leto” Nikole Stojanovića dobio je Gran Pri za najbolji domaći kratkometražni igrani film, Foto: Martovski festival

EKSPERIMENTALNI FILM I VIDEO ART

Selektorka ovog dela programa je filmska rediteljka, video umetnica i umetnička direktorka festivala savremenog eksperimentalnog filma “Rez” Marta Popivoda. Žiri je radio u sastavu: Igor Simić, reditelj; Marko Grba Singh, reditelj; i Naomi Hening, istraživačica, umetnica i urednica projekta “D’EST”.

12. Kustendorf: “Zlatno jaje” za švajcarski film “All Inclusive”

Gran Pri za najbolji film u kategoriji eksperimentalni film/video art žiri je dodelio filmu “I Dance Alone” autora Bogomira Doringera.
– Žiri je odabrao “I Dance Alone” zbog izvanrednih konceptualnih i estetskih osobina kojima postavlja novo standard u kategoriji eksperimentalnog filma. Ovaj rad karakteriše sigurna minimalistička strategija i primena filmske tehnike dugih kadrova i ptičije perspektive, što je rezultiralo fascinantnom filmskom studijom klupske kulture i njenih osnovnih društvenih slojeva. Vizuelno hipnotički jer eliminiše upravo osnovnu pokretačku silu mase koja pleše – muziku -čime pažnju usmerava ka drugačijem nivou posmatranja, dramatizujući obrasce ponašanja pokreta mase ljudi u pokretu. Članovi žirija su jednoglasno došli do zaključka da se ovaj rad ističe zbog svoje jasne namere, metoda i estetske jednostavnosti.

Gran Pri za najbolji film u kategoriji eksperimentalni film/video art žiri je dodelio filmu "I Dance Alone" autora Bogomira Doringera.
“I Dance Alone” autora Bogomira Doringera dobio je Gran Pri za najbolji film u kategoriji eksperimentalni film/video art, Foto: Martovski festival

Pored glavne nagrade, žiri je dodelio i posebno priznanje – diplomu filmu “Ibarska Highway” Aleksandrije Ajduković zbog efektne upotrebe montaže i muzike, čime je dobijen nepretenciozan i simpatičan dokumentarni film o magistrali i ljudima koje susrećemo duž autoputa.

ANIMIRANI FILM

Selektorka programa je vizuelna umetnica i rediteljka animiranih filmova Ana Nedeljković. Žiri je radio u sastavu: Mihal Bobrovski, istoričar filma; Viola Sova, rediteljka animiranih filmova; i Nikola Majdak Mlađi, snimatelj, animator, reditelj, predavač i voditelj radionica animiranog filma.

Nagrada “Nebojša Popović” za 2018. Milanu Vlajčiću
Gran Pri za najbolji animirani film dodljen je Milošu Tomiću za film “Radiovizija – govori Mihovil Logar”, Foto: Martovski festival

Gran Pri za najbolji animirani film žiri je dodelio filmu “Radiovizija – govori Mihovil Logar”, autora Miloša Tomića. Navodeno je “za neograničenu radost improvizacije i eksperimentalni pristup prema transformisanju reči u ekspresivnu igru oblika i boja.
Pored glavne nagrade, žiri je dodelio i posebno priznanje – diplomu filmu “Radiovizija – smisao” Ive Ćirić, koji na disciplinovani način tretira oblik i prevodi životnu mudrost u univerzalni jezik animacije.

DOKUMENTARNI FILM

Selektori su bili rediteljka i producentkinja Jovana Nikolić (u kategoriji preko 50 minuta); i rediteljka Čarna Manojlović (u kategoriji do 50 minuta). Žiri za dokumentarne filmove do 50 minuta je radio u sastavu Aleksandar Govedarica, distributer; Sarita Matijević, producentkinja; i Goran Radovanović, scenarista i reditelj dokumentarnih i igranih fimova. Gran Pri za najbolji kratki dokumentarni film žiri je dodelio filmu “Jedini” reditelja Nikole Polića. Žiri je rekao da ovo ostavrenje jakim vizuelnim jezikom i montažom uspostavlja harmoniju između sveta svakodnevnog rada i sveta umetnosti. I da autor na dostojanstvan način, u odustvu političke korektnosti, tretira pojam različitosti.

Film “Druga strana svega” Mile Turajlić nagrađen za najbolji scenario u Holivudu

Žiri za dokumentarni film preko 50 minuta radio je u sastavu Boštjan Virc, producent i scenarista; Andrijana Stojković, rediteljka i producentkinja dokumentarnih i igranih filmova; i Petar Mitrić, filmski radnik. Gran Pri su dodeli filmu “Okupirani bioskop” Senke Domanović.
– Iznenađujuće snažna priča o entuzijazmu, aktivizmu, demokratiji, očekivanjima i razočaranju kroz precizno oko dokumentarističke kamere putem koje sam gledalac postaje aktivni učesnik i sudionik društvene promene. Na nemilosrdan i objektivan način autor prikazuje sve probleme direktne demokratije u okvirima zakonitosti ljudske prirode sa kojom se svaka pobuna mora suočiti pre ili kasnije. U razrušenom i duboko podeljenom društvu kakvo je naše ovaj film pokazuje moć dokumentarizma u borbi za stvaranje boljeg i pravednijeg sveta.

Beldocs festival dobitnik prestižne nagrade “Kapetan Miša Anastasijević”

Pored glavne nagrade, žiri je dodelio i posebno priznanje – diplomu filmu “4 godine u 10 minuta” reditelja Mladena Kovačevića.
– Specijalno priznanje želimo da dodelimo filmu koji izrazitim rediteljskim pristupom i preciznim korišćenjem filmskih sredstava priča univerzalnu priču o ostvarenju sna. Ljudski snovi su lepi i komplikovani, jednostavni i nemogući i ovaj film nas na vrlo prefinjen način upoznaje i uranja u snove jednog čoveka sa kojim se mi penjemo na sam vrh sveta, ostajemo bez daha i radujemo se kao da smo tu, sa njim. Retko se filmu doživljava ovakava katarza, a filmovi koji u tome uspevaju pripadaju vrhunskim delima filmske umetnosti.

Film o Šabanu Bajramoviću: Poslednja klapa na koncertu “Gipsy Kingsa”

Martovski festival u organizaciji Doma omladine Beograda, sa Sonjom Đekić, rediteljkom, kao umetničkom direktorkom po 66. put održan je od 27. do 31. marta. Publika je imala priliku da pogleda preko 100 filmova, kako u takmičarskim kategorijama, tako i u revijalnom delu programa, te na specijalnim projekcijama u okviru kojih su prikazano nekoliko svetskih i srpskih premijera. Pored filmova, program festivala činile su i radionice, predavanja, tribine i susreti sa autorima. Na svečanom otvaranju festivala uručena je i Nagrada za životno delo Martovskog festivala, a ovogodišnja dobitnica je Bojana Andrić, dramaturg, scenarista, istoričar televizije, publicista.

Na IDFA, najvećem i najznačajnijem svetskom festivalu dokumentarnog filma, “Wongar” ima međunarodnu premijeru i još tri prikazivanja
Bojani Andrić uručena je Nagrada za životno delo, Foto: Martovski festival

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, naš je najstariji filmski festival. Od svog prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli da prezentuju publici i inostranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove. Od 2017, u organizaciji Doma omladine Beograda, festival se fokusira na domaću filmsku produkciju dokumentarnih, TV dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, postajući tako nacionalni festival u punom značenju te reči.

65. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran Pri i strukovnih nagrada

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. Organizator festivala je Dom omladine Beograda, a pokrovitelji Grad Beograd; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije; Filmski centar Srbije. Prijatelj festivala je “Lukoil Srbija”. Festival su podržali: Italijanski institut za kulturu; Living Pictures; Alma Quattro; Miamiam restoran; Mezestoran Dvorište; Kafeterija; Turistička organizacija Beograda; Turistička organizacija Srbije.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde