65. Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

0
102

Jubilarni, 65. Martovski festival biće svečano otvoren svetskom premijerom revolucionarnog dokumentarca “Tierra Utopia”, rediteljke Jelene Stolice.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, odnosno Martovski festival, jedan od najdugovečnijih evropskih filmskih festivala, biće 65. put održan od 28. marta do 1. aprila. Manifestacija svoje ovogodišnje izdanje dočekuje u trenutku velikog uspeha srpskog dokumentarnog filma – glavne nagrade za film Mile Turajlić u Amsterdamu.

65. Martovski festivalOve godine za takmičarsku selekciju prijavljen je rekordan broj domaćih i inostranih filmova – skoro 4.000. Martovski festival raste, ne samo u broju prijavljenih filmova i broju dana trajanja (ove godine je pet festivalskih dana), već i u broju gostiju, programskih celina i pratećih programa. I, što je i najvažnije, domaćem i međunarodnom značaju i interesovanju stručne javnosti i široke publike.

Dva srpska filma na otvaranju 11. Beldocsa

Tierra-Utopia- Martovski festivalSelektori su bili vrsni domaći filmski profesionalaci – reditelji Ivan Stefanović i Maša Nešković; producenti Jovana Nikolić i Iva Plemić Divjak; animatorka Iva Ćirić; montažer Nenad Popović; i filmska autorka Marta Popivoda. Ova respektabilna ekipa selektora je izabrala 80 filmova koji će se boriti za gran-pri festivala, u pojedinačnim katagorijama, ali i za značajnu podršku od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, koja ide uz nagradu, kao i za četiri strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Festival će otvoriti jedno od najprijatnijih izneđenja ovogodišnje produkcije, domaći dokumentarni film “Tierra Utopia” rediteljke Jelene Stolice. Ovo ostvarenje se na atraktivan i uzbudljiv način bavi istorijom i posledicama socijalno političkog eksperimenta alternativnog načina utopijskog života. Gradonačelnik malog španskog grada je eksproprisao zemlju bogatih aristokarata i započeo socijalni eksperiment zajedničkog života svih stanovnika. U vremenu krize globalnog kapitalizma, ovaj uzbudljiv film postavlja pitanje da li nam je svima utopija potrebna i da li je ona uopšte moguća.

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Nušićijadi

Osim ovog ostvarenja, u sklopu specijalnih večernjih projekcija biće prikazan napeti istorijski dokumentarni triler Miloša Škundrića “Dugo putovanje u rat”. To je dramatizovana priča o početku Prvog svetskog rata.

65. Martovski festival
Iz filma “Dugo putovanje u rat”

– Majstorski TV dokumentarac snimljen u tradiciji najboljih BBC programa, imaće svetsku premijeru u petak, 30. marta od 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda, na 65. Martovskom festivalu. Uzbudljiviji od političkog trilera, napetiji od akcionog filma, ovaj istorijski dokumentarac nam, kroz autentične priče iz prošlosti, pomaže da razumemo zašto je Prvi svetski rat počeo. Prvi svetski rat definisao je prethodni vek i živote svih nas. Pitanje ko je i zbog čega započeo ovaj sukob i danas, skoro 100 godina pošto se rat završio, jedno je od glavnih političkih i istorijskih pitanja – navodi se za Škundrićev film.

Dokumentarac „Zarobljeno vreme“ na festivalu „preko bare“

Da bi ga snimio, autor je koristio filmske arhive Velike Britanije, Francuske, Austrije, Rusije, Nemačke i Srbije.
– Oživljavajući fotografije i portrete najznačajnijih istorijskih ličnosti uz pomoć 3D tehnologije, animirajući stare istorijske mape, maestralno gradeći napetost kroz razgovore sa najznačajnijim evropskim istoričarima, film “Dugo putovanje u rat” stvara utisak da iz minuta u minut prisustvujemo neumoljivom hodu čitavog sveta ka globalnoj katastrofi.

65. Martovski festival kzš
Sa konferencije za novinare, Foto: Martovski festival

Najznačajnija austrijska rediteljka današnjice, Rut Bekerman, biće predstavljena retrospektivom radova. Publika će videti četiri njena filma. A, koji dočaravaju ono najuzbudljivije u njenom dugogodišnjem stvaralaštvu – spoj posmatranja izbliza savremenog stanja društva sa razmišljanjem o načinu na koji se sećamo naše prošlosti.

Snima se dokumentarni serijal „Narodno pozorište u 10 činova“

Najznačajniji svetski i regionalni producenti i filmski festivali predstaviće se domaćim autorima i ponuditi im saradnju u okviru pratećih programa Martovskog festivala. Aleks Miler, izvršni kreativni producent VICE Europe ponudiće insajderske informacije o najkontroverznijoj svetskoj producentskoj kući. Lejla Dedić, programski producent Al džazire Balkan otkriće kakve priče zanimaju ovog regionalnog dokumentarnog giganta. Kristina Bartošova iz programa ExOriente sa festivala dokumentarnog filma iz Jihlave (Češka republika), najznačajnijeg festivala u Istočnoj Evropi, predstaviće programe podrške za koje mogu da konkurišu i naši, domaći filmski autori.

Brojni strani gosti posetiće Martovski festival. Biće tu animatori Vesela Dančeva (Bugarska); Žan Lik Slok (Francuska); Tina Šmrekar (Slovenija); direktorka londonskog festivala Olja Sova; Petar Milat iz Zagreba… Martovski festival ponudiće i ekskluzivni pogled u budućnost filma – virtuelnu realnost. Svi posetioci će moći da se uz pomoć specijalnih naočara nađu u centru uzbudljivih dokumentarnih priča kao direktni učesnici i posmatrači iz prve ruke.

Deseto ovogodišnje priznanje za dokumentarac „U ime života 1999.“ Savkovića

Naši najznačajniji autori animiranih filmova, Nikola Majdak mlađi i Ana Nedeljković održaće dvodnevnu radionicu animiranog filma za decu i roditelje, uvodeći u svet animacije nove, sveže snage. Za profesionalce, tu je specijalni razgovor sa nagrađivanom Milom Turajlić. Biće organizovana i panel diskusija o mogućnostima distribucije kratkometražnih filmova.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.
Cena ulaznica, i ove godine, iznosiće 200 dinara po projekciji, odnosno terminu prikazivanja kratkih filmova. A, za studente FDU i drugih filmskih akademija biće obezbeđene besplatne propusnice.

Martovski festival
Prvo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održano je u okviru Festivala jugoslovenskog filma juna 1954. godine u pulskoj Areni. Festival se marta 1960. godine seli u Beograd, a pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prvi put je održan 2004. godine. Od 2017. izvršni producent i mesto događanja svih programa festivala je Dom omladine Beograda. Festival je od svojih početaka bio važan za promociju domaćeg dokumentarnog i kratkog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Kao mesto domaćih premijera, ovaj festival je bio i ostao tačka susreta domaćih i inostranih profesionalaca, studenata filmskih škola i akademija i ljubitelja filma. Premijere svojih filmova na Martovskom festivalu imala su sva značajna imena domaće kinematografije poput Krste Škanate, Vlatka Gilića, Stoleta Popova, Bate Čengića, Puriše Đorđevića, Dušana Makavejeva… A, Dušan Vukotić upravo je na ovom festivalu dobio glavnu nagradu za svoje remek-delo “Surogat”. I to, mesec dana pre nego što će biti nagrađen i Oskarom za pomenuti animirani film.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde