64. Sterijino pozorje: Žiriju najbolja predstava “Hasanaginica” publici “Kozocid”

0
126

U Novom Sadu održano je od 26. maja do 3. juna 64. Sterijino pozorje.

64. Sterijino pozorje: Žiriju najbolja predstava "Hasanaginica" publici "Kozocid"
Svečano zatvaranje i dodela nagrada, Foto: Sterijino pozorje

Na svečanom zavtaranju ove ugledne pozorišne manifestacije proglašeni su laureati i uruče su nagrade. Ovogodišnji stručni žiri bio je u sastavu Dževad Karahasan, književnik (predsednik žirija); Andrea Janković, glumica; Dora Delbjanko, dramaturškinja; Dragica Laušević, kostimografkinja; i Dušan Petrović, reditelj. nakon odgledanih osam predstava u takmičarskoj selekciji odlučili su da nagrada za najbolju predstavu pripadne “Hasanaginici” po motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana, u izvođenju Novosadskog pozorišta / Újvídéki Színház. Publika je pak za najbolju predstavu sa prosečnom ocenom 4,66 izabrala “Kozocid” po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, a u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica (Crna Gora).

64. Sterijino pozorje: Žiriju najbolja predstava "Hasanaginica" publici "Kozocid"
Nagrađeni, Foto: Sterijino pozorje

Kako su naveli članovi žirija u svom obrazloženju, ovogodišnje Pozorje ponudilo je dva pogleda na teatar i dva tipa teatarskog rada.
– Jedan tip je onaj koji se oslanja na klasične dramske i teatarske principe, koji dakle računa s visoko artikulisanim likom, sižeom koji se razvija u skladu s nekom imanentnom logikom, sa subjektom (a subjekt je uvek onaj koji govori) i njegovim glasom. Drugi tip je onaj u kojem govoreći subjekt nije osoba to jest lik, nego grupa, teatar kolektiva koji se odriče artikulacije za ljubav glasnoće. Izbor koji je ovogodišnje Pozorje ponudilo pokazao je da su ova dva tipa teatra komplementarna a ne međusobno suprotstavljena, da njihov odnos nije konflikt nego dramska napetost. Zato je Žiri ovogodišnjeg Pozorja imao težak i lep zadatak – valjalo je našim odlukama sačuvati dramsku napetost, kao temelj izbora, a istovremeno pokazati komplementarnost tipova teatra zastupljenih u izboru – naveli su članovi žirija.

64. Sterijino pozorje: Svetlani Ceci Bojković nagrada za životno delo
64. Sterijino pozorje: Žiriju najbolja predstava "Hasanaginica" publici "Kozocid"
“Hasanaginica” je dobila Sterijinu nagradu za najbolju predstavu; Marta Bereš za glumačko ostvarenje, kao i nagrada “Dnevnika”; Vedrana Božinović za najbolju dramaturgiju; Irena Popović za najbolju originalnu scensku muziku; Foto: Sterijino pozorje

Žiri je odlučio da Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripadne Vidi Ognjenović za predstavu “Kozocid”, a za režiju Kokanu Mladenoviću za “Karolinu Nojber” po tekstu Nebojše Romčevića, u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka (Republika Srpska – BiH). Sterijina nagrada za dramaturgiju pripala je Vedrani Božinović za predstave “Hasanaginica” i “M.I.R.A.” (koncept i režija Andraš Urban; Bitef Teatar Beograd). Za glumačko ostvarenje nagrađeni su Igor Đorđević za ulogu Profesora u predstavi “Kozocid”; Jovana Gavrilović za ulogu Petrije gradske u predstavi “Petrijin venac” (prema romanu Dragoslava Mihailovića; režija Boban Skerlić; Atelje 212 Beograd); Marta Bereš za ulogu Hasanaginice u istoimenoj predstavi; i Mirjana Karanović za glumačko ostvarenje u predstavi “M.I.R.A.”.

Pobuna – ženski rod: 64. Sterijino pozorje od 26. maja do 3. juna
64. Sterijino pozorje: Žiriju najbolja predstava "Hasanaginica" publici "Kozocid"
Anraš Urban, Vida Ognjenović i Kokan Mladenović, Foto: Sterijino pozorje

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje pripalo je Geroslavu Zariću za predstavu “Kozocid”; a za kostimografsko ostvarenje Tatjani Radišić za predstavu “Petrijin venac”. Za originalnu scensku muziku nagrađena je Irena Popović za predstave “Hasanaginica”, “M.I.R.A.” i “Karolina Nojber”. Nagrada za scenski govor otišla je u ruke dr Dejana Sredojevića za predstavu “Zla žena” Jovana Sterije Popovića (režija Iva Milošević; Narodno pozorište/Narodno kazalište/Népszínház Subotica). Ista Stepanov je nagrađena za scenski pokret za predstavu “Zla žena”.

Novi roman Vide Ognjenović “Maksimum”

Sterijina nagrada iz Fonda “Dara Darinka Čalenić” za najbolju mladu glumicu pripala je Milici Sužnjević za ulogu Sultane u predstavi “Zla žena”; a za najboljeg mladog glumca Ivanu Markoviću za ulogu Dobrivoja u predstavi “Petrijin venac”.
Kao što smo već pisali, Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju domaće pozorišne umetnosti i kulture dodeljena je Svetlani Ceci Bojković.

63. Sterijino pozorje: Trijumf predstave “Jami distrikt”
64. Sterijino pozorje: Žiriju najbolja predstava "Hasanaginica" publici "Kozocid"
“Kozocid” je najbolja predstava po oceni publike; Vida Ognjanović je nagrađena za najbolji tekst, Igor Đorđević za glumačko ostvarenje; Geroslav Zarić za najbolju scenografiju; Foto: Sterijino pozorje

Sterijina nagrada za pozorišnu kritiku “Miodrag Kujundžić” ravnopravno je dodeljena Aleksandru Milosavljeviću za kritiku predstave “M.I.R.A.” objavljenu na Trećem programu Radio-Beograda; i Andreju Čanjiju za kritiku “Dvadeset četiri sata do revolucije” (za predstavu “Olimp: u slavu kulta tragedije” – predstava od 24 sata, autorski projekat Jana Fabra; u izvođenju Kompanije Trublejn iz Antverpena, Belgija; izvedene na 51. BITEF-u), objavljenu u okviru programa “Sumnjiva lica”, koji realizuje Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije, kroz projekat Kritičarski karavan i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ovu odluku je dodelio žiri u sastavu: Miroslav Radonjić (predsednik); Ivan Medenica; i Miroslav Stajić.

Nagrada za režiju “Bojan Stupica” Andrašu Urbanu za predstavu “Rodoljupci”
64. Sterijino pozorje: Žiriju najbolja predstava "Hasanaginica" publici "Kozocid"
Mirjana Karanović, Jelena Gavrilović i Ivan Marković, Foto: Sterijino pozorje

Žiri Okruglog stola kritike Sterijinog pozorja činili su: Aleksandar Milosavljević (predsednik), Ana Tasić i Igor Burić. On je doneo odluku da Sterijinu nagradu “Dejan Penčić Poljanski” Okruglog stola kritike za najbolju predstavu dodeli ostvarenju “M.I.R.A.”. Nagrada redakcije novosadskog lista “Dnevnik” za umetničko ostvarenje dodeljeno je Marti Bereš za ulogu Hasanaginice; a nagrada producentske kuće “Scomediasco” pripala je Tihomiru Staniću za ulogu Ljubiše u predstavi “Petrijin venac”.

E. A.

MIRA
“M.I.R.A.” – Mirjana Karanović nagrađena je za glumačko ostvarenje; Vedrana Božinović za dramaturgiju; Irena Popović za originalnu scensku muziku; Sterijina nagrada Okruglog stola “Dejan Penčić Poljanski” za najbolju predstavu, Foto: Sterijino pozorje
Karolina Nojber
“Karolina Nojber” – Kokan Mladenović za najbolju režiju; Irena Popović za originalnu scensku muziku, Foto: Sterijino pozorje
Petrijin venac
“Petrijin venac” – Jovana Gavrilović dobila je nagradu za glumačko ostvarenje; Ivan Marinković nagradu Fonda “Dara Darinka Čalenić” za najboljeg mladog glumca; Tatjana Radišić za kostimografiju; Tihomir Stanić dobio je nagradu producentske kuće “Scomediasco”, Foto: Sterijino pozorje
Zla žena
“Zla žena” – Milica Sužnjević dobila je nagradu za najbolju mladu glumicu iz Fonda “Dara Darinka Čalenić”; dr Dejan Sredojević za scenski govor; Ista Stepanov za scenski pokret, Foto: Sterijino pozorje

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde