64. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom “Pismo = Glava”

0
135

Najveći skup ljubitelja pisane reči u regionu biće održan ove godine od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu.

64. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom "Pismo = Glava"

64. Međunarodni beogradski sajam održava se pod sloganom “Pismo = Glava”, pod pokroviteljsvom Grada Beograda, uz učešće 500 izdavača iz celog sveta. Beogradski sajam knjiga je jedna od značajnijih manifestacija na području Jugoistočne Evrope. Arapskoj repulibici Egipat ove godine pripalo je istaknuto mesto i čast da bude počasni gost 64. sajma knjiga. Kao i ranijih godina očekuje se veliki broj posetilaca i izlagača – kako iz zemlje, tako i iz regiona.

Primopredajom Otvorene knjige završen 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Gradski sekrtetar za kulturu Ivan Karl na konferenciji za novinare je istakao da je Beogradski sajam knjiga jedna od najvećih manifestacija kulture zemlji i regionu. Kako je naveo, reč je i o najdugovečnijoj kulturnoj manifestaciji na ovim prostorima, kao i najposećenijem sajmu knjiga u Evropi, posle Frankfurtskog, sa oko 200.000 ulazaka.
– To jeste mera emocije ili ljubavi prema knjizi, ne samo građana iz svih delova Srbije već i svih naših dragih gostiju iz inostranstva – ukazao je resorni sekretar.
On je dodao da će ovogodišnji počasni gost sajma Arapska republika Egipat na sajmu predstaviti fragmente svoje višemilenijumske istorije. Sajam knjiga je, takođe i jedan od obrambenih mehanizama od moderne tehnologije, podvukao je Karl i pozvao sugrađane i goste prestonice da posete ovogodišnju smotru i uživaju u čitanju sa papira.

“Veliki filmski znak”, knjiga Božidara Zečevića posvećena glumačkom opusu Bate Živojinovića
64. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom "Pismo = Glava"
Foto: Beoinfo

– Sajam knjiga u Beogradu je jedan od velikih odbrana ne samo knjige, već i kulture uopšte – istakao je predsednik Odbora sajma knjiga Dušan Kovačević. On je izrazio želju da mladi i deca prihvate knjigu kao svog najvećeg prijatelja.
Kovačević je rekao da će se na sajmu pored domaćih izdavača pojaviti i oko 60 izdavača iz regiona i drugih delova sveta, te da će na ovogodišnjem sajmu posebna pažnja biti usmerena na ostvarenja Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, koji obeležavaju značajne godišnjice.

20. Noć knjige: Vanja Bulić objavljuje knjiga “Teodorin prsten”

Ambasador Arapske republike Egipat Amr Alguvejli je zahvalio na ukazanoj časti da njegova zemlja bude počasni gost Sajma knjiga u Beogradu, kao i organizatoru, kako je rekao, na prelepom logotipu ovogodišnje smotre koja predstavlja hijeroglife u portretu kraljice Nefertiti. On je istakao da pisci šire ideju prijateljstva među ljudima, kao i očekivanje da će ovogodišnja smotra knjige dodatno približiti srpski i egipatski narod. Prestavio je nekoliko autora (Salva Bakr; Mai Haled; Mamduh el Damati) sa čijim delima će beogradska publika imati priliku da se upozna u okviru 64. manifestacije.

Autobiografska knjiga “Život s Idi(j)otima” Nenada Marjanovića dr Frica
64. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom "Pismo = Glava"

– Kroz druženje sa knjigom tih osam dana trajanja sajma, mi živamo u kulturi i bivamo njen sastavni deo. Na ovogodišnjem sajmu će se održati niz tribina koji će biti posvećene velikanima, ne samo srpske već i svetske književnosnosti, kao što su Danilo Kiš i Milorad Pavić. Biće razgovori o Oskaru Daviču i Aleksandru Sergejeviču Puškinu, koji su posvećeni njihovim značajnim godišnjicama. Ali i sa Emirom Kusturicom, kao i drugim filmskim rediteljima na temu koliko je književnost uticala na njihov opus. Takođe, tu je i razgovor sa Ljubivojem Ršumovićem – najavio je urednik programa sajma knjiga Vule Žurić.

Bogat prateći program imaće i 64. manifestacija. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribune, stručnoj i širokoj publici učesnici će predstaviti niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu. Između ostalog, biće održana i tribina posvećena Pavićevom prevodu Puškinovog “Evgenija Onjegina”; tribina posvećena piscu Isaku Samovokliji koji je “napravio most između srpske i jevrejske kulture”; tribina posvećena 50. godišnjici od izvođenja mjuzikla “Kosa”…

“Beogradski trio” – knjiga Gorana Markovića
64. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom "Pismo = Glava"
Ljubivoje Ršumović, Foto: Međunarodni beogradski sajam knjiga

Kada je u pitanju Sajam knjiga, nije reč samo o manifestaciji koja je važna za autore, distributere knjiga, ljubitelje pisane reči, edukatore. Ovo je manifestacija koja je važna za decu, za usvajanje navika i osećaja za literarnu umetnost, ali i za porodice. Jer, na Sajmu knjiga, kao i uvek, biće brojnih popusta, promocija i akcija.

U okviru 64. Sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama: Izdavač godine; Izdavački poduhvat godine; Dečja knjiga godine; Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku; Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke; Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip; Nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu; Nagrada za najlepšu dečju knjigu; Specijalno priznanje za mladog dizajnera. Za nagrade automatski konkurišu svi izdavači i učesnici Sajma knjiga, osim kada je u pitanju Nagrada za izdavača iz dijaspore. Pored tradicionalnih sajamskih nagrada biće uručena i nagrada “Dositej Obradović” koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

“Atlas pseudomitologije” nova knjiga Svetislava Basare

Tradicionalni “Školski dan” ove godine biće organizovan u četvrtak, 24. oktobra. Tada će deca iz cele Srbije i regiona biti u prilici da po povoljnim cenama posete Beogradski sajam knjiga, uz poseban program u sali “Dobrica Erić”. Gosti Odbora Sajma knjiga biće američki pisac Dejvid Van; ruski pisac Sergej Šargunov, turska spisateljica Nermin Jildirim; i litvanska književnica Laura Sintija Černjauskajte.
Pojedinačna ulaznica je 250 dinara, a kolektivna 150 dinara, najavili su organizatori.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde