64. Pesma Evrovizije: Holandija na muzičkom tronu Evrope

0
34

Ovogodišnji Evrosong održan je u Tel Avivu pod sloganom “Usudi se da sanjaš” (Dare to Dream). U finalu 64. takmičenja za najbolju pesmu Evrope, 18. maja, učestvovali su predstavnici 26 zemalja.

Holanđanin Dankan Lorens, Foto: Printskrin RTS

A muzički tron Evrope osvojila je Holandija. Njen predstavnik Dankan Lorens izveo je pesmu “Arcade”, i važio je za jednog od favorita Evrosonga. Do poslednjeg trenutka bilo je neizvesno ko će pobediti. Tokom glasanja žirija zemalja učesnica činilo se da najveće šanse imaju Švedska i Severna Makedonija, a tik uz njih bili su Italija i Holandija. Presudili su glasovi publike – Makedonija je dobila samo 58 glasova… Švedska nešto više… i tako je pobedu odneo Holanđanin.

Srpska predstavica Nevena Božović, koja se takmičila sa svojom autorskom pesmom “Kruna” i nastupila pod rednim brojem 23, osvojila je 17. mesto sa 92 boda. Bila je na visini zadatka, i na impresivan način otpevala svoju numeru. Imala je energičan i emotivan nastup, a publika ju je nagradila velikim aplauzom. Ipak, bolji plasman je izostao…
Večerašnjim maestralnim nastupom, Tamara Todevska koja je izvela numeru “Proud” učinila je ponosnim mnoge u Severnoj Makedoniji, kao i stare i novostečene obožavaoce. I naravno, sestru – Tijanu Dapčević.

Spot “Prazni snovi” Nevene Božović za film “Psi umiru sami”

Spektakularno finale izbora za Pesmu Evrovizije obeležio je u revijalnom delu nastup globalne zvezde i pop ikone Madone. Milioni gledalaca širom planete s nestrpljenjem su iščekivali da se pojavi na bini hale “Ekspo” u Tel Avivu. “Like a Prayer” je pesma kojom je otvarila nastup, a onda je otpevala novi singl “Future” sa predstojećeg albuma “Madame X” sa reperom Kuavom (Quavo) iz trija “Migos”.

Obožavaoci Pesme Evrovizije proglasile “Ono malo sreće” Zdravka Čolića za album godine
Madona i Kuavo, Foto: Printskrin RTS

Kao i u slučaju prve i druge polufinalne večeri, kroz finale Evrosonga voditelji su bili najpoznatija izraelska manekenka svih vremena Bar Refaeli, zatim Erez Tal, Asi Azar i Lusi Ajoub.

Inače, domaćini su sloganom Dare to Dream želeli da poruče da je na putu do ostvarenja snova jedan od koraka usuditi se sanjati, a kada se odvažimo na to samo je nebo granica, a tamo nas čekaju zvezde… Logotip 64. Pesme Evrovizije imao je izgled zlatne zvezde koju čine tri sjajna trougla. Trougao, kao jedan od najstarijih oblika na svetu univerzalno se koristi u umetnosti, muzici, kosmologiji i prirodi i simbolizuje povezanost i kreativnost. Kad se međusobno spoje i kombinuju, oni postaju novi jedinstveni entitet koji odražava beskonačno zvezdano nebo, baš kao što su se zvezde budućnosti okupile u Tel Avivu.

Evrosong 2019: Engleska verzija “Krune” sa Simfonijskim orkestrom RTS-a

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde