6. Valjevski filmski susreti: Za kraj dodela nagrada i “Zemlja meda”

0
77

Pod sloganom “Van okvira”, od 12. do. 15. decembra, održani su 6. Valjevski filmski susreti.

6. Valjevski filmski susreti: Za kraj dodela nagrada i "Zemlja meda"
Najbolji mladi autor – Mladen Teofilović, direktor fotografije filma “Mi smo videli leto”

Dodelom nagrada za najbolji film i najboljeg mladog autora završen je ovogodišnji filmski festival u Valjevu. Nakon proglašenja pobednika, publika je imala prilike da pogleda ostvarenje “Zemlja meda”, makedonski dokumentarni film Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova, inače višestruki pobednik festivala Sandens i film godine po izboru “Njujork Tajmsa”. Takođe, prikazan je i slovenački film “Izbrisana”.

Ovogodišnji žiri bio je u sastavu: reditelj Vladimir Blaževski; scenarista Dušan Spasojević; i Drita Llolla, direktorka Seanema film festivala. Oni sdu odlučili da u takmičarskom programu od 18 kratkih igranih filmova mladih autora iz regiona (Srbija; Crna Gora; Slovenija; Makedonija; Hrvatska; BiH) Nagradu “Slobodan Golubović Leman” dobije film “Moljci”, rediteljke Martine Roginić.

6. Valjevski filmski susreti: Predstavljen program festivala
6. Valjevski filmski susreti: Za kraj dodela nagrada i "Zemlja meda"
Mladen Teofilović je dobio plaketu, sliku i novčani iznos

– Ovo je film koji efektno korespondira sa znanom umetničkom maksimom manje je više. Naglašavamo umešnost u oblikovanju jednostavne filmske priče svedenim dramaturškim sredstvima uz istovremeno vrlo rafinirano doziranje emotivnog naboja i atmosfere – obrazložio je žiri svoju odluku.

U okviru selekcije kratkih igranih filmova članovi žirija su bili: reditelj Zoran Đorđević; fotograf i snimatelj Dušan Đorđić; i Nenad Stevanović, filmski i TV snimatelj. Dodelili su Nagradu Mladi autor, koja je ove godine namenjena najboljem direktoru fotografije, Mladenu Teofiloviću za film “Mi smo videli leto”. Uz plaketu, laureatu je pripao i novčani iznos od 25.000 dinara i slika valjevskog slikara Miodraga Pešića Peše.

6. Valjevski filmski susreti: Program evropskog filma
6. Valjevski filmski susreti: Za kraj dodela nagrada i "Zemlja meda"
Učesnici regionalne filmske radionice za mlade SEAVA Youth

– Ovogodišnji izbor filmova je pokazao trend ka poboljšanju tematskog tehničkog i vizuelnog kvaliteta filmova. Bilo je tu više projekata koji su zaslužili priznanje, ali film koji se posebno istakao svojim vizuelnim stilom je “Mi smo videli leto”, čiji je reditelj Nikola Stojanović, a direktor fotografije Mladen Teofilović. Vizuelni stil filma je svež, moderan, hrabar i potpuno inspirisan sadržajem: pomaže razumevanju emotivnog stanja karaktera i fluidnosti naracije. Elemeti koji podržavaju ovu ideju su pokreti kamere, kompozicija, uglovi snimanja, i izbor u osvetljavanju. Oni su na prvi pogled spontani i slučajni, kao što sadržaj filma i akcije mladih glumaca sugerišu, ali zapravo vrlo pažljivo odabrani i besprekorno ostvareni – navodi se u obrazloženju žirija.

6. Valjevski filmski susreti: Srpska premijera filma “Grudi” Marije Perović

Nakon proglašenja pobednika prikazan je drugi deo filma koji su tokom festivala snimili učesnici regionalne filmske radionice za mlade SEAVA Youth, održanoj u Istraživačkoj stanici Petnica tokom festivala. Srednjoškolci iz Crne Gore i Kolubarskog okruga napravili su svoj prvi film na ovogodišnjem Seanema filmskom festivalu, koji je prikazan na otvaranju VFS.

6. Valjevski filmski susreti: Za kraj dodela nagrada i "Zemlja meda"
Dragana Jakovljević, izvršna direktorka Festivala

– Ovogodišnje izdanje, van okvira, u novom regionalnom formatu, otvorili smo prvi put u velikoj prepunoj sali Centra za kulturu. Prezadovoljni smo ne samo odličnim programom, posvećenošću koja je bila nikad veća, već i brojnim mladim ljudima koji su bili i deo publike i organizacionog tima. Od prvog izdanja pozivali smo na saradnju kako na lokalu, tako i sada šire, u regionu, a najbolji primer jeste upravo zajedničko druženje srednjoškolaca iz Srbije i Crne Gore koje je rezultiralo kratkim igranim ostvarenjem. Hvala svim autorima, gostima festivala koji su prepoznali našu energiju i bili deo nje! I hvala publici koja nas je motivisala i zbog koje postojimo! – rekla je Dragana Jakovljević, izvršna direktorka festivala Valjevski filmski susreti.

48. FEST: Gost festivala holivudski glumac Džon Malkovič

Inače, ovaj festival neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca. Glavni program čine filmovi mladih autora kratkog igranog metra, kao i dugometražni filmovi iz Srbije i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionicu.

Festival organizuje “VAKUM” u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo; Eu info centrom; Istraživačkom stanicom Petnica; dok su različite programe festivala podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije; Grad Valjevo; RYCO – Regionalna kancelarija za saradnju mladih; i Filmski centar Srbije.

E. A. / Foto: Bojana Đurić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde