6. Valjevski filmski susreti: Program evropskog filma

0
115

6. Valjevski filmski susreti održaće se pod sloganom “Van okvira”, od 12. do 15. decembra u Centru za kulturu grada Valjeva.

6. Valjevski filmski susreti: Program evropskog filma

U okviru manifestacije je i Program evropskog filma, nastao u saradnji sa Festivalom evropskog filma. Na njemu će biti prikazana tri evropska filma – španski dokumentarac “Tišina drugih”; belgijski film “Belgijski kralj”; i holandski film “Stranac u raju”.

6. Valjevski filmski susreti – prijavljivanje do 20. novembra

“Tišina drugih” otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Film je sniman tokom šest godina, i prati preživele koji pripremaju revolucionarnu “argentinsku tužbu”. Dobitnik je prestižnih nagrada: Nagrada publike Panorama na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu; Mirovna nagrada na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu; nagrada Goja za najbolji dokumentarac.

15. Slobodna zona: Nagrada publike i Human Rights za “Dnevnik Diane Budisavljević”

“Belgijski kralj” je komična drama sa elementima road movie-ja. Prati kralja Nikolasa III, koji pokušava da se na sve načine vrati u svoju zemlju, u sred solarne oluje, jer je jedna regija prolasila nezavisnost. Ostvarenje je dobilo priznanja: nagrada filmskog festivala u Avansi za najbolji igrani film; nagrada Don Kihot filmskog festivala u Avansi; posebno priznanje za najbolji scenario filmskog festivala u Avansi; nagrada Magritte za najboljeg glumca; Velika nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Odesi…

33. FFHN-MFF: Mira Banjac dobitnica Nagrade “Milan Žmukić”

“Stranac u raju” je na granici dokumentarca i fikcije. Film istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Ostvarenje je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbeglica za srećom. Osvojio je Specijalnu nagradu žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu; Posebno priznanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Madridu.

Festival evropskog filma podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, i organizuje EU info centar u Beogradu, i EU info kutci u Nišu i Novom Sadu.

3. Vrmdža Fest: Gran Pri “Latin grad” za Predraga Todorovića

European Film Challenge je takmičenje koje poziva sve ljubitelje evropske kinematografije da odgledaju 10 filmova i osvoje priliku da posete neki od najprestižnijih filmskih festivala. Trenutno se odvija krug u kojem takmičari mogu osvojiti putovanje na Berlinski filmski festival. Sve što je potrebno je da odgledane filmove postave na europeanfilmchallenge.eu. Svi posetioci Valjevskih filmskih susreta gledanjem filmova iz programa EU film ostvaruju priliku za dodatne bodove u takmičenju i time imaju veću šansu za pobedu.

48. FEST: Gost festivala holivudski glumac Džon Malkovič
6. Valjevski filmski susreti: Program evropskog filma

Valjevski filmski susreti neguju stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program; omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca. Glavni program čine filmovi mladih autora kratkog igranog metra, kao i dugometražni filmovi iz zemlje i regiona. Tu je i propratni program, koji uključuju muzički program i radionice.

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo; Festivalom evropskog filma; i Istraživačkom stanicom Petnica. Programe festivala podržali su Ministartvo kulture i informisanja Republike Srbije; Grad Valjevo; Regionalna kancelarija za saradnju mladih; i Filmski centar Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde