6. Šekspir festival: Otvara “Ričard III”, premijera “Moj Šekspir” Nikite Milivojevića…

0
104
Šekspir je fenomen, kao Sunce i Mesec. Svi pokušaji da ga u potpunosti protumačite su detinjasti i glupi – njegove drame govore direktno ljudima svih rasa i svakog nivoa, u svakom trenutku svetske istorije. Ali kako? Preko 36 drama mogu se prikazati na akademske, repetitivne ili čak detinjaste načine. Prirediti bilo koju Šekspirovu dramu, ulogu, stih ili bilo koju reč, zadatak je koji se stalno menja i predstavlja novi izazov. Potrebna nam je pomoć da ispratimo šta drugi pokušavaju. Iz tog razloga Šekspirov festival ima ogroman značaj. PITER BRUK
6. Šekspir festival: Otvara "Ričard III", premijera "Moj Šekspir" Nikite Milivojevića...

“Ričard III”, predstava u izvođenju Gradskog dramskog kazališta “Gavella” i režiji Aleksandra Popovskog otvara 6. Šekspir festival 27. juna (19,30h) u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Na glavnom programu su i predstave “Moj Šekspir” prema konceptu Nikite Milivojevića, koja će imati premijerno izvođenje; zatim bajkovita “Bura” maestralne Irine Bruk; i “Bogojavljenska noć” sa dobitnikom britanske nagrade “Olivije” Džordžom Megvajerom. Tu je i ekskluzivna regionalna premijera filma “Sve je istina” kultnog reditelja Keneta Brane i još mnogo zanimljivog preatećeg sadržaja. Inače, 6. Šekspir festival će trajati od 27. juna do 3. jula u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu; u Kulturnom centru Novog Sada; i na centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima.

“Pluto” Nikite Milivojevića izveden u slavnom antičkom pozorištu Epidaurus
6. Šekspir festival: Otvara "Ričard III", premijera "Moj Šekspir" Nikite Milivojevića...
Konferencija za novinare u Vili Stanković, Foto: Promo

– Ove godine nastavljamo sa neočekivanim formama, koje najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjicu i pomažu nam da ga još bolje upoznamo. U premijeri “Moj Šekspir” glumci Voja Brajović, Svetlana Ceca Bojković, Svetozar Cvetković, Zijah Sokolović, Vojin Ćetković, Milena Zupančić… sa nama dele do sada neotkrivene dogodovštine iza scene i iskustva koja su stekli glumeći u Šekspirovim dramama. Ugostićemo i ćerku legendarnog Pitera Bruka, Irinu, i njenu trupu sa kojom radi u Nacionalnom teatru iz Nice. Imaćemo jedinstvenu priliku da pogledamo kako je dobitnik prestižne britanske “Olivije” nagrade Džordž Megvajer izneo “Bogojavljensku noć”, urnebesnu komediju o ljubavnim trouglovima, prerušavanju, zameni identiteta i polova… – objašnjava Nikita Milivojević, direktor i idejni tvorac Festivala.

6. Šekspir festival: Otvara "Ričard III", premijera "Moj Šekspir" Nikite Milivojevića...
Nikita Milivojević, Foto: Promo
64. Sterijino pozorje: Otvorena izložba “Svetlana Bojković ili Umetnost glume”

On je dodao da će na zatvaranju manifestacije publika imati jedinstvenu priliku da vidi premijeru filma “Sve je istina”. Ovo ostvarenje nakon Festivala neće ići u dalju bioskopsku distribuciju. Film je sa maestralnim Kenetom Branom, kao rediteljem i glumcem, a koji se bavi Šekspirovim poznim godinama. Uz Branu igraju i zvezde poput Džudi Denč i Ijana MekKelena.

– U okviru pratećeg programa prvi put organizujemo izložbu u Vili Stanković. Pričamo priču o Joci Saviću, nadarenom srpskom glumcu i reditelju, koji je na nemačkoj pozorišnoj sceni praktično ustanovio novi princip igranja Šekspira. Savić je krajem XIX veka bio reditelj Kraljevskog dvorskog i nacionalnog pozorišta u Minhenu, i osnivač čuvene Nove Šekspirove scene, ali je do danas ostao skoro nepoznat na našim prostorima – naveo je Milivojević.

Šekspir festival je jedinstven u ovom delu Evrope. Osmišljen je kako bi negovao dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca. Ove godine održava se uz pomoć i podršku UNIQA osiguranja.

52. BITEF: Gran pri “Mira Trailović” za predstavu “Zaostavština, komadi bez ljudi”
6. Šekspir festival: Otvara "Ričard III", premijera "Moj Šekspir" Nikite Milivojevića...
“Ričard III” otvara festival, Foto: Šekspir festival

– Čast nam je što smo uz Šekspir festival od samog nastanka. Što smo doprineli da dramski događaj sezone nastavi da raste i ponovo pronađe put do svoje verne publike. O tome koliko je ovaj događaj jedinstven možda najbolje govori i značajno evropsko priznanje kojim je nedavno nagrađen, kao i činjenica da će ove godine okupiti najveća imena srpskog i regionalnog glumišta. Festival je poseban i zato što se održava na otvorenom, u velelepnom zdanju Vile Stanković, onako kako je to bilo u doba kada je Šekspir živeo i stvarao. Svojevrsni praznik umetnosti i pozorišta i ove godine nam donosi duh najpoznatijeg dramskog pisca svih vremena u neočekivanim formama. Jedna od njih je izložba o Joci Saviću, našem čoveku koga su u inostranstvu proslavile upravo Šekspirove drame! – izjavila je Sonja Marić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija UNIQA osiguranja. Dodala je da je za ovu kompaniju Šekspir festival prilika da podrži kulturu i pozorišnu scenu u Srbiji i ostane verna promociji pravih vrednosti.

5. Šekspir festival: Čikaški hip-hop spektakl, “Tit Andronik”, suđenje Hamletu…
Joca Savić
Jocu Savića proslavile su u inostranstvu Šekspirove drame, Foto: Šekspir festival

Na konferenciji za medije povodom 6. Šekspir festivala govorili su, ispred institucija koje su podržale ovaj događaj, i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama; Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija; i Aleksandar Simurdić, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji. Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević posle premijere njegove predstave “Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom. Ovaj festival jedinstvena je prilika da domaća publika pogleda trenutno najpopularnije svetske predstave koje se igraju po Šekspirovim delima.

Viminacium fest: Šest predstava od 24. do 30. juna na antičkom lokalitetu

Karte za ovo jedinstveno dramskog iskustvo, koje je Evropska mreža festivala ove godine i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih na Starom kontinentu, mogu se naći po ceni od 700 do 900 dinara. Detaljan program možete naći OVDE. Pokrovitelji 6. Šekspir festivala su AP Vojvodina – Pokrajinska vlada; Opština Inđija; Ministarstvo kulture i informisanja; Grad Novi Sad; Uniqa osiguranje; i MTS.

film keneta brane sve je istina
Jedinstvena prilika na Šekspir festivalu da se vidi film “Sve je istina”, pošto neće ići u bioskopsku distribuciju

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde