6. PAFF: Pančevački festival otvara film “Moj jutarnji smeh”

0
147
6. PAFF: Pančevački festival otvara film "Moj jutarnji smeh"

Šesto izdanje Pančevo Film Festivala (PAFF) održaće se od 4. do 8 decembra. Organizatori su pripremili bogat i zanimljiv takmičarski i revijalni program.

Pančevački festival otvoriće u sredu, 4. decembra (20.30h) u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, debitantski film srpskog reditelja i scenariste Marka Đorđevića “Moj jutarnji smeh”. Ovo ostvarenje je nedavno imalo veoma zapaženu premijeru, a i osvojilo je glavnu nagradu na Festivalu autorskog filma u Beogradu. To je komedija očaja, koja je veoma precizan i bolno smešan prikaz života mladih ljudi u Srbiji. U filmu je jednu od svojih poslednjih uloga ostvario je Nebojša Glogovac. Ulaz na ovu projekciju, kao i na sve programe PAFF-a je besplatan.

25. FAF: Gran pri “Aleksandar Saša Petrović” za “Moj jutarnji smeh”

Film Marka Đorđevića je deo takmičarskog programa “Svetionici” u kojem će se, sa još sedam ostvarenja različitih filmskih oblika i žanrova, boriti za nagradu Svetionik za najbolji dugometražni film. Među takmičarima je i “Domovina je mesto u vremenu”, četvoročasovni dokumentarni esej Tomasa Hajsea o poslednjih 100 godina nemačke istorije. Ovaj film je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Berlinalu, a osvojio je glavnu nagradu festivala Visions du Reel. Tomas Hajse biti gost PAFF-a.

6. PAFF: Pančevački festival otvara film "Moj jutarnji smeh"
Iz filma “Moj jutarnji smeh”, Foto: Promo

Za nagradu će konkurisati i film “Oroslan” slovenačkog reditelja Matjaža Ivanišina. Prethodna dela ovog autora prikazana su i nagrađivana na pančevačkom festivalu. “Amerika” je film Italijana Đakoma Abrucezea. Ovaj reditelj je na prvom PAFF-u imao retrospektivu svojih kratkih filmova. Premijeru u Pančevu imaće film “Katabatik Fisherman” mladog reditelja Deana Radovanovića. “Sick Sick Sick” je film brazilske rediteljke Alis Furtado, koji stiže u Pančevo posle premijere u Kanu. Prethodni kratki film ove autorke je pobednik prvog PAFF-a.

Film “A.S. (25)” premijerno prikazan u Domu omladine Beograda

“Isus će ti pokazati put do autoputa” je apsurdni SF triler Španca Miguela Ljansa. “Novalisov Plavi cvet” delo je Brazilca Gustava Vinagrea. To je dokumentarna storija jednog mladića koji kroz svoju ispovest gledaocu pokušava da pomiri svoje naizgled ekstremne želje, ideale i stavove sa društvom i porodicom koji su ga odbacili.
Žiri koji će odlučivati o nagradi Svetionik za najbolji dugometražni film čine poznati hrvatski glumac Leon Lučev; srpska rediteljka Andrijana Stojković; i Greg De Cuir Jr. nezavisni kurator, pisac i prevodilac iz SAD sa adresom u Beogradu.

Takmičarski program “Rani radovi” čini 20 kratkih filmova sa svih strana sveta, pobednika većih i manjih festivala, raznih oblika, žanrova i formi. Neki od filmova u ovoj selekciji su: višestruko nagrađivani “Poslednja slika o ocu” Stefana Đorđevića; “A sad se spušta veče” Maje Novaković; “She Runs” Qiu Yanga; “All Inclusive” Corine Schwingruber Ilić… kao i filmovi nove generacije filmadžija koje su neke od svojih prvih filmskih koraka napravili upravo na PAFF-u, kroz rad mladog žirija i volontiranjem na festivalu (“Dve” Davida Mađara; “Bambilend” Danila Stanimirovića).

“Realnu priču” za dve nedelje videlo više od 30.000 gledalaca

Žiri ove selekcije tradicionalno čini grupa srednjoškolaca i tinejdžera koji će kroz grupni rad sa mentorkom – poznatom filmskom rediteljkom Majom Miloš – odlučiti o nagradama za najbolji kratki film (nagrada Dimnjak); režiju; scenario; mušku i žensku ulogu; kameru; i montažu.

“Pafforama” je revijalna i najposećenija selekcija festivala, koja predstavlja presek festivalskih hitova iz prethodne godine. U okviru nje će u velikoj sali Kulturnog centra Pančeva biti prikazani filmovi “Zlatna rukavica” nemačkog reditelja Fatiha Akina, koji je ovoga puta snimio film o serijskom ubici baziran na istinitim događajima; “Beli, beli svet” Hlinura Palmasona, islandski film premijerno prikazan u Kanu ove godine; pobednik Sarajevo Film Festivala “Odvedi me negde gde je lepo” Ene Sendijarević, prelepo snimljen i začudan film o devojci koja odlučuje da poseti oca kojeg dugo nije videla i provodi leto u Bosni u kojoj dugo nije bila; “Prekasno je za ranu smrt” čileanske rediteljke Dominge Sotomajor, koja je za ovaj film 2018. dobila Zlatnog Leoparda za najbolju režiju na festivalu u Lokarnu, čime je postala prva žena koja je dobila to priznanje.

Komedija “Sluga” sa Bikovićem u glavnoj ulozi stiže u domaće bioskope

Pančevački festival u nedelju, 8. decembra, zatvara film koji je dobio dve nagrade na poslednjem Kanskom filmskom festivalu – “To mora biti raj” palestinskog reditelja Elije Sulejmana. Pre projekcije, u 20h u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, biće održana dodela nagrada.

6. PAFF: Pančevački festival otvara film "Moj jutarnji smeh"

Retrospektivu kratkih filmova mladog autora, koja se svake godine prikazuje u okviru programa “Svetla budućnost”, ove godine posvećena je Josipu Lukiću iz Splita. Njegova ostvarenja, kratki i dokumentarni filmovi, prethodnih godina imali su veoma zapažen festivalski život u našoj zemlji i inostranstvu. Inače, Lukićev srednjemetražni dokumentarac “Majči” prošle godine je nagrađen na PAFF-u.

6. Valjevski filmski susreti: Program evropskog filma

“Ponoćna jeza” je jedna od najpopularnijih PAFF selekcija. U okviru nje se svake festivalske večeri prikazuju horori i ektremni žanrovski filmovi. Početak projekcija je tačno u ponoć! I ove godine, u izboru britanskog reditelja Džulijana Ričardsa, u dvorani “Apolo” Doma omladine Pančevo biće predstavljeno nekoliko novih SF, fantazi i horor ostvarenja iz celog sveta.

6. PAFF: Pančevački festival otvara film "Moj jutarnji smeh"

U pitanju su i neki od iščekivanijih naslova ove godine, kao što je “Deathcember”, uzbudljivi omnibus sa 24 priče najrazličitijih ideja, stilova i narativnih formata. A, koje se bavi mračnom stranom novogodišnje praznične sezone. U stvaranju filma učestvovala su i dva reditelja iz Srbije – Milan Todorović i Lazar Bodroža.

11. Merlinka festival: 120 filmova za četiri dana u tri sale

Tu je još i “najsmrtonosniji film ikada” – “Antrum”. Za njega će posetioci morati da potpišu saglasnost da bi ušli na projekciju. U ovoj selekciji je i film “Reborn”, reditelja Ričardsa, kojeg reklamiraju kao “Carrie za generaciju Z”.

Pančevački festival pažnju posvećuje i svom muzičkom programu. Tako će tokom 6. PAFF-a biti DJ nastupi svake večeri u klubu “Štab Pogon”. Nedelja je rezervisana za PAFF Karaoke, koje će se održati u bioskopu “Apolo”.

6. PAFF: Pančevački festival otvara film "Moj jutarnji smeh"

Pančevo Film Festival (PAFF) je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma. PAFF je manifestacija i platforma posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije. Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.

Proslavljeno 10 godina Srpske filmske asocijacije

6. PAFF organizuju filmski radnici i umetnici okupljeni oko istoimenog udruženje građana, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

Inače, plakat 6. PAFF-a koji je pobedio na konkursu za delo je Marijane Ranisavljev iz Pančeva. Kako kažu organizatori, ove godine je na konkurs pristiglo više od 70 veoma kvalitetnih radova.

– Veoma smo srećni, zatečeni i dirnuti trudom, pažnjom, entuzijazom, vremenom i talentom koji su autori i autorke ugradili u svoje radove. Zbog toga smo rešili da izradimo i za vreme festivala izložimo po jedan rad svakoga ko se prijavio na naš konkurs! – obavestili su organizatori.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde