6. Eko-turistički festival Dani Vrbasa 23. i 24. avgusta u Banjaluci

0
113

Udruženje građana “Green Vrbas – Zeleni Vrbas” u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Banjaluka i pod pokroviteljstvom Grada Banjaluka šesti put organizuje dvodnevni Eko festival Dani Vrbasa.

dani vrbasa plakatTradicionalna manifestacija održaće se 23. i 24. avgusta u bašti motela “Ortodoks” na šest kilometara od centra Banjaluke. Kako napominju organizatori to je najčistija zona reke Vrbas, takozvani “vodozahvat”. Pripremili su zanimljiv program ekološko-turističkog i kulturno-sportskog festivala, a koji je organizovan tako da bude pristupačna svima. I ove godine gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić zvanično će otvoriti festival Dani Vrbasa.

Posle serije i filma „Meso“, u februaru počinje snimanje drugog dela trilogije – „Kosti“

Eko festival će biti izložbeno–sajamskog karaktera. Posetiocima će se predstaviti učesnici čiji štandovi će biti na temu ekologije/biologije, reciklaže, turističke ponude Banjaluke… Međi izlagačima su i proizvođači organske hrane i kozmetike sa prostora RS i BiH. Takođe, tu je i Sajam ekologije, eko tržnica pod nazivom “mirisi i okusi jesenjih plodova”, a pripremljene su i ekološke radionice.

Eko tržnica
Eko tržnica, Foto: Promo

Kao i ranijih godina, organizovaće se izbor najlepše fotografije sa foto konkurs na temu reke Vrbas. Mališani se najviše raduju Dečjoj radionici “Nataša mašta”, gde će moći da iskažu svoju kreativnost (uzrast od 6 do 11 godina). Pod sloganom “Bojim tvoj život”, u predivnom ambijentu bašte motela “Ortodox”, umetničke radionice na drvetu i gipsu vodiće Nataša Vuksan (dipl.inž.šum, instruktor hobby redizajna iz studija “Mašta”). Ove godine klinci i klinceze su odabrali da prave magnete koji se mogu otkupiti, a sredstava su namenjena deci sa posebnim potrebama.

11. Demofest: Bend „Sergio Lounge“ pobednik festivala
Promocija filmova
Promocija filmova, Foto: Promo

Na festivalu nastupaju i deca sa Daun sindromom i drugim poteškoćama u razvoju, koji su verni prijatelji manifestacije. Oni će pokazati koliko su spremni da se uhvate u koštac sa životnim nedaćama i kako ih savladavaju. Mališani iz “Zvjezdica” nastupiće nakon zvaničnog otvaranja Festivala u 12h.

Na programu su i sportske igre na vodi “Škola uživanja u Vrbasu”. Organizuju se u saradnji sa Kajak kanu klubom. U čamcima će mališani koji svakodnevno uče veštine ovog sporta pokazati prisutnima svoja znanja u ovom sportu. Svi zainteresovani će takođe, ukoliko budu želeli, imati priliku da uče veslanje i da voze kajak. Termin održavanje ovog “otvorenog treninga” je od 16 do 19h oba dana.

Viminacium: Atraktivni Avantura park i jedinstven Legionarski poligon
Vedran Gavrić muzički program
Vedran Gavrić , Foto: Promo

Na 6. Danima Vrbasa biće predstavljene publikacije i monografije turističkih potencijala Banjaluke; sarajevske glumice Minka Muftić i Elma Ahmetović izvešće “Cosa Nostra”, otvoreni kabare na obali reke Vrbas; u muzičkom delu programa na akustičnoj gitari pesme će izvesti muzičar i kompozitor Vedran Gavrić; a organizovaće se i Kotlićijada.

Banjalučko kolo: Ulovi, poljubi i vrati
Kajak Kanu Klub
Foto: Promo
Sportsko-ribolovno društvo Banjaluka organizovaće dvodnevna obuku za decu od 8 do 14 godina “Banjalučka priča – Banjalučko kolo”, a pod sloganom “Ulovi, poljubi i vrati”. Banjalučko kolo je ribolovačka alatka koja je toliko jednostavna izgledom i načinom izrade, a istovremeno i jako komplikovano za ribare iz drugih gradova. Odlikuje ga vrlo prosta izrada, jednostavan mehanizam, gotovo je neuništivo i večno, a toliko funkcionalno i praktično. Ribolov “kolom” je zahtevan, ali samo u početku, dok se ne nauči pravilno rukovati sa njim. Glavni problem kod početnika je taj što kolo nema gotovo nikakvu kočnicu, i nekontrolisano omogućava oticanje najlona sa njega, što početnicima zadaje glavobolje. I upravo zbog ovog mističnog rukovanja “kolom” ove godine na eko festivalu organizuje se obuka za decu. Polaznici će na kraju steći pravo na sertifikat i bedž koji će im omogućiti ulazak u malu školu ribolova. Obuku će vršiti zlatom okićeni ribolovci iz Banjaluke, Čelinca i Kotor Varoša. Biće prikazan promo film o izradi ove pecaroške alatke.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde