6. Dani Danila Lazovića od 31. oktobra do 3. novembra

0
203

Ljubitelji poezije i umetnosti okupiće se u Priboju, na festivalu Dani Danila Lazovića.

6. Dani Danila Lazovića
Foto: Dani Danila Lazovića

6. Dani Danila Lazovića održaće se od 31. oktobra do 3. novembra u Domu kulture “Pivo Karamatijević” i Zavičajnom muzeju Priboj. Direktor festivala, glumac Milorad Miki Damjanović, napominje da će se ovogodišnje izdanje festivala razlikovati od prethodnih.
– Kao i svake godine, trudimo se da unapredimo program, a publici predstavimo zanimljive sadržaje iz oblasti domaće kulturne produkcije, ali i posebne edukativne i tematske programe. Ovogodišnji festival razlikovaće se od predhodnih jer će biti fokusiran na pozorišnu umetnost u kojoj je naš bard Danilo Lazović, slobodno mogu reći, bio jedan od najboljih. Baš zbog toga, ovogodišnji slogan festivala je “Poezija. Mladi. Pozorište.” – kaže Damjanović.

Završeni 5. Dani Danila Lazovića u Priboju
6. Dani Danila Lazovića milorad miki damjanović direktor festivala
Milorad Miki Damjanović, direktor Festivala, Foto: Dani Danila Lazovića

Festival će otvoriti izložba “Zavičaj Danilu” i program “Mladi glumci Danilu u čast”. U narednim danima publika će biti u prilici da uživa u četiri izuzetne predstave, radionici scenskog govora i završnoj večeri, na kojoj će se takmičiti studenti iz regiona i Srbije.

– Verujemo da mladima moramo dati šansu, jer imaju šta da kažu. Danilo Lazović je to znao bolje od nas i svedočili smo mnogim pričama o tome kako je, poput najiskrenijeg prijatelja, uvek bio tu za svakog mladog kolegu i koleginicu. Baš zbog toga, ovogodišnji program bogat je glumačkim ostvarenjima, mahom, mladih ljudi. Njihova ostvarenja svakako će biti potpomognuta našim najvećim pozorišnim, televizijskim i filmskim zvezdama! – dodao je direktor festivala.

Dani Mije Aleksića: Nenad Jezdić prvi laureat nagrade „Mija Aleksić – biti glumac“
mladi_glumci_danilu_u_cast
“Mladi glumci Danilu u čast”

Program “Mladi glumci Danilu u čast” okupio je glumce mlađe generacije koji će govoriti poeziju, pevati i pričati o talentu, liku i delu Danila Lazovića. Posetioci će biti u prilici da uživaju u poeziji istaknutih autora koji su obeležili ili još aktivno stvaraju poeziju na našoj umetničkoj sceni. Ovaj poetsko-muzički program režiraće mladi reditelj Marko Jovičić. A, na njemu će nastupiti pobednici ranijih festivala – Milica Janketić; Saša Đurašević; Dunja Stojanović; kao i glumci Nikola Rakočević; Andrija Kuzmanović; Katarina Žutić; Suzana Lukić; Žarko Stepanov; Vladimir Kovačević; Đorđe Kreća; domaćin festivala Mihailo Laptošević; Milorad Miki Damjanović; i pijanista Pavle Joksimović. Ovaj program je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Zlatni pečat Kinoteke uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću
brankova-gusarijada
“Brankova gusarijada”

Ove godine na Danima Danila Lazovića gostovaće Pozorište “Puž” i legendarni Branko Milićević Kockica. Publika će biti u prilici da uživa u predstavi “Brankova gusarijada”. Iako je ovo dečja predstava, organizatori su sigurni da će i roditelji, ali i ostali sugrađani i gosti festivala želeti da osete pozorišnu magiju dragog gosta i njegove ekipe, divnih i iskusnih glumaca. “Brankova gusarijada” je muzički kontakt šou sa živom rok svirkom. Deca iz publike “glume” hor i Brankove pomagače. Gusari nameravaju da zakopaju blago na pustom ostrvu. Međutim, pronalaze bukvar koji se pretvara u prelepu devojku. Branko igra gusara koji neće da zakopa blago nego hoće da kupi bickl kako bi imao čime da ide u školu. Njegov kapetan, barba Mića se žestoko protivi ali popusti pošto gusari obećaju da će biti dobri đaci…

Dani komedije 2018: Žiri i publika saglasni – „Florentinski šešir“ najbolja predstava
ne-oklevaj-improvizuj
“Ne oklevaj! Improvizuj!”

Ove godine, prvi put će se na festivalu održati program “Krugovi nade”, u okviru kojeg će se predstaviti dve predstave. Glavna inspiracija za pokretanje ovakvog programa bio je upravo Danilo Lazović, bard srpskog glumišta, u čiju slavu i sećanje se i organizuje festival Dani Danila Lazovića.

– Rešili smo da se program “Krugovi nade” ustanovi na festivalu kao posebna celina i to sa dva osnovna cilja. Prvi je da, u okviru ovog programa, priliku da pokažu svoj talenat, rad i upornost dobiju mladi glumci, studenti glume ili stvaraoci sa svojim zanimljivim projektima. A, drugi cilj je da se publici prikažu predstave ili drugi umetnički sadržaji za sve generacije, koji će u svom fokusu imati promociju obrazovanja, domaće i svetske literature, istorije… Posebno je važno istaći da je upravo naš festival uvek bio posvećen mladim i talentovanim umetnicima, a sa programom “Krugovi nade” bićemo u prilici da dodatno afirmišemo stvaraoce. Sigurni smo da će ovaj program za neke biti nada da neko prepoznaje rad, trud i želju, kao što su mnogi umetnici nadu videli u pomoći i savetima Danila Lazovića – navode organizatori.

40 godina pozorišta „Puž“
ne-igraj-na-engleze-predstava
“Ne igraj na Engleze”

U ovogodišnjem programu publika će biti u prilici da pogleda predstavu “Ne oklevaj! Improvizuj!” u kojoj mladi glumci sa svojim mentorom predstavljaju jedno drugačije pozorište, pozorište improvizacije; i predstavu “Jazavac pred sudom” koja predstavlja kapitalno delo naše literature i obavezne školske lektire, pa je preporučljiva za sve starosne kategorije.

Jubilej u Vuku: Pedeseto izvođenje predstave „Ne oklevaj – Improvizuj“
jazavac pred sudom
“Jazavac pred sudom”

Na festivalu će takmičiti 12 studenata sa Akademija umetnosti i umetničkih fakulteta u recitovanju poezije, koji dolaze iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Ocenjivaće ih stručni žiri u sastavu: prof. dr Radovan Knežević, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (predsednik); Radmila Živković, prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu; prof. Vesna Ždrnja, profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; prof. dr Srđan. J. Karanović, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu; Vladan Đurković, reditelj i umetnički direktor Omladinskog pozorišta Dadov. Pobednik će dobiti Povelju “Danilo Lazović” i nagradu od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, koja se obezbeđuje pod pokroviteljstvom Predsednika opštine Priboj.

Narodno pozorište: 150. izvođenje „Gospođe ministarke“ 1. novembra
danilo lazović
Danilo Lazović

Festival Dani Danila Lazovića organizovao je u predhodnim godinama nekoliko radionica na različite teme, koje su uglavnom bile orjentisane ka radu sa recitatorima i studentima ili ka razmeni mišljenja i iskustava profesora scenskog govora sa različitih umetničkih fakulteta. Ove godine, prvi put biće organizovana radionica namenjena pre svega nastavnicima i profesorima iz Priboja i okoline, koji vode recitatorske ili dramske sekcije. Radionicu vodi predsednik stručnog žirija prof. dr Radovan Knežević sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.
Muzički gost festivala je glumac Slobodan Stefanović, prvak jedninog muzičkog teatra u regionu, Pozorišta na Terazijama.

Srpski glumac Slobodan Stefanović u bolivudskom filmu glumi albanskog narko bosa

J. D.

PROGRAM FESTIVALA DANI DANILA LAZOVIĆA

31. oktobar
19h – Otvaranje festivala Dani Danila Lazovića – Izložba “Zavičaj Danilu”; Zavičajni muzej Priboj, galerija “Nadežda Nada Vitorović”;
20h – “Mladi glumci Danilu u čast” – Poetsko-muzički program posvećen očuvanju sećanja na lik i delo Danila Lazovića, afirmaciji poezije i umetnosti; Dom kulture “Pivo Karamatijević”, Velika sala;

1. novembar
17h – “Brankova gusarijada”, Pozorište “Puž”, Beograd; Predstava za decu sa legendarnim Brankom Kockicom; Dom kulture “Pivo Karamatijević”, Velika sala;
20h – “Ne igraj na Engleze”, Beogradsko dramsko pozorište; tekst Vladimir Đurđević; režija Staša Koprivica; Dom kulture “Pivo Karamatijević”, Velika sala;

2. novembar
13h – Radionica “Umrežavanje znanja”; Zavičajni muzej Priboj, galerija “Nadežda Nada Vitorović”;
18h – “Jazavac pred sudom”, Pozorište “Prkos”; tekst Petar Kočić; režija Mihailo Laptošević; Dom kulture “Pivo Karamatijević”, Velika sala;
20h – “Ne oklevaj, improvizuj”, autor i moderator Srđan J. Karanović; Dom kulture “Pivo Karamatijević”, Velika sala;

3. novembar
20h – Takmičarsko veče – Takmičenje studenata u govorenju poezije; Gost glumac Radmila Živković; Muzički gost Slobodan Stefanović; Predstavljanje pobednika “Internet konkursa u govorenju poezije”; Dom kulture “Pivo Karamatijević”, Velika sala.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde