6. Bucini dani: Gran pri za glumačko ostvarenje Hani Selimović

0
234

Pod sloganom “Referendum za pozorište”, u Aleksandrovcu se od 10. do 16. juna održavaju 6. Bucini dani. Večeras će na svečanom zatvaranju ove pozorišne manifestacije biti dodeljene nagrade i izveden kabare “Bucina Okeanija vina i ljubavi”.

6. Bucini dani: Gran pri za glumačko ostvarenje Hani Selimović
“Tartif” – Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Narodno pozorište Sombor (Autorski projekat Igora Vuka Torbice po tekstu Molijera, režija Igor Vuk Torbica), Foto: Bucini dani / Boris Katančević 

Posle pet odgledanih predstava u takmičarskom programu žiri je odlučio ko su ovogodišnji laureati. Najviše nagrada osvojila je predstava “Tartif” (Srpsko narodno pozorište/Narodno pozorište Sombor), autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice po tekstu Molijera. A, Gran pri “Milosav Buca Mirković” za glumačko ostvarenje festivala pripalo je Hani Selimović za ulogu Dorine upravo u ovoj predstavi.  

“Referendum za pozorište”: 6. Bucini dani od 10. do 16. juna
6. Bucini dani: Gran pri za glumačko ostvarenje Hani Selimović
Hana Selimović igra Dorinu u “Tartifu”

– Festival “Bucini dani” ulazi u jedan od reprezentativnijih u zemlji, potkrepljen ogromnim entuzijazmom i uprkos nestabilnim vremenima za umetnost. Duh Buce Mirkovića ovaj festival čini autentičnim kakvi su bili i njegova ličnost i njegovo delo – naveo je žiri u svom saopštenju. Ove godine članovi žirija su bili: glumica Dušanka Stojanović Glid (predsednica); glumac Andrej Šepetkovski; i rediteljka Đurđa Tešić.

Hana Selimović odbila da primi nagradu Narodnog pozorišta

Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu pripalo je Marku Markoviću, a za žensku Tijani Marković.
– U celokupnoj dramskoj literaturi muških uloga ima napretek. A na ovom festivalu, Marko Marković ulogom Kleanta u predstavi “Tartif” je efektno, ekscentrično i nadahnuto pokazao umeće da se od svake uloge može napraviti virtuozna mentalna egzibicija koja ima umetnički pečat. Ženski likovi koji su supruge muškaraca na pozicijama, u dramskoj literaturi uvek odišu inferiornošću, dubokom zavisnošću od moćne pozicije muškarca. Tijana Marković u ulozi Elmire (“Tartif”), nosi esenciju žene marionete, žene ispranog mozga sa lepezom malograđanskih odluka nametnutih od sistema vrednosti vođenih neslobodom. Ugušeni erotizam lika Elvire izrazito ističe umetničke sposobnosti za kreiranje uzbudljivog komično-dramskog karaktera – obrazložio je žiri.

5. Bucini dani: Gran pri festivala Saši Torlakoviću

– Nagrada za najbolju produkciju “Milan Minja Obradović” dodeljujemo predstavi “Jami distrikt”. Jer, podvig je u gerilskim uslovima napraviti angažovanu predstavu, muzičko-scensko-glumački performans. Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu dodeljuje se Nini Nešković. Ona u višenagrađivanoj predstavi “Jami distrikt” pokazuje ekstremnu energiju – kao u ekstremnim sportovima, ekstremna pripadnica nove glumačke gerile! – naveo je žiri.

6. Bucini dani: Gran pri za glumačko ostvarenje Hani Selimović
“Jami disktrikt”

Zlatno zrno za glumačku bravuru pripalo je glumici Jeleni Ilić za ulogu One u predstavi “Režim ljubavi” (Atelje 212). Žiri je ocenio da bravura podrazumeva studiozan, koncentrisan, duhovno dinamičan i uzvišen smisao za istinu koji Jelenu Ilić stavlja u red glumica visoke estetike i talenta.

4. Pozorišno proleće: Trijumf predstave “Tartif”
6. Bucini dani: Gran pri za glumačko ostvarenje Hani Selimović
Jelena Ilić sa Milošem Timotijevićem u predstavi “Režim ljubavi”, Foto: Promo

– Za razliku od muških, a u dramskoj literaturi ženskih uloga ima manje. Hana Selimović u ulozi Dorine (“Tartif”) spaja oba pola, izjednačivši ljudsku patologiju, strahove, zebnje i nemire. Savremeni neurotični čovek permamenentno opaža zlo koje misli da u svojoj izopačenoj mašti vidi samo on. Dorina je preosetljiva, krhka, skrajnuta, socijalno zgažena, ali i dalje moralom vođena individua. U mračnom, dijaboličnom, demonskom svetu njen glas u bukvalnom smislu egzekutorskim pozorišnim postupkom biva udavljen – obrazložio je žiri dodelu Gran prija “Milosav Buca Mirković” Selimovićevoj. Oni su napomenuli da su sve odluke donesene jednoglasno.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde