6. Bašta Fest: “Zlatna imaginacija” za “Randevu u mesečevoj orbiti”

0
109

Internacionalni festival kratkog igranog filma, po šesti put je održan u Bajinoj Bašti. Ovaj uzbudljiv festival akcentuje filmove s kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, skreće pažnju na mlade autore, kratki film, ali i pravi pomak u decentralizaciji kulture u našoj zemlji.

Zatvoren 6. Bašta Fest: "Zlatna imaginacija" za "Randevu u mesečevoj orbiti"
Ceremonija zatvaranja 6. Bašta Festa u bioskopu “Vlaja”

6. Bašta Fest završen je 7. jula u bioskopu “Vlaja” uz projekciju filma “Zlogonje” reditelja Raška Miljkovića, nakon koje se poklonila ekipa filma, a reditelj je proglasio festival zatvorenim. Tokom tri festivalska dana publika i žiri su imali prilike da pogledaju 24 filma iz 18 zemalja, od kojih četiri domaća i pet iz regiona. Žiri je ove godine bio u sastavu Dragana Varagić, glumica; Raško Miljković, reditelj; i Karla Fote, producentkinja. Ova trojka odlučila je da Nagrada za najbolji film “Zlatna imaginacija” pripadne ostvarenju “Randevu u mesečevoj orbiti” kanadske rediteljke Melani Šarbono (Mélanie Charbonneau).

6. Bašta Fest: Od 4. do 8. jula takmiči se 24 filma iz 18 zemalja

Nagrada za najbolju režiju “Zlatna indikacija” otišla je u ruke reditelja iz Danske Aleksandera Sagma (Alexander Sagmo) za film “Zvuk neočekivane smrti”. Nagradu za najbolji scenario “Zlatna inspiracija” osvojio je reditelj i scenarista iz Belgije Šarl Habib Drou (Charles Habib-Drouot) za film “Kraljica krokodil”. Dobitnik Nagrade za najbolju mušku ulogu “Zlatna interpretacija” je Uroš Aziraj, za ulogu Mileta, u domaćem filmu “Žicka” reditelja Ivana Bukvića. Ova nagrada u ženskoj konkurenciji pripala je Sofiji Kokali (Sofia Kokkali) za ulogu Sofije u grčkom filmu “Hektor Malo: Poslednji dan u godini” rediteljke Žaklin Lencou.

5. Bašta Fest: Festival zatvoren uz sjajnu atmosferu i poznate glumce

Specijalna nagrada za scenario dobila je Dejzi Sedler (Daisy Sadler) za francuski film “Crna šuma” reditelja Žan-Mark E. Roja i Filipa Davida Ganjea. Specijalna nagrada za glumce dobili su Bas Kejzer (Bas Keizer) i Gejs Blum (Gijs Blom) za uloge Vulfa i Aleksandera u danskom filmu “Dante vs Muhamed Ali” reditelja Marka Vagenara.  

Aleksandar Ilić, direktor fotografije, doneo je odluku da Nagrada za najbolju kameru “Zlatna vizualizacija” pripadne Milici Drinić za domaći film “Strano telo” reditelja Dušana Zorića (ovu nagradu sponzoriše Cine Planet). A, Specijalnu nagradu za kameru dobio je Sem Du Pon za holandski film “Leto i sve ostalo” reditelja Svena Bresera.

Program 26. Drinske regate Bajina Bašta od 17. do 21. jula

Žiri mladih bio je u sastavu: Hristina Živanović, Saška Jevremović i Ivan Đurić. Oni su odlučili da je najbolji film domaće ostavrenje “Žicka” reditelja Ivana Bukvića. Bašta Fest dodelio je i nagradu “Baš ta čast” humanitarnom udruženju “Dobročinitelj” za ogroman doprinos u polju humanitarnog rada u ovom regionu.

Ove godine pokrenut je program Bašta Pitch. U okviru njega petoro reditelja je predstavilo svoje projekte, a to su: Jovan Dimoski; Tamara Broćić; Aleksa Mihajlović; Nemanja Novosel; i Nikola Polić. Oni su u toku festivala radili sa mentorkom Minom Đukić i gostujućim predavačem Milanom Stojanovićem na razvoju svojih projekata i pripremi za pitch (prezentaciju) projekta. Pobednik Bašta pitcha, kog je izabrala komisija u sastavu Mina Đukić, rediteljka i mentorka ovog programa; Nikola Ljuca, reditelj; i Jovana Karaulić, producentkinja; je Nikola Polić sa svojim projektom “Organizmi”.

Ovacije na beogradskoj premijeri filma “Zlogonje”, od 27. septembra u bioskopima Srbije

Održane su i dve radionice – “Scenografija” mentorke Selene Orb; i “Kako gledamo” za srednjoškolce iz Bajine Bašte mentorke Maše Seničić. U okviru revijalnog programa prikazana je projekcija poljskih filmova sa Short Waves film festivala iz Poznana, Poljske, u saradnji sa Poljskom ambasadom u Beogradu. Na Bašta Festu ovog leta nastupali su Shoomadisco, Bege Fank, “Funk Technik Group”, “Buč Kesidi” i Šajzerbiterlemon.

E. A. / Foto: Bašta Fest

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde