6. Bašta Fest: Od 4. do 8. jula takmiči se 24 filma iz 18 zemalja

0
113

Bašta fest je internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, zamišljen kao godišnja manifestacija koja se održava svakog prvog vikenda u julu i traje četiri dana.

6. Bašta Fest: Od 4. do 8. jula takmiči se 24 filma iz 18 zemalja
Foto: Bašta Fest

6. Bašta Fest počeće 4. jula, i u tri dana takmičarskog programa publika će u Bajinoj Bašti imati priliku da vidi 24 filma iz 18 zemalja. Njih je odabrao selektor Nikola Ljuca, u saradnji sa umetničkom direktorkom Majom Šušom. Među takmičarima je četiri domaća filma, a ostali stižu iz Crne Gore; Hrvatske; Slovenije; BiH; Danske; Švedske; Poljske; Austrije; Francuske; SAD; Kanade; Belgije; Grčke; Italije; Irana; Holandije; i Islanda. Kako kažu organizatori, posebno su ponosni na to što je među takmičarima – sedam žena rediteljki i pet filmova iz regiona.

Program 26. Drinske regate Bajina Bašta od 17. do 21. jula

Kao i svake godine, festival će zatvoriti debitantski film koji je obeležio proteklu godinu. Ovog puta to je ostvarenje “Zlogonje” (The Witch Hunters) mladog reditelja Raška Miljkovića. Film će biti prikazan 7. jula (20,30h) na Open Air jezera Perućac .

– Ideja je od samog početka bila da se neverovatna priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posetilaca i da ovaj festival pretvorimo u neku vrstu kulturne oaze koja, pre svega, promoviše mlade domaće i internacionalne autore, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima – kažu organizatori manifestacije.

5. Bašta Fest: Festival zatvoren uz sjajnu atmosferu i poznate glumce
6. Bašta Fest: Od 4. do 8. jula takmiči se 24 filma iz 18 zemalja

Svake večeri festivala, posle projekcija, posetioci treba da se spreme za žurku!
– Čekamo vas u parku “Borići” na našem muzičkom programu svake festivalske večeri od ponoći! Plesaćete do zore pod vedrim nebom, uz originalna imena domaće muzičke i klubske scene. I sve to – besplatno! – obaveštavaju iz Bašta Festa.

U četvrtak, 4. jula, nastupiće Kristijana Klačar, poznatiji kao Shoomadisca, disko-fanki di-džej; naredne večeri Bege Fank će doneti disko i fank zvukove; subota je rezervisana za Bašta žurku i Čola veče – posvećeno pesama našeg najvoljenijeg pevača – Zdravka Čolića. Za DJ pultom su koordinator muzičkog programa Stefan Saveski i Nebojša Ilić Šone, koij čine Funk Technik Group (FTG), redovni domaćin Bašta žurki. Program se završava u nedelju, 8. jula nastupom perspektih mladih bendova “Buč Kesedi” i “Šajzerbiterlemon”.

Ovacije na beogradskoj premijeri filma “Zlogonje”, od 27. septembra u bioskopima Srbije
6. Bašta Fest: Od 4. do 8. jula takmiči se 24 filma iz 18 zemalja

U okviru ovogodišnjeg izdanja, uz podršku Filmski centar Srbije, Bašta fest uvodi novi industry program. A, to je Bašta pitch – besplatna radionica za prezentaciju projekta namenjenu mladim filmskim rediteljima iz Srbije. Izabrano je pet projekata i reditelji će u višednevnom radu proći kroz pripremu za završni pič (prezentaciju) poslednjeg dana festivala, kada će od strane žirija biti izabran pobednik. Njemu će pripasti novčana nagrada od 500 evra za početak rada na svom ostvarenju.

Na kraju, iz Bašta Festa poručuju:
– Ono što je bitno da znate je sledeće: svi ste dobrodošli, ne morate imati svoj film da biste bili deo Bašta Festa! Program festivala je BESPLATAN i najveći deo se održava na otvorenom. Ono što vi treba da obezbedite je smeštaj i prevoz do Bašte (što nije ništa komplikovano). Očekujte uživanje u prirodi, kvalitetne filmove, lude žurke, osmehe, roze špricere, balone i obećani prelepi početak leta.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde