6. ArtLink festival: “Muzički snovi letnje noći” od 12. juna do 1. jula

0
44
6. ArtLink: "Muzički snovi letnje noći" od 12. juna do 1. jula

ArtLink će i ove godine opleminiti muzičku sliku Srbije. Okupiće umetnike mlađe generacije, a na programu je mnogo zanimljivih sadržaja.

ArtLink Festival mladih talenata 2019 odžaće se pod sloganom “Muzički snovi letnje noći” od 12. juna do 1. jula na više lokacija u Beogradu i Novom Sadu. Predstaviće izuzetne umetnike tokom Festivala, a misija ovogodišnjeg izdanja je da muzikom oplemeni muzeje i gradske spomenike kulture. Ali, pre svega toga, publika će moći da pristvuje predfestivalskom koncertu. Naime, 9. juna (20,30h) na novosadskom Trgu Slobode najavljen je “ArtLink i Zmajeve dečije igre”. Nastupiće ArtLink Balkan mladi virtuozi sa koncert majstorom Pavelom Doležalom (Kamerata Janaček, Republika Češka). Na programu su: Vivaldi, Elgar, Mendelson, Sarasate. A, solisti su: Dunja Kalamir; Marija Radovanović; Veronika Bogić; Laura LLozi.

STEFAN MILENKOVIĆ: Slušao sam “Bijelo dugme” i pratio “Nadrealiste”

Svečano otvaranje ArtLink festivala biće u Beogradu. Muzički snovi počeće da se sanjaju, ali i ostvaruju u Narodnom muzeju, u sredu, 12. juna (20h). Tada će se održati koncert “Kamerna fantazija”. Na njemu učestvuju violinistkinja Anna Tifu (Italija) i ArtLink festivalski kamerni orkestar, a dirigent je Konstantin Adrian Grigore (Rumunija). Na program su dela Vivaldija, Elgara, Mendelsona i Sarasatea.

VLATKO STEFANOVSKI: Nisam školovan muzičar, ali sam dupli doktor nauka
6. ArtLink festival: "Muzički snovi letnje noći" od 12. juna do 1. jula

U subotu, 15 juna, u podne, najavljen je još jedan veoma zanimljiv program. Guitar Art festival predstaviće se na ArtLinku, u dvorištu Legata Petra Lubarde (Iličićeva 1). Kreativni kurs gitare je škola Guitar Art festivala koja već osam godina radi u Beogradu i šest gradova Srbije. Škola je namenjena svima koji žele da nauče da sviraju najpopularniji instrument na svetu – gitaru. Grupe su podeljene na decu i odrasle, kao i na početne i napredne kurseve. Kroz kreativnu školu za gitaru do sada je prošlo više od 3.000 gitarista. Kreativni kurs gitare ima misiju, a to je – gitara za sve.

BOJAN SUĐIĆ: Sretenjski orden pokazuje da je naša misija uspela
6. ArtLink festival: "Muzički snovi letnje noći" od 12. juna do 1. jula
“Muzički snovi letnje noći” – ArtLink klavirski trio, Foto: ArtLink

Na koncertu u Legatu Petra Lubarde će nastupiti preko 80 gitarista. Oni će svirati najveće rok hitove, zatim jazz standarde i najpopularnija dela klasične muzike. Ulaz na koncert je besplatan. Pored koncerta biće organizovane i radionice klasične, akustične, bas i električne gitare za sve one koji žele da se upoznaju sa instrumentom. Svi posetioci imaće priliku i da prisustvuju stručnom vođenju kroz Legat od 11h, u okviru koga će saznati sve o istoriji ove kuće.

6. ArtLink festival: "Muzički snovi letnje noći" od 12. juna do 1. jula

U sredu, 19. juna (20h) je “ArtLink i Diplomacy & Commerce: Pijanistički resital” portugalskog pijaniste Vaška Dantaša (Vasco Dantas) u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Na programu su dela Ravela; Lista; Debisija. Narednog dana u Konaku kneginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8) publici će se predstaviti ArtLink klavirski trio – Laurenz Eigner, klavir; Marija Radovanović, violina; Petar Pejčić, violončelo. Sviraće dela Rahmanjinova, Arenskog i Šuberta. Veče portugalske muzike “O Porto Romântico & Viana da Mota” na programu je u subotu 22. juna na Kolarcu. Sviraće pijanistkinja Sofia Laurenco, kao i Vasil Hadžimanov.

Filharmonijski piknik na Ušću: Diznijeva fantazija uživo za 50.000 ljudi 23. juna
Đorđo Mandolez (Giorgio Mandolesi)

Čuveni fagotista i muzički pedagog Đorđo Mandolez (Giorgio Mandolesi) održaće festivalsku kamernu radionica u Italijanskom institutu za kulturu, od 24. do 29. juna. A, završni koncert ove radionice sa ArtLink orkestrom biće 29. juna u Konaku kneginje Ljubice.

Za kraj, 1. jula (20h), održaće se “Noć klavira” u Sinagogi u Novom Sadu. Učestvuju pijanističke zvezde: Adik Neuhaus, Izrael; Zoltán Fejérvári, Mađarska; i Aleksandra Świgust, Poljska.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde