55. Filmski susreti: Gran pri “Naisa” Filipu Đuriću

0
43

55. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma ostaće upamćen po mnogo čemu. Prvi put u svojoj istoriji nije održan na Letnjoj pozornici već u bioskopu i ne u avgustu nego u oktobru. Takođe i po malobrojnoj publici i malom broju glumaca koji nisu žalili trud da dođu u Niš i pozdrave vernu nišku publiku. Ni maske, ni distanca nisu bili prepreka za razmenu emocija jednih prema drugima i aplauz koji se razlegao u svim salama bioskopa “Sinepleks” posle svake filmske projekcije. Svi komentarišu da je dobro što je festivala uopšte i bilo.

55. Filmski susreti: "Naisa" Filipu Đuriću
Nagrađeni glumci – Anji Pavićević Povelja, Ivani Vuković “Carica Teodora”, Filipu Đuriću Gran pri “Naisa”, Vladimiru Gvojiću “Car Konstantin”, Foto: Gradski portal 018

Dodelom nagrada u Gradskoj kući završeni su ovogodišnji Filmski susreti u Nišu. Gran pri “Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje pripalo je Filipu Đuriću, za ulogu u filmu “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića. Prvi put za 55 godina postojanja festivala glumačkih ostvarenja u Nišu glavna ceremonija dodele nagrada održana je pred zvaničnicima u Gradskoj kući umesto pred publikom. Ipak, dobitnici priznanja poklonili su se i publici u bioskopu. Naime, posle svečanosti u Gradskoj kući nagrađeni gumci poklonili su se i filmskoj publici u najvećoj dvorani bioskopskog kompleksa “Sinepleks”, gde su prethodnih večeri i održane sve projekcije ovogodišnjih Filmskih susreta.

55. Filmski susreti: Voji Brajoviću uručena Nagrada “Pavle Vuisić”

Za ulogu u filmu “Moj jutarnji smeh” nagrađena je glumica Ivana Vuković. Njoj je pripala “Carica Teodora”. Priznanje “Car Konstantin” osvojio je glumac Vladimir Gvojić za ulogu u filmu “A. S. (25)” rediteljke Milene Grujić. Odluke o ovogodišnjim laureatima doneo je festivalski žiri u sastavu: Tijana Pečenčić (predsednica); Feđa Stojanović; i Jelena Mila.
Povelja za izuzetnu žensku ulogu dodeljena je Anji Pavićević za glumačko ostvarenje u filmu “Ime naroda” reditelja Darka Bajići. Povelju za izuzetnu mušku ulogu pripala je Vojinu Ćetkoviću za ulogu u filmu “Grudi” rediteljke Marije Perović.

Za najuspešnije epizodne uloge u filmovima “Realna priča” Gordana Kičića i “Vojna akademija 5” Dejana Zečevića, nagrađena je glumica Nina Janković. Andrija Kuzmanović je za ulogu u filmu u “Ime naroda” dobio priznanje za najboljeg epizodistu.

54. Filmski susreti: “Naisa” Tihomiru Staniću, “Manda” Vlasti Velisavljeviću

Najbolju debitantsku ulogu na festivalu imala je Mira Janjetović u filmu “Asimetrija” rediteljke Maše Nešković. Goran Bogdan je ovogodišnji najbolji strani glumac prema oceni žirija, u nagrađivanom filmu “Otac” Srdana Golubovića.

Festival je ove godine organizovan u poslednji čas, jer je zbog korone trebalo da bude odložen. Na ovogodišnjim Filmskim susretima, koji su trajali od 10. do 15. oktobra, prikazano je 12 filmova, od kojih 10 u zvaničnoj konkurenciji. Završne večeri, nakon ceremonije zatvaranja, prikazani su gostujući filmovi “Uprkos magli” Gorana Paskaljevića i dokumentarni film “Broj 1” Vladimira Ristića. Ovogodišnja nagrada za životno delo “Pavle Vuisić” dodeljena je glumcu Vojislavu Brajoviću.
Organizatori festivala su Niški kulturni centar i Udruženje filmskih glumaca Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i grada Niša.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde