54. Mokranjčevi dani: Mokranjčevim tragom – u slavu umetnosti

0
82

Program će i ove godine činiti natpevavanje i koncerti horova.

54. Mokranjčevi dani: Mokranjčevim tragom – u slavu umetnosti
Mokranjčevim tragom – u slavu umetnosti

U Negotinu, rodnom gradu velikana srpske muzike kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, od 14. do 20. septembra, biće održan festival “Mokranjčevi dani”. Biće to 54. put da se Festival organizuje u njegovu čast. Mokranjčevim tragom – u slavu umetnosti. Na konferenciji za novinare u Pres centru UNS-a u Beogradu predstavljeni su program, koncepcija i učesnici ovogodišnje manifestacije.
– Uvažavajući tradiciju i značaj festivala ”Mokranjčevi dani”, programski koncept 54. festivala čuva idejnu okosnicu manifestacije, čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, doprinosi afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije – istakla je selektrka festivala prof. dr Sonja Marinković.

BOJAN SUĐIĆ: Sretenjski orden pokazuje da je naša misija uspela
54. Mokranjčevi dani: Mokranjčevim tragom – u slavu umetnosti
Na konferenciji za novinare predstavljeni su program, koncepcija i učesnici ovogodišnjeg Festivala, Foto: Pres centar UNS/Miloš Miškov
Završeni Cloud festivali na Ušću – 920.000 posetilaca tokom 11 večeri

Na tradicionalnom “Natpevavanju horova” nastupiće “Korikos”, jedan od najistaknutijih vokalnih ansambala u Njujorku; zatim Hor KUD “Stanko Dragojević” iz Podgorice sa tradicijom horskog pevanja dugom više od 139 godina, ovenčan brojnim međunarodnim nagradama; kao i hor “Devana” iz Amsterdama, posebno formiran zbog učešća na festivalu “Mokranjčevi dani” 2019. godine, koji će tek nakon festivala u Negotinu nastupiti u Beogradu, Roterdamu i Amsterdamu. Učestvovaće i Gradski mešoviti hor “Vardar” iz Skoplja, sledbenik prvog gradskog hora u Skoplju, formiranog 1907; Kamerni hor “Lavirint” iz Zaječara, koji neguje vokalnu muziku domaćih i stranih autora različitih epoha; i Gradski mešoviti hor “Abrašević” iz Valjeva, koji slavi 114 godina postojanja i rada.

Narodno pozorište: Operskim Gala koncertom završena 150. sezona
54. Mokranjčevi dani: Mokranjčevim tragom – u slavu umetnosti
Hor “Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina pod upravom Senke Milisavljević, Foto: Dom kulture Negotin

Na festivalu će nastupiti Hor “Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina pod upravom Senke Milisavljević, koji je, inače, pobednik natpevavanja 2017. godine. Tu je i i Kamerni hor Muzičke škole “Mokranjac” iz Beograda pod dirigentskom palicom Milice Ðokić; kao i dečji hor “Radost” iz Moskve pod upravom Jekaterine Aleksandrovne Dunajeve, redovni učesnici najprestižnijih koncertnih dvorana Moskve.

Ove godine održaće se koncert pesama “Zaprepletum-rasplepetum”. Organizovaće se u čast velikom poštovaocu Mokranjca i njegove zaostavštine, jednom od osnivača i organizatora “Mokranjčevih dana” – kompozitoru Konstantinu Babiću, a povodom 10. godišnjice njegove smrti. Na njemu će nastupiti mecosopran Dragana Popović, tenor Ljubomir Popović i pijanista Milan Šumenković.

Jovan Maljoković objavio etno-džez album “Duša tanana”
54. Mokranjčevi dani: Mokranjčevim tragom – u slavu umetnosti
Jovan Maljoković i “Balkan Salsa Band”, Foto: Printskrin YouTube

Koncert čuvenog džez saksofoniste i kompozitora Jovana Maljokovića i njegovog “Balkan Salsa Banda”, kao spoja džeza i tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana, biće još jedan omaž Mokranjcu i njegovom vanvremenskom delu. Publika će imati priliku da pogleda i “Čikago” u režiji Kokana Mladenovića, i izvođenju ansambla Pozorišta na Terazijama. Biće priređen i program posvećen baroknim oblicima pasakalji i čakoni, u izvođenju čembalistkinje Svetlane Stojanović Kutlače. Nastupiće i Beogradski kamerni orkestar “Ljubica Marić”, predvođen dirigentom Radetom Pejčićem. Na programu “Crni Goro” pretežno će biti dela savremenih srpskih kompozitora.

Bilja Krstić i „Bistrik“ predstavili spot za pesmu “Jonje, Jonje”

Jovanka Stefanović Stanojević, v. d. direktor Doma kulture “Stevan Mokranjac”, razjasnila je idejni koncept likovnog rešenja ovogodišnjeg festivala. Za njega je zaslužan Marko Stojanović, grafički dizajner. Likovno rešenje dočarava osnovnu misiju Festivala, promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, stilizovanom zvezdom sačinjenom od prepoznatljivog Mokranjčevog spomenika u Negotinu, njegove muzike i svetlosti koja zrači iz epicentra u Negotinu sa željom da izađe iz rodnog Negotina i rasprši se po Srbiji, Evropi, svetu.

“Moj život je moje blago”: U Negotinu održan koncert i izložba u znak sećanja na Luisa

Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, istakao je da je u Srbiji, iz dana u dan, sve više festivala. Ali, onih koji za cilj imaju promociju umetničke muzike, očuvanje srpske muzike i traga naših kompozitora, veoma malo.
– Imajući u vidu značaj stvaralaštva našeg sugrađanina, mislim da su „Mokranjčevi dani“ koje Negotin svakog septembra, organizuje uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i prijatelja festivala, jedan od naših najznačajnjih festivala. Ove godine, naš grad, posetiće 1.000 učesnika i brojni posetioci, muzički stručnjaci, poštovaoci Mokranjčevog dela. Drago mi je što ćemo ove godine, pored mnogobrojnih značajnih umetnika iz Srbije, ugostiti i horove iz Njujorka, Amsterdama, Podgorice, Skoplja i Moskve. Nadam se da će i ovogodišnji dani muzike u Negotinu podsetiti građane Srbije koliko je važna naša misija – promocija legata koji je svima nama zaveštao Stevan Stojanović Mokranjac. I, koliko je važno dati svoj doprinos u očuvanju naše umetničke muzike, za generacije koje dolaze – istakao je Veličković.

Marko Louis objavio spot za pesmu “Cveće cafnalo”

Najavljen je i bogat prateći program. Završnica festivala biće koncert Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a pod rukovodstvom Bojana Suđića sa delima Stevana Mokranjca i originalnim tumačenjem “Rekvijema” Volfganga Amadeusa Mocarta.

54. Mokranjčevi dani: Mokranjčevim tragom – u slavu umetnosti


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde