53. Mokranjčevi dani od 15. do 21. septembra u Negotinu

0
167

Uz slogan “Osu se nebo zvezdama” po stihu iz Druge rukoveti i Mokranjčev lik predstavljen kroz zvezdano sazvežđe koji čini vizuelni identitet festivala, Negotin će i ovog septembra nedelju dana biti u znaku muzike.

53. Mokranjčevi dani od 15. do 21. septembra u Negotinu Od 15. do 21. septembra biće održani 53. Mokranjčevi dani, festival posvećen stvaralaštvu najznačajnijeg srpskog kompozitora, Negotinca, Stevana Stojanovića Mokranjca.
– Uvažavajući tradiciju i značaj festivala Mokranjčevi dani programski koncept 53. Festivala čuva idejnu okosnicu manifestacije čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, doprinosi afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije – kaže selektorka Mokranjčevih dana, prof. dr Sonja Marinković.

Noć muzike: „Karmina Burana“ pod zvezdama na prepunom stadionu Tašmajdan

Programski koncept festivala zadržao je osnovne stubove: natpevavanje; horske koncerte (nastup reprezentativnog subotičkog ansambla “Collegium musicum catholicum” pod upravom mladog dirigenta Mirosla Stantića); kamerne i vokalno-instrumentalne koncerte; kao i svoje tradicionalne prateće programe.

53. Mokranjčevi dani od 15. do 21. septembra u Negotinu Na festivalu će ansambl Narodnog pozirišta izvesti nedavno postavljeno, ali već na brojnim festivalima afirmisano delo, “Bolivud”. Autorski tim Maja Pelević i Anja Đorđević su snagom svog talenta i imaginacije na scenu našeg vodećeg teatra prvi put u posleratnoj istoriji dovele potisnuti žanr mjuzikla.

Premijerno izveden „Bolivud“, prvi mjuzikl Narodnog pozorišta

Na koncertnom podijumu predstaviće se klavirski kvintet “Altro senso”. On ekskluzivno izvodi dela jednog kod nas nedovoljno afirmisanog autora prve polovine XX veka – Petra Stojanovića, pokazujući da njegova kamerna muzika može da stoji rame uz rame sa vodećim svetskim autorima u toj oblasti. Istovremeno festivalska publika će imati priliku da vidi izložbu o životu i radu Petra Stojanovića. Nju je pripremila Nataša Špaček.

53. Mokranjčevi dani od 15. do 21. septembra u Negotinu Zatim nastupa kamerni orkestar “Metamorfozis” predvođen violistom Sašom Mirkovićem, a na repertoaru su pretežno dela savremenih srpskih kompozitora. Mirković će u sklopu ove godine obnovljenih “Večernjih serenada” izvesti vrlo atraktivan program pod imenom “Nach Bach” – sa kompozicijama srpskih autora koje su inspirisane Bahovim čelo svitama i posvećene Mirkoviću.

52. BITEF: Dve režije Olivera Frljića, muzički spektakl Alana Platela…

Odu glasu, instrumentu u koji je Mokranjac najviše verovao, na različite načine daće naše operske dive, Iva Mrvoš Anokić i Snežana Savić Sekulić. One će publici predstaviti lepotu naše solo pesme. Negotinci će imati priliku da uživaju i u vokalnom umeću grupe “Constantine” iz Niša. Čuće i jednog intrigantnog, svestranog umetnika, makedonskog gitaristu Vlatka Stefanovskog. On će svirati sa svojim triom.

Na zatvaranju festivala nastupaju Hor i Simfonijski orkestar RTS pod rukovodstvom Bojana Suđića. Oni će izvesti popularno Orfovo delo “Carmina burana”, sa svojim inovativnim, vrlo originalnim i znalačkim tumačenjem.

VLATKO STEFANOVSKI: Nisam školovan muzičar, ali sam dupli doktor nauka

Negotinska publika ove godine će imati priliku da vidi u pratećim programima festivala “Klasiku u 11”, koncerte na otvorenom i likovni program sa tri izložbe. Na književnoj tribini biće predstavljen dobitnik Drainčeve nagrade Vlasta Mladenović. Kada je u pitanju izdavaštvo, izabrana je jedna izuzetna knjiga posvećena velikom jubileju našeg muzičkog obrazovanja. To je monografija o 80 godina rada Muzičke akademije/Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, autorke dr Ivane Perković, redovnog profesora Fakulteta.

J. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde