53. Filmski susreti: Gran pri “Naisa” Milošu Bikoviću, glumac sa Rusima “opleo” kolo

0
269

U Nišu su u petak, 31. avgusta, dodelom nagrada završeni 53. Filmski susreti.

naisa za miloša bikovića
Miloš Biković, Foto: Printskrin

Glavna nagrada, Gran pri “Naisa” je pripala je Milošu Bikoviću za ulogu Petra Maraša u filmu “Južni vetar”. Bikovića je inače publika izglasala za glumca prve festivalske večeri. Miloš nije lično primio nagradu jer trenutno snima film u Rusiji. Svoju zahvalnost izrazio je putem snimka koji je emitovan na Letnjoj pozornici nakon proglašenja dobitnika, koji je oduševio sve prisutne. Jer, Miloš je čak “tamo negde daleko” u čast dobijene nagrade – zaigrao kolo sa Rusima.

Pogledajte trejler za film „Južni vetar“: Biković, Bjelogrlić i Glogovac u do sada najekstremnijim ulogama

Biković je pre Gran prija koji se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu, na Filmskim susretima već nagrađivan. Pre četiri godine je dobio nagradu za glumca večeri za ulogu Tirketa u filmu “Montevideo, vidimo se”, a za isti lik, samo u prvom delu filma, 2011. godine odneo nagradu “Car Konstantin”.

MILOŠ BIKOVIĆ: Ispitujem svoje granice
53. Filmski susreti: Gran pri "Naisa" Milošu Bikoviću, glumac sa Rusima "opleo" kolo
Miloš Biković sa Rusima “opleo” kolo, Foto: Printskrin

Nagrada za najbolju žensku ulogu “Carica Teodora” na 53. Filmskim susretima pripala je mladoj glumici Marti Bjelici za ulogu Teodore u filmu Dejana Zečevića “Izgrednici”. Ona je dobitnica i nezvanične nagrade festivala – za najbolju žensku ulogu po oceni srpske kritike Firpresci.
– Ovo je dokaz da sve što radimo ili bar pokušavamo da uradimo ima smisla. Hvala žiriju koji je u ovolikom broju podržao nas mlade glumce! – rekla je Marta Bjelica pred publikom.

„Izgrednici“ pobednici 42. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Hvala!❤️ #filmskisusretinis P. S. Sa sakom je sve ok, tako je ispalo na slici 😉

A post shared by Radovan Vujović (@radovan_vujovic) on

Za ulogu Aleksandra u istom filmu nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu “Car Konstantin” dobio je Radovan Vujović. Povelja za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Marije Pikić za ulogu Marije u filmu “Meso”, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Mladen Sovilj za ulogu Danijela u “Izgrednicima”.

Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu je pripala Olgi Odanović (Patuljci sa naslovnih strana), a u muškoj kategoriji nagrađen je Miodrag Radonjić (Južni vetar). Luka Grbić je dobitnik nagrade za debitantsku ulogu, za rolu Nenada Maraša u filmu “Južni vetar”.

Nagrada „Milorad Mandić Manda“ za Srđana Žiku Todorovića
Srđan Todorović
Srđan Žika Todorović, Foto: Printskrin Instagram / Contrast studios

“Nagrada za najkomičniju ulogu”, nazvana po preminulom glumačkom velikanu Miloradu Mandiću Mandi, pripala je Srđanu Žiki Todoroviću.
– Velika mi je čast što sam primio ovu nagradu. Moj doprinos da se još jednom podsetimo Mande koji je bio glumčina, ne komičar. Bili smo na klasi četiri godine, delili smo dobro i zlo i za njega me vezuju neizbrisive uloge! – rekao je Todorović po uručenju nagrade.

SVETLANA CECA BOJKOVIĆ: Rođena da bude glumica

Specijalne nagrade za izuzetno glumačko ostvarenje dodeljene su Sebastijanu Kavaci, Fahreti Salihbegović Avgedić i Emiru Hadżihafizbegoviću. Organizatori su najavili da bi već od sledeće godine, s obzirom na to da se Festival glumačkih ostvarenja otvara ka regionu i širem kulturnom prostoru, trebalo da se ustanove nagrade za glumce koji nisu iz Srbije.

53. Filmski susreti: Radošu Bajiću uručena nagrada „Pavle Vuisić“

53. Filmski susreti su, tradicionalno, zatvoreni velikim vatrometom, a zatim su usledile projekcije dokumentaraca o Desimiru Stanojeviću “Moj život je mjuzikl” i “Neprilagođeni filmski grof” o reditelju Milu Đukanoviću, kao i pilot serija “Koreni”.

E. A. / Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde