53. BITEF: “Počnimo ljubav iz početka” od 17. do 26. septembra

0
116

Na predstojećem festivalu publiku očekuju brojna iznenađenja, kažu organizatori.

53. BITEF: "Počnimo ljubav iz početka" od 17. do 26. septembra

Ovogodišnji, 53. BITEF održaće se od 17. do 26. septembra pod motom “Počnimo ljubav iz početka”. BITEF tim se zahvaljuje Vladanu Koraću, koji je ustupio prava za korišćenje naziva čuvene pesme kao zvaničnog slogana manifestacije. Podsetimo, ovaj vanvremenski hit napisao je Aleksandar Korać, a otpevala Beti Đorđević. Sve predstave festivala objedinjuje slogan, koji se podjednako referiše na obe njegove glavne linije, i estetsku i tematsko-problemsku. U 10 dana trajanja festivala publika će moći da pogleda u okviru glavnog programa predstave iz Francuske; Nemačke; Belgije; Hrvatske; Srbije; Slovenije; Nigerije; Brazila.

53. BITEF: Belgijske predstave otvaraju i zatvaraju festival

Umetnički direktor Ivan Medenica istakao je da ovogodišnji BITEF želi da pruži nadu, ali ne i naivni, neodgovorni optimizam.
– Slogan ovogodišnjeg BITEF-a “Počnimo ljubav iz početka”, šlager Beti Đorđević zvuči veoma optimistički. Želimo da ta tema bude ishodište ovogodišnjeg programa, da kroz pozorišne forme obnovimo one humanističke vrednosti na kojima bi zajednica trebalo da se zasniva, a to su gledanje, dodirivanje, podrška, solidarnost, empatija, pa što da ne i ljubav. Do tih vrednosti doći ćemo i na tematskom planu, kroz ono čime se predstave bave – rekao je Medenica.

52. BITEF: Gran pri “Mira Trailović” za predstavu “Zaostavština, komadi bez ljudi”
53. BITEF: "Počnimo ljubav iz početka" od 17. do 26. septembra
Sa konferencija za novinare, Foto: Beoinfo

On je istakao i da je vid savremenog pozorišta u kojem se najočiglednije gradi ovaj, alternativni oblik društvene zajednice jeste onaj koji se bazira na pojačanom učešću gledalaca, brisanju naturalističkog četvrtog zida između društvene realnosti gledališta i fikcionalne realnosti scene, prožimanju i saradnji izvođača i gledalaca. Najaktuelniji oblik takvog, interaktivnog pozorišta danas se najčešće određuje kao “imerzivno pozorište”. Ovakva nova zajednica, zasnovana na učestvovanju, prepuštanju i saradnji u okviru izvođačke situacije, krajnji je ishod glavnog programa 53. BITEF-a. On se ostvaruje u predstavi “Pozvani” koreografa Sepe Bajensa u produkciji poznate belgijske trupe “Ultima Vez” iz Brisela kojom se 53. BITEF zatvara.

51. BITEF: Gran Pri za najbolju predstavu pripao “Olimpu”

Manifestacija će započeti 17. septembra predstavom na otvorenom “Beograd na daljinski”, berlinskog pozorišta “Rimini protokol”. Sve do 26. setembra publika će moći da vidi predstave “Orest u Mosulu”, belgijskog pozorišta “NTGent”; “Zašto je poludeo gospodin R.”, Jugoslovenskog dramsko pozorišta; “Mladež bez Boga”, Zagrebačkog kazališta mladih; “Istorija nasilja” u režiji Tomasa Ostermajera; “YUropa” iz Nigerije; “O mesu i betonu” iz Brazila; “Tartif” u izvođenju Somborskog i Srpskog narodnog pozorišta; “Nemoralne priče” pozorišta iz Nanta; slovenačku predstavu “Ali: Strah jede dušu”; “Retke ptice”, pozorišta iz Lila; te već pomenutu predstavu “Pozvani” briselskog pozorišta. Kompletan program – OVDE.

Otvoren 28. BELEF: U Hangaru ovacije za Šerbedžiju i “Antigonu”
53. BITEF: "Počnimo ljubav iz početka" od 17. do 26. septembra
Ivan Medenica, Foto: Nenad Šugić / BITEF

Na konferenciji za novinare gradski sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da BITEF nastavlja trend rasta i kada je reč o programskom sadržaju i kada se govori o ulaganjima Grada Beograda.

– Ulaganja Grada Beograda sve su veća iz godine u godinu, raduje me i dobra fuzija grada i republike na pripremi finansijskih sredstava za realizaciju tako ambicioznog projekta kakav je ovogodišnji BITEF. Većina festivala je uglavnom “uvoznog” karaktera, ali BITEF ima i “izvoznu” crtu, a ona je upravo promovisanje naše pozorišne umetnosti i kulture Srbije. BITEF je prepoznatljiv na svetskoj mapi. Veliko mi je zadovoljstvo što će ove godine pored predstava iz Evrope, gostovati predstave iz Brazila i Nigerije. Na taj način BITEF promoviše Beograd i baštini tradiciju onoga što su za srpsko pozorište učinili Mira Trailović i Jovan Ćirilov. Verujem da će svaki naredni BITEF biti sve bolji i da će privlačiti sve veći broj kako predstava tako i ljubitelja pozorišne umetnosti! – rekao je Karl.

E.A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde